Dec 12, 2014

Babai Golkos! | Kena Tahan Kastam di KLIA 2

Assalamualaikum...


 Akhirnya...sampai jugak penghujung kisah² di Gold Coast...muntah tak baca?? hehe~   hope ada la manfaat jugak entry² aku selama ni untuk rujukan korang² yang nak bercuti ke sana....mana yang terkurang, tersilap tu harap maaf ye...alolo sentimental pulak!  :')


 lupa nak bagitau korang pasal ni...plug kat Australia tak sama tau dengan Malaysia...so korang kena bawak universal plug...Mr. DIY ada jual...murah je...hehe~


 aku punya macam ni....dapat free masa pi fire conference kat KLCC...dapat sekali smoke detector and pendrive...sampai sekarang masih berjasa lagi pendrive and universal plug tu...lagi canggih door gift conference kat Malaysia daripada Aussie...kehkeh~


Tapi andaikata tak bawak/tertinggal, kat sana banyak je kedai² jual universal plug...tak pun sewa kat hotel macam aku buat masa pi Phuket dulu...duit je la kena labur sikit...kalau nak jimat sila ingatttttt untuk bawak Universal Plug sendiri oke! :)


oke hari nak balik Malaysia tu, kitorang check-out pukul 6am...sebab flight pukul 9.00am...kena ada kat airport at least 2 jam awal kan...? perjalanan dari hotel ke airport dalam sejam jugak...tu kena keluar awal...ngantuk² pun belasah je lah...atas flight boleh tidur...pheww~


ni lah transport kitorang sepanjang duk Gold Coast...i mean transport yang bawak kitorang ulang alik conference, pi Movie World and pi airport...macam bas mini...passenger bukan ramai mana pun....8 orang je...tapi time nak balik airport tu kami bertiga je...flight kitorang tak sama dengan kengkawan bomba yang lain...bazir je transport besar gedabak...


Mahal oke transport kat sana...tak boleh sumbat orang sesuka hati walaupun banyak lagi seat kosong dalam bas....kata lah dalam agreement kita dah bagitau ada 8 kepala je...pastu time kat sana tetibe nak tambah lagi 2 kepala...TAK BOLEH!! dreber takkan terima extra kepala tu! ko kena deal dengan opis dorang balik, pastu bayar extra cas...per head $120 tak silap...tak ingat aku rate dia...dah setel bayaran baru ko boleh naik transport dorang...gitu sekali....nasib baik kompeni membayo...huhu~


I mishu bas!! T_T


eh aku pernah cerita kan kat golkos pukul 4.30am matahari dah naik...sebab tu nampak panas terikkk je walaupun masa ni baru pukul 6am!! :)


Salah seorang driver kitorang sepanjang duk Gold Coast...Mr. Frank...umur dia 70 tahun...percaya tak??? aku pun susah nak percaya...hahaha~   dia layan kitorang macam cucu² dia je....dah la rajin bercerita...  enjoy je naik bas dengan dia...  :)


Sampai je airport terus check-in luggage, terus masuk kastam, tunggu kat boarding gate terus...malas nak round² airport sangat...kang tersesat ke ada masalah kat kastam ke kang tak pasal bertambah lambat...pengalaman kat Heathrow dulu memang buat aku trauma pasal timing nak masuk boarding gate...haihhh~


Alhamdulillah urusan kitorang dipermudahkan...takde pun sangkut² kat kastam...maybe tak ramai orang masa kitorang lalu so dorang check pun gitu² je...hihi~


dalam kawasan boarding gate baru ada kaunter untuk claim tax...Tourist Refund Scheme namo eh...tapi kitorang tak dapat claim apa² sebab segala barang dah sumbat dalam check-in luggage...hand carry cuma lah handbag and kotak corelle kawan aku je...haha~


ouh untuk claim tax korang memang kena tunjuk kat staff bertugas barang yang korang beli berserta resit....kalau takat tunjuk resit je tapi takde barang memang tak boleh unless barang korang memang sangat besar yang tak boleh hand carry baru dorang consider untuk accept resit sahaja...tak silap aku kat airport Heathrow ada leniency sikit...dulu aku pi tak tunjuk barang pun staff tu accept je claim aku...tapi dia advice next time kena tunjuk barang...hihi~


Takpe lah...anggap je lah takde rejeki kitorang masa tu... :)


