Dec 11, 2014

Souvenir Shops at Surfers Paradise

Assalamualaikum...


Dari Malaysia lagi encik husbeng dah pesan JANGAN SHOPPING apa²!! sebab dia dah tanya kawan dia yang pernah menetap kat Aussie, katanya barang² kat Aussie mahal!! ala macam baju, seluar jeans...toksah lerr berangan nak beli kat sini....so aku pun dah set la minda taknak beli apa² KECUALI souvenir...walaupun sampai Harbor Town TERshopping jugak baju² Zafirah...bahahaha~  kenot help it lahhh...baju² tu memanggil² mintak dibeli...iman tak berapa kuat tahan godaan baju bebudak yang super comel....nasib baik murahhhh! :p


eh dah sampai negara orang mesti la nak cari souvenir...kenangan kekdahnya...aku pengumpul tegar fridge magnet (FM)...kalau ada kengkawan or sedara mara pi oversea pun aku akan kirim FM kat dorang...dak encem lak pengumpul tegar t-shirt² Hard Rock Cafe...


So oke lah...jom lah buat list dalam kepala nak bagi souvenir kat siapa...hahaha~  tak banyak pun aku beli sebab luggage kecik! -.-'


Area Surfers Paradise ada banyak pilihan souvenirs shop...korang boleh compare harga and beli mana yang korang rasa puas hati...dari hotel Mantra Legend, kitorang jalan kaki je cari souvenirs shop...cuaca sejuk tak terasa penat pun...percayalah!


ekceli bawah hotel Mantra Legend pun ada souvenir shop jugak...atas tu antara souvenir yang dorang jual...so far harga ni yang TERmurah!!


Kedai ni owned by Malaysian lagi...cina Sarawak...ramahhhh sangat toke kedai...husband and wife ramah...kitorang pun seronok datang kedai dia...kadang tu datang takat cuci mata je pun...tapi dorang rajin borak..tu seronok datang kedai dorang...hehe~  sampai kitorang suggest kengkawan bomba gak datang beli corelle kat kedai tu....murah dia jual...satu set (square) $99...tapi untuk Malaysian dia bagi $90...satu set (round) $70...for Malaysian dapat $60 jeeee...pfftt! HIGHLY RECOMMENDED korang pi kedai bawah hotel Mantra Legend kayyy! ^_^ 


Lagi satu kedai souvenir owned by Malaysian jugak...punnnn cina Sarawak...tapi toke kerek ya ampunnn!!! ko dah kenapa moi??!! culture shocked ke?? hehh~


banyak jugak la souvenir yang dia jual...harga pun still okay lahh compare kedai lain...aku and kawan aku borong t-shirt Aussie banyak jugak kat kedai ni...sebab design t-shirt yang dia jual tu kualiti lagi best daripada kedai yang bawah hotel Mantra tu...harga pun oke jugak...untuk baju bebudak max $7.99...baju dewasa $9.99...harga depends pada design and kualiti....


specialities kedai ni banyak jual ubat² kesihatan...salah satunya propolis ni...minyak ikan ke hape tah...abam bomba la suggest suruh beli...harga?? RM200 ke $200 untuk 6 botol....tak ingat pulak...ehh terima kasih je lahhhh....baik aku beli product keluaran CNi...lagi yakin kualiti dan halalan toyyibah....CNi pun ada jugak product Propolis ni...huhu~


Sedikit tips:

1) untuk fridge magnet (FM) JANGAN beli kat sini!! ko pi kedai yang bawah Mantra Legend atau kedai lain...lagi murah!! yang bawah Mantra Legend tu dia bagi diskaun agak banyak untuk Malaysian...

2) masa buat pembayaran, sila mintak diskaun!! tapi toke kerek + kedek ya hamat!!! diskaun dapat ciput jee...dengan muka tak puas hati sebab terpaksa bagi diskaun....eh lantak di situ! aku dah borong banyak kat kedai ko mesti la nak diskaun! choi~! bayangkan eh, total ko beli kata lah $50.90...dia bagi diskaun yang $0.90 tu jee...walaupun ko beli beratus² dolar sekali pun! tetapppp diskaun ko yang sen sen jee...sebab ada one chinese family ni borong banyak ubat² kat kedai dia...beratus² dolar dia bayar tapi diskaun ciput nak mamp! kedek kannnnn...hehh!



oke tu je tips yang aku teringat buat masa ni....hahaha~  nyampah betul teringat kat toke kedai ni haa...dah la tak reti say thank you....bagi balance tak pandang muka customer...sumpah ko jadi katak tau laa...marah niii....grrr~


