Dec 15, 2014

Bercuti ke Pantai Timur + Utara

Assalamualaikum...


Aku tak ingat la minggu bila ni...agak lama jugak...dah asyik update pasal golkos je kan...terpaksa delay cerita lain....hahahaha~  :p


budak bertuah yang lasak!


Lama dah family aku plan nak bercuti ke pantai timur...kebetulan adik mak aku memang menetap kat Kelantan...dia hakim...so every 3-5 years memang akan berpindah²...kadang duk Kedah, kadang Perak, Johor etc etc...kali ni dia kena berkhidmat kat Kelantan...so more reasons for us untuk holiday kat Kelantan...giteww~   kengkonon nak buat trip round² pantai timur...memula tidur Kelantan, pastu on the way balik KL nak singgah Terengganu lah, Kuantan lah...amboi sangat! kematu bontot okeh!


Kitorang bertolak hari Khamis petang, lepas balik kerja...minggu terakhir persekolahan...ikutkan plan asal mak nak bertolak hari Rabu...tapi annual leave aku tinggal sehari je...malas nak tolak² gaji....dah mak nak jugak cucu dia ikut, so terpaksa follow timing aku...gerak lewat sehari...ngee~  dak encem tak ikut trip ni....tetibe lak dia busy kat opis...hehh~


Ayah takmo lalu jalan pantai, Gua Musang...dia nak lalu highway pantai timur (LPT)...jauh khennn...memang jauh pun!! jauhhhhh gilerrrrr! sebab kena masuk Kuala Terengganu dulu, pastu keluar highway balik, pastu masuk jalan persekutuan, pastu keluar balik highway...grrr~   pukul 6pm keluar rumah....jem pulak on the way to tol Gombak...hujan bagai petang tu...nice! aku bukak Waze tapi ayah bukan nak ikut cakap waze..dia ikut jalan yang dia tau....pukul 8pm kot baru berjaya lepas tol Gombak...grrr~


Berhenti solat and dinner kat hentian Bentong...sepanjang perjalanan Zafirah tak reti duk diam! kejap kang duk seat depan dengan uwo, kejap kang nak duk dengan mama kat seat belakang...pastu suruh bukak radio lagu² tido...ajak borak²...paling tak tahan dia boleh bantai bergaduh dengan bayang² sendiri kat tingkap kereta tu...hei seram tau!! tapi lama² dia mentido la jugak sebab jalan gelap gulita...bosan pulak duk dalam kereta lama² baik dia tido kan...huhu~


Masa on the way tu, dalam pukul 2 pagi gitu, one of sepupu mak call bagitau abang dia meninggal...innalillah...rumah dorang kat Perak pulak!! mak aku cakap mungkin tak dapat datang...tengok keadaan...


Pukul 4.30am baru sampai rumah pakcik aku kat Kelantan....rumah dia betul² sebelah istana Kelantan tu tau! dia menyewa je...bukan lama pun dia nak duk Kelantan...so sewa je lahh...huhu~  cantikkk sangat rumah dia...makcik aku dah siap² kan tempat tidur...ayah aku masuk rumah terus landing kepala atas bantal...tak daya nak bangun dah...haha sian ayah....i feel u! memang penat tahap dewa driving lama² macam tu...hehh~


Esok pagi bangun agak awal...lepas subuh terus siap² untuk ke Perak pulak....last minute decision...rasa tak best pulak tak visit family arwah kat Perak...sebab kitorang memang rapat pun dengan family arwah...pakcik aku yang kat Kelantan tu pun ikut pi Perak jugak...so konvoi sekali...semua adik beradik mak aku yang dari KL and Melaka datang Perak hari yang sama...


sempat lagi Zafirah main badminton dengan atok...haha  sembab je muka ayah...tak cukup rehat...semua orang pun mata panda...dah kata tidur pukul 5am, pastu pukul 7am dah bangun...pastu nak travel ke Perak pulak...omg! >_<


Aku tak sempat nak ronda² pun rumah pakcik aku tu...rumah dia 2 tingkat...nak naik tingkat 2 punnn tak sempat okehh!! hadoyaiii....kelam kabut bersiap pagi tu...sebab family Perak cakap nak kebumi sebelum solat Jumaat...memang takkan sempat la nak sampai by kebumi time...tapi takmo la sampai lambat sangat kan....gitew~


pakcik aku bawak kitorang bekpes nasi kerabu...FIRST TIME aku makan nasi kerabu!! omg sedap rupanya!! tapi macam masin...kelapa tu yang masin kot...dah hujung² nak habis tu rasa loya sebab masin sangat...haha~   kedai ni ada jual jugak nasi lain...nasi dagang, nasi putih....tapi NO roti canai segala tu kayyy...nasi dan lauk² je kat sini...haha~


Dalam pukul 9.30am kot baru bertolak dari Kelantan...kitorang lalu Gerik...tu yang paling dekat kan?