Masa menunggu kat boarding gate kengkawan bomba wassap gambar ni...dorang sempat lagi mandi laut pagi tu...amboi sangat! cantikkkkk laut waktu pagiiii....mishu too laut surfers paradise! ♥♥


dah masuk flight...time ni memang tak sabar gila nak sampai rumah!! tak sabar nak kish kish my hunny bun!! nak sambung gaduh dengan pakwe...wuwuwu~  T__T


naik Air Asia X...tapi takde skrin untuk tengok movie okeh!! boring giler! sepanjang 8 jam perjalanan tu samada ko mentido, membaca, main game or melanguk termenung masa depan...hahaha~  aku prefer mentido...mata ni pedihhhh sangat...


babai golkos...babai surfers paradise...babai sweet memories! ada rejeki insyaAllah jumpa lagi...ai is tunggu sponsor lagi...muahaha~  :p


atas flight order the femes Nasi Lemak Pak Nasser...dapat jugak makan nasi lemak...idak ler kebulur sangat kann...yelah pepagi buta tu mana pulak nak cari makanan area Gold Coast...kedai pun tak bukak lagi...kat airport pulak tak tahu mana halal food...huhu~


indah sungguh ciptaan Ilahi...Subhanallah....perut dah kenyang jom lah mentido... :p


Dalam pukul 3.30pm (waktu Malaysia) gitu sampai KLIA 2...lepas setel collect luggage sume, sangkut kat kastam pulakkk...adoyaiii~  T__T


boleh pulak kawan aku kena tahan sebab Corelle dia tuuu...staff tu cakap walaupun beli 1 tetapppp kena tax...ohoiii sukati je! kat Langkawi tak kena tax pun! eh! kan?? hahaha~  adoyaii...melayang RM50...memula dia mintak RM80...kawan aku cakap la takde duit...kitorang mana bawak duit Malaysia...beli makanan atas flight pun pakai duit AUD kotttt...hehh~   last² dia mintak RM50 je...dia bagi resit sekali...hurmm~


Aku rasa kalau korang nak beli Corelle ke apa² yang branded² tu better letak dalam kotak atau luggage...jangan ketara sangat barang korang tu...pastu masa kat kastam toksah la lurus bendul sangat pi scan luggage korang...jalannnn je!! masa kat LCCT takde pun nak scan² bagai kan?? apesal KLIA 2 ada beza lak kan?? giteww~   tapi kalau dorang panggil suruh scan ko scan je lahhh...aku rasa benda ni nasib² je kot...hari tu nasib kitorang memang tak berapa baik agaknya...huhu~


oke tu je lah coretan aku sepanjang duk golkos...pasni entry holiday tempat lain pulak...lama dah terperam gambar dalam fon....hikss~


kbye! (^^,)


**********************************************************************************************


IKLAN:




CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! ♥ ♥ ♥







p/s: oi mcd! aku dah babai golkos dah ni....cepat la update blog ko! hahahaha~

 Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

eima said...

fuyyyooo ....
besh gile .... aku pun syok sama baca entry2 ko ni tau ....

pas ni london plak ek kan .... nanti kan

Fazleyatul Aini said...

kastam ni ikut nasib la jugak
masa pergi trip last year, kene tahan sebab bos2 besar beli fresh crab. tapi dah seal siap2. pastu suruh bukak. dah 1 keje. ciss

Jane said...

barang better sume letak dlm luggage
memang ikut nasib ler...lau bertuah laju jerk jalan heheh

mOoN IzzaN said...

best..best.. keje gomen ni bila lak dia nak htr g obersea ea? hahahah.. verangan sungguh...

mamabeauty said...

now memang kena scan kat klia 2.. tapi correle pun kena tax ke??

sabo jeler

Chekgu Azrine said...

Seronok baca semia entry...katam dah pasal GC..kalau pegi rujuk entry sis yana jelan

Allene ALineWorks said...

bab sangkut ni aku berdobar yana.. uhhuuh

Nyamuk Terbang said...

ikut org yg jga jgk agaknya....kena yg cerewet mmg hbs detail dia check

aizamia3 said...

Sikit sebanyak entry gold coast ni membantu bagi yang kali pertama nak g sana.. ;)
Bila sangkut tu yang rasa berdebar2..

MissNadia said...

itu pun nak kena tax juga.. aduyaii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015