Dec 10, 2014

Restoren² Halal di Gold Coast

Assalamualaikum...


Hari ni cerita pasal makan²...siapa yang tengah kebulur tu harap elakkan tengok gambar...baca apa aku membebel je...boleh gitu?? bahaha~


Selain restoren Seafood yang aku pernah cerita sebelum ni, ada banyak jugak pilihan halal food kat area Surfers Paradise...tapi aku cerita mana yang aku sempat singgah la ye...aku makan kat restoren² ni pun waktu malam (dinner)...waktu siang melantak kat conference...hari pi Movie World lak melantak kat Harbour Town...so waktu malam je sempat nak merasa menu² kat restoren area Surfers Paradise...gitu kisahnya... :p


Restoren Sahara...restoren Arab...pi memana negara memang restoren Arab je lah yang halal...huhu~  tapi ada kawan aku pesan, make sure restoren tu pamerkan sijil halal...sebab kadang dorang cakap je halal tapi sebenarnya ada alkohol, ada pork...dia kata pernah jadi, dia TERmakan babi...dia dapat tau dia makan babi pun sebab kawan dia (orang Aussie) rasa food dia and cakap, "man! this is pork!"  lahaii sian kawan tu...


Ko jangan ingat orang Arab tu semuanya pure Islam tau! pernah sekali tu bos dari bomba tanya staff kat EZY Mart, staff tu orang middle east lah..."where we can find halal fish and chips..?"


ko tau dia jawab apa??


"fish and chips IS halal..."


adehh dia tak faham konsep halal tu apa...ramai tau non-muslim tak faham konsep halal...dorang ni ingat asal pork's free je halal...kadang yang muslim pun ada tak faham maksud halal food...asal order seafood dikira halal...eh?? siapa ajar?? habis kalau makanan tu dimasak, digoreng guna minyak/kuali yang sama dengan segala yang haram², semua food ko tu dikira non-halal lahhhh!! grrr~


oke setel bab halal haram...hahaha   memasing dah besar kan?? pandai lah nilai sendiri benda yang masuk jadi darah daging korang...  :)


Menu² kat Sahara...


segala mak nenek salad...untuk makan dengan kebab ku kira...



masa 1st time datang sini kitorang order lamb...sedap kot lamb kat sana...dengan cuaca sejukkkk lagi seronok melantak lamb bebanyak! nyumm! feveret oii lamb bakar! yummeahh!


Kawan aku order lamb and rice...dia tak boleh tinggal nasi...aku order lamb dengan chips je...portion banyak ya ampunnnn!!!! tapi kawan aku makan licinnnn!! ohoii ko bela jin ke hape??! kahkah~


Kalau restoren² arab baru oke sikit harga...idak la mencekik macam makan kat restoren Malaysia...satu set tu dalam $10-$15...dalam RM30-40 gitu lerr...dah convert memang mahal...baik jangan convert...kebulur kang! huhu~ :p


2nd time pi Sahara kitorang pekena fish and chips pulak...ko tengok portion chips dia macam mana??? muntah oke nak perabihkan! tapi memang tak habis pun...ngee~  apesal tah sepanjang kat golkos nafsu makan aku malu² nak keluar...selera tertinggal kat pakwe kat Malaysia barangkali~  :p


Kawan aku macam biasa order nasi and lamb...habis licin pinggan dia...bagussss tak membazir! huhuhu~


Next restoren is restoren India...abam² bomba yang pilih nak makan sini...tak paham aku selera dorang ni....hehh~


Tuan T yang kaki posing jugak! kita geng! :p


Restoren ni jauh sikit dari Mantra Legend...tapi dekat dengan hotel Outrigger...and kedai Hard Rock...sebelah restoren ni Nando's...tapi tak halal!! grrr~  baru ingat nak merasa Nando's Aussie...kot la ada beza rasa dia dari Malaysia... T_T



Antara menu yang kitorang order...kawan aku macam biasa lah nasiiiii....kat sini jual segala mak nenek beriyani...ada beriyani kambing, beriyani ayam...bos dari bomba order kambing bakar...banyak gak portion...aku je order nasi putih and lauk curry prawn....sedap la pedas...tapi tekak aku kureng sikit makanan berunsurkan kari and beriyani² ni....tak habis, tapauuuu balik hotel...esok pagi sambung makan...tapi kawan aku la yang perabihkan...aku rasa jin Aussie dah rasuk kawan aku...balik Malaysia normal je selera dia...kat sana je pelik kemain nafsu makan tu...hahahaha~  *larikkkkkkkk!*  :p


