Nov 24, 2014

Sepanjang Tempoh Conference | 10th International Fire Conference

Assalamualaikum...


Hari pertama conference bangun awal sikit...pukul 7am (err awal ke??hahaha)...eh awal lah...kat Malaysia masa ni baru pukul 5am kot! ekceli kat GC, pukul 4.30am dah cerahhh...tapi idok ler aku nak bangun pukul 4-5am tu kan....hahaha~   lagipun conference start pukul 9am...mentido lagi sedap! :p


Transport pulak datang pick up pukul 8.30am...so lepas siap², sempat bekpes megi goreng dulu....first time makan megi goreng dalam cup macam ni...kawan aku yang introduce...senang wehh! aku rasa lagi senang bawak megi goreng instead of megi berkuah tu kalau pi travel memana...betulll tak tipu! ^_^



Conference berlangsung kat Sheraton Hotel....tepat pukul 9am start...ekceli dorang pecahkan pada 2 group...lain² topik (paper)...so ikut memasing lah nak join group mana...


Standard lah conference mana ada yang menarik sangat pun...boring ada laa...kahkah! tapi ada la part yang best....dapat pengalaman baru, jumpa ramai orang/kenalan baru...syok what...? walaupun lidah aku berkarat untuk speaking especially tang grammar...eh lantak lah! dorang faham je apa aku cakap! aku buat lawak pun dorang gelak je...bahahahaha! >_<


i had to snap this...muka speaker ni macam Wak Doyok! orang Aussie...tapi aku segan lah nak selfie dengan dia and bagitahu dia muka dia macam wak doyok! and now aku macam menyesal lak tak tegur dia hari tu....haihhhh~  (-_-")


 
Speaker from Sweeden...


Dia ni orang Indonesia sebenarnya...tapi dah lama bekerja and menetap kat New Zealand...dah jadi rakyat NZ pun! cakap melayu pun dah berkarat ate lama nau duk NZ katanya...haha! aku berkenalan dengan dia masa pi UQ...tapi lupa sesangat nak tukar² name card!!! adoyaiii~  -.-'


Dah kata International Conference...ramai lah wakil² dari seluruh dunia datang...selain dari yang aku mention kat atas tu, ada jugak wakil dari Arab Saudi, dari USA, dari Jepun, Hong Kong etc...apa yang aku faham, conference ni more to presentation hasil research dari student² fire engineering seluruh dunia...sebelum dorang nak buat VIVA, present thesis ke lecturer camtu, dorang kena jadi speaker untuk conference macam ni...


So basically ko boleh kata speaker² yang datang adalah student²/lecturer² yang tengah buat Master/PhD...macam tak berbaloi je USD1500 tu tau! entah lah kan...pendapat aku laa tak berbaloi...sebab paper yang dorang present pun mostly pasal research dorang, case study...teori semata...aku pun boleh present macam tu *amboi eksyen!* hermm~


hari pertama tu aku rasa dewan tu sejuk ya hamattt!! kadang tu aku pi toilet pastu melepak lama² dalam toilet...selfie lah bagai...hahaha saja buang masa! gelak abam bomba tengok gambar selfie aku...eh nak tiru ler teww! :p


Toilet dalam hotel ni cantik!! tak bosan pun duk dalam toilet...sebab tu aku tak kisah lepak dalam toilet lama²....hahahahaha!


Serious!!!!



see! cantik kannn...ada karpet lagi...huhu~  pastu dalam toilet a bit warm....sedap je panaskan badan dalam ni...ngeee~  :p


aku kena share dengan korang pasal ni...first time mencuba lip gloss simplicity...sedap wehh pakai! dari pagi sampai petang bibir sentiasa moist! sikit pun tak merekah bibir aku sepanjang duk GC...ouh kecuali masa bangun tidur pepagi tu sebab aku tak tepek pape pun kat bibir sebelum tidur...huhu~  cuaca kat Aussie sejuk dan kering...bukan macam kat Malaysia...dalam dewan conference ada ekon lagi...bertambah² kering...


Highly recommended untuk korang yang selalu bekerja under suhu sejuk dan kering...! jatuh cinta terus aku dengan lip gloss simplicity...


Tapi ada jugak orang cakap lip mate NYX pun boleh tahan nice jugak kan?? oke tunggu simplicity habis dulu nanti aku beli NYX pulak...Sephora dekat je dengan rumah aku...wawawa! ^_^


Biasa dengar orang pi conference mesti meriah dengan makanan...kejap² kang rehat makan...lepas 20 minit makan...sehari 2-3 kali makan...makan...makan! haha~  kat Aussie pun sama...bekpes pukul 10.15am camtu...lunch 12.30-1.30pm, tea break 3.15-4.00pm....pukul 5-5.30pm dah habis conference boleh balik hotel....


