Dec 8, 2014

Naik Train pi Pacific Fair Mall | Gold Coast Light Rail or G:Link

Assalamualaikum...


 Menurut dreber kitorang, light rail ni baru dibuka and dirasmikan bulan Julai yang lepas...baru beberapa bulan kira sangat baru okeh! dari hari pertama sampai Surfers Paradise aku dah aim nak naik rail ni....aku memang jenis suka mencuba benda² baru...dah alang² sampai tempat orang, kita cuba je lah apa yang takde kat tempat kita...giteww~   even dreber kitorang pun tak pernah lagi naik light rail ni....hahaha~  :)


Balik dari Movie World, tinggalkan segala bag dalam hotel, membuang apa² yang patut (pi toilet lerr), pastu lelaju turun bawah...dengan tak mandinya...eh lantak di situ! kang mandi awal², berjalan sana sini berpeluh jugak! walaupun cuaca kat sana sejukkkk, bila angin bertiup lagiiiii sejukkk...tapi dah bangsa tak reti duk diam memang akan berpeluh jugak! bahahaha~  so alang² nak berpeluh tu biar la peluh habis²....biar busuk betul²...sebelum tidur baru mandi manda...segar! :p


Light rail ni ada banyak stesen sepanjang Gold Coast...stesen terdekat dengan hotel kitorang, Mantra Legend dalam 5-10 minit walking distance...ada 2 stesen terdekat...boleh pilih nak naik belah mana...kitorang naik yang dekat dengan Hard Rock Cafe...sebab ada kengkawan dari bomba nak join jugak naik rail...dorang duk hotel Outrigger...so stesen ni tengah² antara Mantra Legend hotel and Outrigger hotel...


Sebelum naik tu kitorang memang dah tanya dreber untuk ke destinasi yang kitorang nak pi tu ke arah mana...confirmkan bebetul sebab takmo buang masa tukar² train...


sekali time nak beli tiket memasing blur! adehh~  ada banyak zone rupanya...! so memasing tengok map yang disediakan kat signboard dorang, bukak google map, bukak waze bagai!! hahaha time² macam ni kerjasama semua pihak adalah sangat penting! nak tanya orang?? rata² pelancong! dorang pun tanya kitorang macam mana nak naik train..acaner??? hahahaha~  :p


Kitorang nak pi Pacific Fair mall...tapi nama stesen tu nanti Broadbeach South Station...aaa confusing takkk??? padahal dalam tu ada je tulis stesen Pacific Fair...no no no...tu dah masuk zone lain...dan kemungkinan besar sangat jauh dengan tempat yang kitorang nak pi...lagipun lain zone harga mahal! nak jimat kan?? stop kat stesen terdekat je...hehe~


Bila memasing dah confirm, konfiden, baru beli tiket...hehe~


nak beli tiket pun blur mana nak tekan....belasah je lah kan....janji ada tiket...


ouh kalau korang nak tau...light rail ni mana ada palang² macam KTM, LRT...mana ada pak guard jaga pintu masuk check tiket bagai....ko nak menipu takmo beli tiket pun boleh....tapi nasib² la kan...dreber kitorang cakap, kadang² ada orang check tiket...tapi MOST OF THE TIME takde orang jaga! sebab tu kitorang amek masa lama study map, cara² beli tiket semua...study sendiri² je...pfftt! syabas untuk diri sendiri!! :)


Tapi aku kagum betul dengan etika orang tempatan...walaupun takde orang check tiket, takde pak guard, dorang tetappppp beli tiket!! takde pun nak ngelat²...huihh tabik spring!!


$4.80 dalam RM14.40 sehala...tapi dalam tiket tak mentioned pun sehala...tak kose lah nak beli tiket lagi...mahal oii!! so time balik tu kitorang gamble je lah tak beli tiket baru...kalau tetibe ada orang check, cakap la tak tahu...foreigner kannnn....bahahahahah  #somalaysian   


Ada bos dari bomba ni jalan sekali dengan kitorang time pergi and balik...time balik tu dia macam serba salah sebab tak beli tiket...selamber je kitorang cakap, "relek laa tuan H...takyah skema sangat....bukan dorang check pom!"


terus dia macam... "oo macam tu ye? oke la saya ikut la rentak awak..."


HAHAHAHAHA comel oke! :p


eh macam dah tanned! hahaha~


dalam 10-15 minit gitu perjalanan dari Mantra Legend...dekat je...hihi~  stesen ni yang paling hujung! train akan stop lama sikit kat sini....sebab nak tukar haluan patah balik...  :)


tu dia Pacific Fair mall....kawan aku yang gila sangat nak datang sini...haha~


poyo je jalan pakai selipar, t-shirt biasa...padahal menggigil sejuk! hahaha~


kena jalan kaki jauh sikit untuk ke entrance mall....sanggup! janji dapat masuk mall...pheww~


Apa ada kat Pacific Fair yang beria² sangat nak datang tu??


Next entry kayyy...kehkeh~  (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

Cik Puan Eka said...

klu kite pun blur sedangkan nak naik train kat malaysia pun kekadang blur hahahaha.

next entry yeahh

zarulfarhana said...

bestnya...

Julia Johari said...

Wewwiiittttttttttt...yana hebat la korang dpt rasmikan dulu naik rail baru tu kan...mmg bagus la contoh org sana...pak guard tak jaga pun still ada rasa tggjwb kt situ kan beli tiket kikikikiki...alahaiiii syok la pi tempat orang ni...mcm2 leh belajar...kadang2 org sana pun belajar dgn foreigner mcm korang...diorang lg tak tau kehkehkehkeh...good la review...kira mcm julia pun dah termasuk pelayaran yana ni tau secara tak langsung weeeeeeeeeee

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah isnin
sory hr nie bz sangat
x sempat nak komen ya

Norma NML said...

bestnya..sambil kerja boleh timba ilmu...akak naik komuter pun tak lepas kalau sorang

Cik Aish said...

hehe best..luas pengalaman tuuu

Chekgu Azrine said...

Tula baru nk tnya y pakai selipar tak sejuk ke?
Rupanya malas ek..hahahaha

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Nyamuk Terbang said...

nie kalau mmg jnis blur mau sesat nie...santai hbs kak yana pakai selipar haha

eima said...

kat malaysia pun aku tak reti naik ni kat kat tmpt org ...

hasmulini abdul rahman said...

bestnyer jalan2..hehe

MissNadia said...

takder palang and pakguard.. wah.. kalau kat malaysia ramai yang ngelat kot...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015