Harga?? mahal nak mamp!! toksah la pi makan kat sini....dah la tak sedap! hahaha  gitu sekali review aku...hehh~


Tapi kengkawan bomba boleh lak repeat makan kat sini sampai 2-3 kali...dah kena mandrem ler tewww! amacam balik Malaysia ada teringin nak pi kedai India tak??? kalau takde alhamdulillah...kalau ada baik pi berubat kat darul Syifa! dah melekat mandrem tuuu...KAHKAH! >_<


next kitorang pi restoren ni pulak...owned by Korean...masakan² korean je dalam ni...tak ingat dah makan apa kat sini...ada lah ayam goreng jugak...dah nama restoren pun Hungry Chicken kan....huhu~  harga okayyy laaa...bukan aku yang membayo...kehkeh~  :p


Last sekali is Curry Express...kitorang singgah sini lepas shopping Lush kat Pacific Fair...menu kat sini lebih kurang macam Sahara je...makanan orang middle east...harga pun lebih kurang kat Sahara tadi...


menu...


aku order nan cheese je...tak lalu sangat nak makan malam tu...dah rindu sesangat dengan pakwe...tak sabar nak balik Malaysia  T_T


menu kawan aku....nasi jugak dia mintak....hahaha~   tapi beriyani kat sini lagi sedap dari kedai India yang kitorang pi sebelum ni....a bit spicy...tapi sedap! first time kawan aku tak habis nasi dia...rindu pakwe jugak eh?? ngee~  :p


oke tu je lah restoren² yang kitorang sempat terjah sepanjang duk golkos 5 malam....kalau korang plan nak bercuti kat sana boleh la try restoren² yang aku cerita ni....portion setiap meal sangat banyak! boleh share dua orang....so boleh la jimat sikit² kan.... :)


till next entry...tata! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Julia Johari said...

Best review makan di Gold Coast...so xd lah susah mana kan nak pi cari makan halal di sana...cuma kena awasi kadang kala apa kita tanya diorang sala faham...fish and chips hahahhahahha...okey2 noted...ni nak pi thai ni cm ne la kangkungkap aku nak jd mak itik jumpa mak angsa leh ke faham bahasa english rojak hahahhahaha...eh best plak tgk dishes ni semua yana...byk betul portion dia...

Nurzakiah Hanum said...

BEST KAN
BAGUS BLOG NI AKAN JAD TIPS UTK KITA NANTI

Chekgu Azrine said...

InshaAllah kakau ada rezki gi sini blh rujuk entry nih

Ila Fyra said...

Seronoknya makan-makan di Gold Coast. Bolehlah dijadikan panduan bila ke Gold Coast tahun hadapan.

Jom Lawat Blog Raikankasih

Cik Puan Eka said...

bila terbaca briyani, terbau2 rempah dia yg kuat tu aa tak lalu plak ceqqq..

Tapi takpe, info ni klu ada rzki ke sana.

Aishah Amin said...

Saya bookmark untuk trip Aussie saya Oktober 2015..tq ya..

Jemputlah ke blog saya #projek2ribu

MissNadia said...

wahh.. seronoknya. bila lah dapat pergi ni yer.. boleh jadi panduan nih

Mad Parihh said...

bestnyaaa :)

http://www.blogparihh.com/

Diana Rashid said...

Memang ada orang yang susah nak tinggal nasik walaupun sehari.tapi akalu akak pi tempat orang tak mau la makan nasik..ekekek..cemuih!

Cik Iman said...

part sayur tu pergh nak gak

Nyamuk Terbang said...

jalan2 cari makan eh kak....terliur tgk lamb tue...nyum

Syima Syaz said...

Se spesies saya la tu tak blh tinggal nasi walaupun badan saya cikeding...cikeding...

Part takleh beza halal haram tu setujuuu sangat. Even kat mesia ni pun ada gak restoran yg diragui tapi tetap ramai muslim masuk. Sebab exxbf chef, dia ada la gak citer2 pasal restoran2 femes kat sini...

hazman fadzil said...

nampaknya nak cari makan memang takde masalah la yea... budget siap2 kan...tapi bila kita kat oversea takde nak pulun makan sangat kan....

Mazlinda Mohzan said...

Area hard rock tu byk ke Mkn halal..surf paradise

Yana MIB said...

@mazlinda Mohzan: restoren sahara, restoren india and hungry chicken tu dkt dgn hard rock..dekat² dgn pantai pn ada je cafe² halal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015