 Scenery sepanjang perjalanan...kebanyakan masa aku mentido sama² dengan Zafirah...rasanya semua orang pun mentido...sian ayah drive sorang²...huhu  sori yah! kenot tahan my mata from closing...T_T


Dalam 6 jam kot perjalanan baru sampai Parit, Perak...patah pinggang duk dalam kereta lama²...dah la ayah bangsa suka merempit! mana reti bawak kereta slow²...jalan selekoh² pun dia belasah bawak 100km/h...terpelanting² kitorang yang duk belakang... T_T


 ni rumah tokcik! pakcik mak...yang meninggal tu anak sulung tokcik...mamak Fadhli...by the time kitorang sampai dorang tengah releks², rehat², ada yang mentido sebab letih menguruskan jenazah dari pagi, kebumi segala...malam tu baru buat tahlil...tapi kitorang tak stay for tahlil...nak bermalam tempat lain....ayah dah letih sangat...so mak cari hotel yang selesa untuk berehat...


 kolam depan rumah tokcik...masa aku kecik² dulu tokcik rajin bawak kitorang masuk kebun dia...kitorang siap mendayung² sampan kat kolam ni...nostalgik sangat! now kebun and kolam dah agak terbiar...tokcik pun dah tua...tak larat nak berkebun² bagai...


yang tengah duduk tu tokcik! ekceli both husband and wife kitorang panggil tokcik...nak membezakan just mention tokcik pompuan, tokcik laki...kahkah~ :p   dua² still nampak tegap, sihat walafiat walaupun dah tua....Zafirah antara cicit tokcik batch yang pertama...bahahaha~


Sebelum Maghrib kitorang balik...mak booked hotel kat Cameron Highland...last minute booking nasib baikkkk ada lagi bilik kosong...saja pilih Cameron...ganti balik holiday yang terbengkalai...haha~   nak buat macam mana kan...Allah dah tentukan macam ni....kita tukar je plan....tak susah pun~  :)


Untuk percutian tak dirancang ni tunggu lain entry kayy...


kbye! (^^,)






p/s:  some gambar credit to my adik...Spoonful of Sugar  :)

 Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

Syahida said...

saya pun, kalo jadi co-driver, cannot tahan my mata from closing haha

nasi kerabu tuuuuu, perghhh..

eima said...

lain di rancang lain yg jd tu ... mmg kerja Allah ....

safurara said...

sy suka bila jalan jalan dh makan makan.paling best!

Julia Johari said...

Kira mak saudara yana ni hakim la ek...perghhhhhhhh hebat wehhh...merantau ha satu mesia...tu sebab seronok ada saudara mara dok merata2 ni...jimat byk ongkos...dimana2 ada saudara...ish syiok kan pi kelantan...ju dah lama x pi sana...

Yana Ujang said...

pakcik yana hakim ju..wife dia suri rumah je..hehe

yoorin melacolea said...

hehehe..memg pelik kannn.. sy 1st time pegi pantai tiimur nak cari breakfast roti canai ke, nasi lemak ke mee goreng ke..takde!!! yg ada nasi dagang dengan nasi minyak.. alaaa..pelik je..nasi minyak kami org johor makan time org kawin je.. hehehehe..

yoorin melacolea said...

hehehe..memg pelik kannn.. sy 1st time pegi pantai tiimur nak cari breakfast roti canai ke, nasi lemak ke mee goreng ke..takde!!! yg ada nasi dagang dengan nasi minyak.. alaaa..pelik je..nasi minyak kami org johor makan time org kawin je.. hehehehe..

Fifi Nadhrah said...

jauh betul perjalanan nak ke perak.. lalu pantai timur dulu.. hihi.

hazman fadzil said...

So lepas ni ko boleh la cuba makan nasi kerabu dengan lauk lain pulak yea....tambah extra budu + solok lada + ayam dan daging bakar

Diana Rashid said...

2 jam je tidur??kalau akak memang dalam kereta sah tidur je..hehehe..

MissNadia said...

nasi kerabu mmg sedap.. tapi yang masin tu selalunya kicap dia..

Nyamuk Terbang said...

xprnh lg makan nasik kerabu sbb nmpk byk sgt sayur2 segala bagai..mmg xkn mkan lah...hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015