May 26, 2011

Tempat² Terindah di Dunia~

Ini mungkin adalah tempat-tempat terindah dan paling "spektakuler" di dunia yang sangat jarang dilihat... Dari keindahan Antartika, kota-kota diatas awan, pantai-pantai tersembunyi yang "spektakuler" dan tempat-tempat lainnya, yang bahkan lebih mengagumkan.




1) Di suatu tempat di Puncak Dunia



Gambar diatas, adalah puncak Himalaya Tibet . Ini adalah titik tertinggi di seluruh Planet Bumi. Dengan foto dan cahaya seperti ini Himalaya kelihatan seperti sebuah tempat di planet lain.




2) Cahaya Misteri di Utara


< Sinar Aurora Borealis yang "spektakuler" di langit Alaska (hujung utara Amerika, dekat Kutub Utara). Aurora sebenarnya adalah cahaya natural di angkasa yang terjadi akibat taburan partikel-partikel medan magnet bumi dengan atom dan molekul dari atas atmosphere bumi. Warnanya yang paling umum ada dua, hijau dan merah dan dapat dilihat pada waktu malam.




3) Benteng Chittogarh, India








4) Desa warna-warni




Cinque Terre , Riviera , adalah salah satu tujuan wisata paling populer di Italia. Kota yang terkenal keindahannya ini dibangun selama ratusan tahun dan keunikannya tetap terjaga.. Makanan laut disini juga sangat istimewa, tentu karena letaknya yang di pinggir laut Mediterania (Bahagian dari UNESCO World Heritage Site).




5) College the Valleyfield



Sebuah universiti pendidikan di Quebec , Kanada, dengan pemandangan kampus yang tidak ada duanya di dunia.




6) Sebuah Kota di Atas Awan



Inilah Machu Picchu, kota dari peradaban Inca yang hilang. Letaknya di Lembah Urumba, Peru , di puncak gunung, 2430 meter diatas permukaan laut. Tempat ini dibangun pada puncak kejayaan peradaban mereka, tahun 1460-an.




7) Massif De La Chartreuse



Formasi bebatuan yang super unik di pegunungan di timur Perancis.





8) Rekreasi di Hujung Dunia



Berdayung santai di laut Arktik yang sejernih kristal (tapi dingiiinn). Arktik adalah wilayah di Kutub Utara bumi (dari Bahasa Yunani yang berarti Beruang).




9) Sebuah Kota di Dalam Gunung



Lihatlah kedahsyatan pintu gerbang raksasa ini. Petra, adalah kota yang dibentuk di dalam sebuah gunung batu di Yordania. Tempat ini awalnya dibangun 100 tahun sebelum masehi oleh bangsa Nabatean. Petra dulu sempat berkembang menjadi pusat perdagangan yang makmur di zaman Romawi karena letaknya yang strategis di Arabia. Didalamnya juga terdapat aliran sungai bawah tanah yang airnya berlimpah.




10) Gunung Tungurahua, Ecuador








11) Teluk Navagio, Zakynthos, Yunani








12) International Space Station, ISS



Para astronaut sedang berada dalam misi STS116 di Stesen Ruang Angkasa Internasional, ISS, 3600 km diatas Selandia Baru. Pemandangannya, very-the-spektakuler.





Selamat datang kembali peradaban............................................




* Sumber::  emel~









p/s::  my BFF baru bagi resipi 'ayam gelora' for dinner malam ni...kena cari mood untuk memasak baru boleh jadi 'ayam gelora'...kalau takde mood aku je lah yang bergelora kat atas katil..hahaha~  =P


21 comments:

nabilah_2908 said...

wow....ayam gelora..

hope ada la mood tu yupp..nnti leh share kt sini..mcm mana rupa yam gelora tu.. :)

dalam bnyk2 gambar di atas...sy suka no 12... :)

diana said...

yang kat india tu
akak pernah baca suratkhabo katanya air situ kotoq!

NURUL AINI NORAZMAN said...

wisata warna warni tuh sgt menarik la kak,.klu dpt g sana makan seafood kat sana,.besh2!!

Lizzie Yasmin said...

klu banyak kecing kecing $$$ , boleh jadi port madubulan (honeymoon)

Eyrique Ettiqazz said...

Ejaan Ekuador tu salah...ni ha----Ecuador...

pha is said...

tringin nak masuk kolej valleyfield...

Puteri Iqa Izyan said...

ehem. port bulan madu lagi eyh kak? hehe


sume cntk2. ade yg best. ade yg mcm seram je =.='

normala_ali said...

suka entry nie.. :)

Liza @ Adzriel AB said...

no 10 & 11 tu takut le...
tengok apa kak diana komen tentang yana...he..he..

http://adzriel.blogspot.com/2011/05/taulah-korang-tu-baru-kahwin.html

mynameismy said...

pergh terpegunnnnn

*Miss Syahnia* said...

woww indahnya
terpaku melihatnya ;)

1st dgr resipi aym gelora
kak nanti dah siap
tnjuk pic ya..mana tahu
bgelora nak mntry plak ;)

Prince Halilintar said...

subhanaallah...terpegun melihatnya..

Lya Colours said...

woi woi lain mcm plak ko yg bergelora

vampire's lovex said...

nak pergi.... bawak kan !! hee

GamUHU said...

memang style. ada duet lebih boleh pi time cuti. bila taon tatau. :)

http://keleboqmaneh.blogspot.com/2011/05/kaki-bertaruh.html

miss.Addin said...

wah unik :) Subhanallah .

Mama Gee said...

semua tempat tu buat mama terpukauu..
tp baca nama resepi 'ayam gelora' tu
lg terpukau dan terngangaa...hahaaa


*amacam semalam ayam ke kamu yg gelora?? hik2

wanda arry said...

sangat cantek..indahnya ciptaan Allah SWT..

lalink7 said...

tmpat no 9 tue tmpat yang TRANSFORMERS buat pengambaran kat situ..memang hebatt..Nur kasih pun berlakon kat situ..hhuuhuh..

nice view..harap dapat pergi salah satu tmpat salah satu dia atas..aminn

Kap said...

sejak kahwin ni, ayat kau dahsyat dahsyat betul ;)

Ct Arina said...

OMG 0_o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015