Beza tau dengan rakyat tempatan....kalau orang Aussie jaga kaunter, tiap kali ko masuk kedai dorang akan greets with 'Hello' atau 'how are you today?'....pastu lepas bayar ada lagi ucapan, "thank you, have a pleasant day..." or "thank you, enjoy your night/day" etc etc...sweet and sangat polite!!  


oke tarik napas!! hembussssssss....relakssss...


marah reda...


sambung balik entry....bahahaha~  :p


wayang 7D...tak pi pun...tak sempat! takut pun ye jugak...sebab macam cerita hantu je...ngee~  >_<


Hard rock cafe...borong t-shirt dalam ni...untuk dak encem sehelai, ayah aku sehelai and kengkawan yang order jugak...eh dorang yang order tu bukan dapat t-shirt free tau...bayar balik pastu....hahaha~  design ori/standard $33 gitu....selain dari ori harga mahal sikit....


haa yang ni korang WAJIB pergi!!! kedai ni macam mr. DIY + tesco + souvenir shop...hahaha tapi murahhhhhhhhhhhhh giler!!! kalau ko tertinggal sikat, sabun mandi, syampu, scrub, ketip kuku even stokin, beli lah kat kedai ni...kompem puas hati...huhu~


FM $1 jeeee!! ohemgeee!! aku borong bebanyak...tapi tak cukup banyak sebab luggage dah full...T__T


kalau takat nak borong keychain, FM even t-shirt kat sini memang berbaloi....tapi t-shirt tak banyak saiz lah....


salah satu t-shirt yang aku beli...banyak betul baju untuk budak bertuah ni...hahaha~  baju ni aku tak sempat basuh...baru keluar beg dia dah mintak nak pakai terus! hehh~  nasib la tak gatal² badan tu...huhu~


lagi Hummer kitorang jumpa sekitar Surfers Paradise...dalam tu ada hookers okayy...eww~  ketat je muka abam² bomba bila dorang panggil² ajak masuk kereta...bahahaha~  tau takotttt! :p


eh yang ni aku beli masa pi Harbor Town sebenarnya...tapi tak pelah masuk je dalam entry ni...souvenir jugak ni...$2 je...sebab murah sangat aku beli 2 terus! satu untuk Zafirah, satu lagi nak bagi anak sedara aku...tapi tak bagi lagi sebab tak jumpa lagi anak sedara tu....weekend ni insyaAllah...hehe~


luggage yang dah sarat dengan souvenir...pfftt! mujur lah bawak laundry bag Zenith hotel tu...convinience sangat! aku campak je laundry bag masuk kaunter check-in sekali...bahaha~  aku selotep hujung tu dengan Fragile punya tape...ala masa check-in tu mintak je kat kaunter selotep Fragile mesti dorang bagi punya....jadi sup bunjut dah rupa laundry bag aku....sampai KLIA2 ada kotor² sikit...tapi tak koyak...don't worry...selamat baju kotor aku...hewhew~


oke tu je cerita pasal souvenir shops...yang tak dapat souvenir tu jangan amek hati haaa...tu nampak lugagge aku kocik comel je...haha memang tak plan nak shopping sangat kat sana...next time lah kalau ada peluang gi obersea lagi aku bawak luggage besar sikit haaa...insyaAllah..  :)


kbye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

eima said...

menarik .... besh tang soppin tu kan ... peerrgggh yg hummer tu cam behs .. hahahha luas ..

Propolis tu bukan minyak ikan ... omega oil tu br minyak kan ... hehehe .... tu ratu lebah punya ... lebih kurang ...janji lebah ... betui CNi labgi besh

Diana Rashid said...

Ni la entry yang paling makcik2 suka..ekekek..rasa macam tak puas je baca..baca lagi sekali la..hehehe

PinKy MoMMa said...

teringin nyer nk pi sana tp tu la ramai cakap brg sana mahal kn..mari lah menabung hahaha..adoii

zarulfarhana said...

syoknyaaa

Cik Puan Eka said...

suka baca bab2 cenderahati ni hihihihi...

Liyana said...

rasa macam ada kat sana pulak dok follow cite aussie ni tehehehe

Syima Syaz said...

Sonoknya dapat pergi aussie... Dulu2 berangan company bawak gi overseas tp start saya join, hancusss... PD je la paling hebat. Nangisss

tengku afza engku yusof said...

salam akak

abam2 bomba tu sape? org malaysia yg g kt confrence jgk ke? xde ke pic diorg? tergoda plop nak kenal diorg!! ahak3!!!

aizamia3 said...

seronok bila baca pengalaman orang ni kan Yana.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015