Dec 31, 2014

Kemas Sorang² T__T

Assalamualaikum...


Rumah aku takde stor...sebab takde bajet lagi nak buat stor...T_T   plan nak buat stor canggih²...aku ada tulis dalam entry Stor Bawah Tangga...boleh agak la bajet banyak mana nak kena pakai...bahaha~  alaa rumah sendiri...alang² nak deko² baiklah buat sehabis baik...cost tu boleh fikir kemudian...kihkih~


So buat sementara waktu ni segala barang² yang tak pakai lambak dalam bilik adik aku...kahkah sori dek!


tu diaa...pitam!


kenapa lambak dalam bilik adik?? sebab dia takde kat Malaysia...dia kan study kat London...dulu Master setahun...now PhD pulak dalam 3-4 tahun...hopefully time dia balik for good dah ada la bajet untuk buat stor and susun segala mak nenek barang ni dalam stor...aminnnnnnnn~  :)


Tapi as kakak yang mithali dan anak solehah yang super rajin aku kemas la jugak sikit² bilik dia ni....nak harapkan orang lain kemas memang tak jalan...kemain angkat bakul sendiri...blog aku kan?? sukati laa...bahaha~  >_<


Aku kemas sikit²...aku asingkan mana langsir, cadar, segala mak nenek alas letak dalam kotak plastik beli kat Aeon Big tak silap...tak ingat pulak...pastu mana yang dah lusuh, koyak rabak aku buang je tanpa belas kasihan...bila dah banyak sangat benda ko nak kena kemas memang ko rasa nak humban semua benda dalam tong sampah tahu??!


Berplastik² aku buang barang² yang tak guna...memang tak boleh guna dah pun sebab tu dibuang je...even baju², tudung banyak yang dah koyak...memang takkan pakai dah...nak bagi orang pun tak boleh...hagak² la sedekah/derma kain baju dah koyak, lusuh....aku pun tak sanggup nak pakai baju² gitu tergamak pulak nak bagi orang lain pakai....akai ada ka??


Lama jugak aku amek masa berkemas...berbulan kot...dah kata buat kerja sorang²...Zafirah pun tolong jugak kemas sikit²....tapi apa lah yang budak 2 tahun boleh kemas kan?? hahaha~


hurmmmm tersusun la sikit...tapi macam tak berkurang pun barang² dalam bilik ni....macam banyakkkk je lagi nak kena humban dalam tong sampah!! grrr~


oke takpe..kita kemas pelan²...tunggu roh rajin resap dalam jiwa dulu....kahkah~


korang yang terer 5S...ce komen sikit cane nak menyusun barang banyak² ni?? macehh in advance! (^^,)




Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

nor nazliana said...

kalau ana la..cari barang besar dulu susun tepi2..barang2 kecil masuk kotak..baru nampak teratuq ja..hihii 2015 nk muncul dah aura rajin tu kena p terapi dulu tu hihii..

Nurzakiah Hanum said...

kemas daaaaaaaaa

cik hani said...

ada jugak ruang nak duduk bila kemas..
besar jugak bilik ni..

Chekgu Azrine said...

Besarnya bilik sis..hehehe..itu yg nmpk dulu

YB Shehan said...

kena ada rak cm dlm stor tu. bilik ni luas. sumbat yg kecik2 dlm boxes yg standardized. so cantik sket susunannya. u can do it!!

YB Shehan said...

kena tarik balik & susun mula dari tepi. sbb nmpk kotak2 yg blkg2 atas tu cm x bgerak dr susunan. hii..

zarulfarhana said...

bilik ni luasnya... susun slow2 xpa...

Yana MIB said...

mmg x bergerak pn..susun belah depan je..penat woo...haha

Ai Kajiwara said...

hehehhe ajak si anak dara zafirah mengemas sekali =)

Diana Rashid said...

susuah sikit sebab ni bilik orang ..kan?/kalau memang stor mudah yana..pasang rak tinggi..
dalam 2 lapis untuk susun kotakk kecik besar tu..lepas tu macam karpet atau kain2 tebal tu lipat buh dalam almari.benda kecik2 tu masuk kan dalam satu kotak letak jugak atas rak yang mudah nak capai..kalau stor rumah akak buat macam tu la..tapi kalau bIlik ni paling mudah simpan dalam kotak tolak tepi atau simpan dalam almari besAR JE LA..

eima said...

aku ni pun malas mengemas.... seb baik rumah byk nilik .....boleh humban dlm bilik kosong ...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015