Biasa bekpes and tea time minum air je...yelah food tak yakin halal walaupun dorang hidang kek or popia...tapi apa pulak bahan² dalam kek? goreng popia guna minyak apa pulak kan?? walaupun masa registration dah pesan awal² kena sediakan halal food....orang sana bukan faham konsep halal...bagi dorang asal pork's free dikira halal...so dah was was macam tu better takyah makan langsung...makan mana yang konfiden halal je...huhuhu~


Tak ingat hari ke berapa...waktu tea time dorang hidang eskrim...tapi nice jugak makan eskrim walaupun cuaca sejuk! kawan aku belasah sampai 2 ketul!! kebal perut ko!! hahaha~


hari kedua conference tak silap...lunch paling bahagiaaaaa!!! ada pasta, tempura, potato cheese ke apa tah and salad...sedap sangat!! amek banyak² kasi penuh pinggan!! haha~  (gambar ihsan kawan aku...time kat sana memang tak teringat pun nak snap² gambar makanan...hikss)


Hari pertama dorang hidang nasi and lauk kambing...ada gak ayam tapi ayam tak halal...aku lak konfiden pi amek ayam...nasib baik ada sorang muslim from Aussie bagitau, "don't eat the chicken...only take the lamb...they put bacon when they fried the chicken..."


Nak harap orang lain tegur aku memang hampeh! apa nak takut tah tegur orang buat salah?? haihh~  aku tolak tepi je lah ayam tu...just makan kambing and sayuran je...takpe lahh...tak sengaja....next time kena lebih alert...jangan konfiden sangat! T_T


last day conference dorang hidang ni je untuk lunch! LUNCH okeh!! kat malaysia roti² ni makan time bekpes or minum petang...kat sana lunch roti dengan filling sayuran semata! pastu ada la jugak buah²an, salad² lain....pehhhh~  dah ni je yang halal...yang non halal ada la makanan berat lain....tsk tsk...eh aku bersyukur je at least ada jugak makanan...aku mengeluh tu sebab duk fikir bayaran USD1500 tapi makan roti je??? giteww~  :)


Time conference lepas lunch tu memasing dah tak sabar nak balik...lapar!! hahaha~


oke tu je pasal makanan...takde apa yang menarik sangat pun...huhu~  time lunch break agak lama...sempat la merayau² dalam hotel, pi mall seberang jalan...hihi~  tapi mall tu macam tempat orang ada² melepak...kedai² semua yang branded...harga ribu²....aku window shopping je lahhh...rakyat marhaen je kannn....huhu~



sakai~  :p



hasil tuaian dari conference...hahaha~  ilmu dapat, souvenir FREE pun dapat...kau hado?? kehkeh~


Masa last day tu aku tengok banyak meja yang tak berusik pun memo pad and pen...kawteam² dengan member...tunggu semua orang keluar dewan...kitorang pi seberapa banyak meja kaut pen and memo sebanyak mungkin sumbat dalam bag...KAHKAHKAH! #villagepeople kekdahnya... :p


kawan aku siap rembat gula²...tapi tak dapat rembat banyak sebab banyak yang dah dimakan...huhu~


Keluar je hotel ada member dari bomba tegur, "apesal beg makin besar??" HAHAHAHAHA


"shhhhhhhhhhhhhhh"


Memasing buat muka toya jalan laju² masuk van...kahkah~  alaa korang pun mesti pernah buat kan???? jangan tipu!  :p


oke tu je lah sinopsis sepanjang 3 hari conference kat Gold Coast, Australia...hari lain berjalan, shopping! weeee~  penganjur cakap untuk next conference tahun 2016 dorang nak buat kat Poland...adakah aku akan pergi?? kena tanya big bos dulu...kehkeh~


Till next entry...insyaAllah  (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

Liyana said...

bab amek gift ni teringat klu p secretaries week.. tunggu semua org keluar pastu amek semua roses atas meja vvvip hahahaha

Chekgu Azrine said...

Kenangan katanya...hahahaha..free gift tu yg syiokkan nak rembat..org xnak kita ambik..gitewww...

Susah jgk ye kalau g conference kat overseas..esp tang makanan tu la kan..berlapo la jugak..uhuk

eima said...

wahhh menarik jg .. tp tang conference tu ... byk presentation student phd tu tak menarik ... kajian semata .. setakat tulis je .... hmmm

Allene said...

pen tu cantik... hihi klu aku pun aku amik bnyk2..

Julia Johari said...

Yana....kenan ngan lip gloss tu...kalo nak pi obersea mesti i kena beli lipgloss ct...ish i suka review cm ni...lg2 bab makeup hahahhaha seronok la tgk muka wak donyok hahahhahahah

Diana Rashid said...

pen banyak2 tu boleh buat jual tu.ekekekek

EzanIdris said...

paling suka dengan toilet diaaa. hamboi siap berkarpet kann. tang village people tu win hahaha

Lea IsNawi said...

bestnya dapat g conference jauh2

Woofer Storm said...

makanan tu buat wa lapar...hehee

Therina said...

hi dear. saya pun suka rembat pen dari hotel. pensel pun rembat kadang2 bercekak2. senang nanti anak masuk sekolah tiap2 hari hilang pensel tidak gusar;p

MissNadia said...

free souvenir tu pen and kertas.. bagus-bagus

aizamia3 said...

kehkehkeh.. tak menahan part yang last tu.. ok.. akak pun mengaku ada gak buat dulu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015