May 28, 2011

Resipi Ayam Gelora

yeehaaaa!! berjaya juga aku siapkan ayam gelora ku malam tadi..muahahahaha~  muchas gracias to my beloved beloved BFF, cik Mell yang bakal jadi Puan Mell 4 June depan..pffttt~  ramai betul kawan-kawan aku nak tukar title jadi puan nih...jeles ler tew tengok aku bahagia jadik puan...kehkehkeh~  =P


oke cik kak, cik abang, puan-puan dan tuan-tuan sekalian...sila salin resipi yang bakal saya kongsikan bersama anda hari ni...hahaha~  bukan senang nak tengok puan Yanamib share resipi hokay!! v(^__^)


Bahan-bahan::

1.  Ayam  (ikut berapa banyak korang nak masak)
2.  1 biji bawang besar
3.  1 biji bawang putih
4.  Sos tiram  (secukup rasa)
5.  Cili padi (ikut suka nak banyak mana)
6.  Minyak masak  (harus ke bagitahu?)
7.  Kuali  dan senduk  (kahkahkah~)



Cara-cara membuatnya::



1)

Basuh ayam yang hendak dimasak sebersih-bersihnya...gaulkan dengan kunyit dan garam...kemudian gorengkan ayam sehingga SEPARUH masak... then alihkan ke dalam pinggan bersih~




2)

Tumbuk atau blend bawang putih, bawang besar dan cili padi...nak blend/tumbuk sekali pun boleh...nak blend asing-asing pun boleh...aku tumbuk je sebab malas nak basuh bekas blender...hahaha  mak aku beli blender yang jenis kaca tu, berat wooo...letih muscle-muscle ai nak basuh...huhu *alasan cettt!~*





3.
 
Tumiskan bahan-bahan tadi sehingga garing~   then, masukkan ayam yang dah digoreng tadi...biarkan sehingga bahan-bahan tadi meresap ke dalam ayam...lepas tu baru lah dimasukkan garam, sos tiram secukup rasa...letakkan sedikit air...kalau nak berkuah letak la air banyak sikit...ikut selera masing-masing ye...^_^






4.

TARRAAAAA!!! DAH SIAP!! hahaha macam ni lah ghope ayam gelora tuuu...hikss~   adik aku kata sedap! yeayy!  dak encem macam kurang minat...dia prefer ayam goreng  =___=





5.

Aku hidangkan sekali dengan telur dadar...ikut korang lah nak deco makanan macam mana...sesungguhnya aku memang tak reti nak menghias makanan...tu nampak selekeh je...tapi rasa sedap...muahahaha!



Apa lagi?? boleh lah masak untuk lunch resipi ni!! hehe...SELAMAT MENCUBA!!!  ^_^













P/S::  Jap lagi nak pergi wedding Su...then kemas-kemas lagi rumah baru...jumpa uols nanti ye...papai! ^_^


15 comments:

HonEyBuNNy said...

nampak sedappp ja ayaam gelora tu.....

balik nnati nak cuba buat la....bergelora rasa nak makan neh...ehheh

Cik Asma BLuppy said...

bergelora betol ayam tu.. hehehe

Amalina Jo said...

leh try ni , bahan bahan dia pun tak ssh :D

Hanim Mahali said...

kalau lapar semua makan pun nampak sangat sedap... semakin lapar nengok ayam tu... -_-

THE LEKAT LEKIT STORY said...

ayam.. bagus resepi ni sebab hubby sy berspesis musang jadian yang cukup teruja dgn masakan berunsurkan ayam. semua bahan2 ada kat umah cuma ayam jer takde & hubby pun takde. so, kalau dia balik & request suruh masak blh la cuba ni

AiN5zOL said...

ermmm..nmpk sdap...
nti bleh cube...
bhan2 pn xsush...
heheehe..
nti2 bg la lg resepi sdap2 ea...
:P

Amirah Adnan said...

mcm ayam tumis la ek.. hehe.. boleh nak cilok resipi laju2! :p

Puteri Iqa Izyan said...

tologm msk la kak. boleh? huhuhuhu

diana said...

wah...
dah jadi blog ibu2 ni..
heheheh

mynameismy said...

pergh dah la tgh lapar nih..-.-'

farasakura said...

wushh memang nampak sedap...nak jugak!!! hehehe ^____^

sweet_sour said...

heh..g kenduri kat PGA cheras kan??yeay!!saye nmpk kak yana td..ngan ujang..auww sweet.. :D

Ct Arina said...

simple n nampak sedap! ;D

Kenshin Himura said...

ni komfem x sakit perut kalo makan??? hehehehhee

kayrul-shah said...

bergelora jiwa nak masak kalau macam nie..hehehhe

dah jadi blog masakan plak ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015