Oct 3, 2013

SusunAtur: Kotak Menyimpan Mainan Kecil²

Assalamualaikum....



Antara mainan kecik² Zafirah...
daripada dia baby, sampai dah toddler,
aku simpan lagi semua mainan² dia...
sok sok dia dapat adik...
kita recycle je mainan yang ada...kihkih
untung jadi anak sulung...
semua benda 1st hand....
nasib ler kan yang jadi adik² tu...kikiki~
mungkin rezeki adik² kat tempat lain....
who knows kan?   :')



Aku sengaja asingkan mainan kecik and besar....
senang nak memunggah and menyusun...
so aku kena cari kotak khas untuk menyimpan mainan kekecik ni je...



Aku beli kotak transparent ni kat Daiso....
ni pun Aty jugak lerr yang ngajo...
dah dia je rajin story pasal susun atur yang tak perlu DIY...hihi~



 kena beli 2 kotak sebab tak muat nak sumbat dalam 1 kotak je...ngee~  :p



Kotak ni aku simpan dalam almari tv kat tingkat bawah....
kitorang kan banyak spend time kat tingkat bawah...
sambil papa layan tv,
Zafirah and mama pulun la main mainan dia...
aku kena join sekali Zafirah main....
lagipun aku kureng minat tengok tv...
main dengan Zafirah lagi best! hahaha~
kalau tak layan dia main kang dia kaco benda lain....
main tv la, main remote la, main tolak² kerusi meja...grrr~



Wooden toy pun aku simpan dalam almari tv jugak...
eh almari ni dah lama tau....
aku ghase ada dalam 20 tahun lebih jugak la umur almari ni...
daripada aku kecik lagi dah wujud almari ni....
dulu mak aku letak barang perhiasan....
bekas² kaca, bunga etc etc....
sekarang aku penuhkan ruang almari dengan menan² anak aku....
pasrah lah mak! kekekeke~  :p



Kalau mainan besar² aku simpan dalam kotak gini...
aku pernah buat entry pasal kotak mainan ni....
beli kat Jusco...RM39 kot...tak ingat!
sebab bukan aku yang membayo...mihmihmih~



Segala mak nenek teddy bear,
recycle beg, baby carrier yang dah tak pakai....
semua sumbat dalam ni...
selagi boleh sumbat, kita sumbattttttt! kekekeke~
kotak besar ni pulak aku simpan kat bilik tetamu tingkat atas....
jarang pun nak punggah mainan² dalam ni...
sebab kitorang jarang spend time kat tingkat atas...hihi~
kalau kazen² aku yang kecik² datang,
dorang lerr tolong punggah and main mainan Zafirah ni....
tak kisah la....janji ada gak orang main...
daripada terbiar je dalam kotak tu...
kesian bear² tu boring duk dalam kotak lama²..  *LOL*  :p



Macam mana korang simpan mainan² anak korang?? (^^,)










p/s: dah mula bekerja hari ni...mata still sembab....macam orang baru lepas menangis tengok hindustan...grrr~



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tomei2

Nurulhuda Abdul Latip said...

mainan anak sulung kita cam terlebih pulak dari zafirah, end up bila dah melampau terlebihnya kita yang rimas..Sampai derma kat orang lagi..Tinggal mainan sikit2 je ni, lagipun anak sulung pun dah darjah dua..

Fizah said...

lbh kurang cara kita..ada masa leh share ;)

e k i n ♥ y u s r i said...

buat ms nie letak dlm bakul terbuka
sbb senang die nak main dah kemas

Lydia Amanda said...

mainan anak iza mcm dah xde rupe.. sume dah kene qiqah ngan sepupu sepapat dia... pecah sane pecah sini.. itu xlengkap ini xlengkap... end up ade la jentera korek, kereta & motor.. yg kecik2 dah jahanam... yg besar2.. xleh nak simpan dlm box... sebab besar gile..

Mimy Hamid said...

kakmi pun ada box besar RM39 tu beli kat jusco...kakmi simpan mainan dalam bakul je...mana yang dah jahanam ku buang...

SweetLikeWhat said...

kemas!

adzairdawati makdara said...

sangat sangat sangat bagus dr kecil dah ajar utk organize brg2 mcm tu.. nnt bila besar pasti jd org yg sgt organize insyaa allah

aizamia3 said...

akak beli satu bekas penutup besar dan semua mainan dalam tu. Anak2 patung semua dalam plastik dan letak atas rak dalam stor. Memang takkan turunkan dah.. sebab dak Kakak akan main dan susun banyak2 atas katil.. habis tu camno nak tdo.

Rizziela said...

kemas ajer mainanya...mainan kat rumah berterabut walaupun dah ada rak utk menyimpan

diana said...

akak rasa nak beli lagi kotak2 untuk mainan tu...tak cukup.maisara banyak mainan kecik2 macam pinggan mangkuk,dapur.yang tu paling banyak.dah banyak pun beli lagi..padahal dia main sorang2 je..

Aty_Fared said...

Aku pon simpan jer semua menan qaleef dari baby dulu...simpn tuk adik2..eeaahhh..?? Hahaha...

Eeerrr...aku tak gigih nak diy bende....tak rajin oooiii...

mrs kayrul said...

menarik plak tengok bekas transparent tue....nampaknya ada lagi la misi aku nie dengan daiso...cari kotak tue plak....hehehe

Kenari Putih said...

Comelnya simpan mainan anak2 gini. Nak kena beli byk la bekas2 nak simpan kalau byk sgt mainan kan.. Kalo anak sy setiap kali bawak masuk kedai setiap kali nak beli mainan... Berapi mak dia... Haish

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015