Oct 1, 2013

Allergic Dengan Pain Killer!!!! | Hospital Az-Zahrah yang Lembab!!!

Assalamualaikum....


Semalam aku demam....
tapi gigih jugak pi kerja sebab ada presentation dengan authority (JBPM)...
aku yang jadi lead untuk presentation tu....
tapi memang dah nekad,
esoknya (hari ni ler tew) nak MC....
masa sampai JBPM tiba-tiba aku perasan cik P datang melawat...
stress aku dibuatnya....
hormon sekarang ni mengada-ngada sikit....
asal cik P datang mesti nak pakej sekali dengan migrain and senggugut...
lagi lerr bertambah ting tong emosi aku....hehh
dak encem la jadi tempat meluah perasaan aku....
luah perasaan kat wassap je...kahkah   *tenkiu laling!*  :p


Balik je rumah aku suruh dak encem picitkan kepala...
lepas tu dia kesian sangat tengok aku duk ngadu sakit...sakit...
dia suruh aku makan pain killer....
kebetulan kat rumah memang ada pain killer yang belum expired lagi  *LOL*  :p



ni lah pain killer tu.... DICLOFENAC POTTASSIUM...berbelit lidah iols nak nyebutnya  :p


Tak sampai setengah jam mata aku mula berair,
gatal tahap nak cungkil biji mata keluar, pedih, merah,
dan mula lah membengkak....
Laju-laju ajak dak encem pi klinik!


Ekceli aku memang ada allergies to certain pain killers and ubat demam...
Panadol, Ponstan and Aspirin....
aku tak tau la pulak Pottassium ni adek beradek dengan panadol ke hape....
aku bedal je la sebijik...
sebijik dan kocikkkk je ubat dia...
tapi dia punya penangan...perghhh



Masa kat rumah, bengkak tu malu-malu lagi nak keluar....
just gatal, berair and pedih je....
oh mohon abaikan watak tambahan belakang tu...
beliau memang suka interfrem...
sejak-sejak blog beliau hampir terkubur ala ala hidup segan, mati tak mau..
tu asyik ngempeng dalam gambar orang....kahkahkah  :p
oh ni first time dak encem tengok binik dia allergic teruk macam ni...
well kitorang baru kahwin 2 tahun lebih...
selama kahwin tak pernah lagi aku bedal pain killer...
ni 1st time! :)


Kitorang pi klinik Az-Zahrah, bandar baru bangi...
ramai gila orang....
service pulak lembab nak mamtik...
siapa pernah pi Az-Zahrah paham la kan...
dah macam pi klinik kesihatan je...
takat menunggu sejam dua tu dah biasa dahhhhh...
aku pi sana pun sebab alang-alang nak visit kawan sekolah dak encem baru lepas bersalin....
banyak je klinik lain kat Bangi ni...
tapi dah alang-alang nak visit kawan gitu kan...
aku tak pasti kes allergies boleh dikira kes emergency atau tak...
sebab makin lama bengkak mata aku makin teruk!!




bukan macam mata panda dah ni beb!
Mike Tyson pun kalah!! pffttt  T_T
dah la asyik berair je...
pedih, gatal lagi....
aku pi klinik pakai sunglasses la kan....
orang sakit tengok muka aku bertambah sakit dorang kangggg...
Zafirah tengok muka aku pun boleh terkedu, blur...
kesian budak tu...huhu
papa la duk cakap, "mama sakit..."
aa nasib dia dah paham 'sakit' tu apa....
so dia oke je la pastu...hihi


Setelah 2 jam menunggu...
ye 2 jam!! Az Zahrah kannn...standard!! *puii*
dah naik taraf sepital pun tak reti nak improve waktu menunggu...
pi klinik UPM lagi bagus...
tempat ada ISO kan...
kalau menunggu lebih 30 minit dah boleh buat komplen....
dak encem pernah komplen kat FB Az-Azzahrah...
ko tau admin reply apa?

"terima kasih atas komen anda..."

tu je?!! bengong!! tapi tak improve2 jugak service tu!! choii


oke berbalik pada topik....
kan dah cakap emosi aku tengah ting tong sekarang ni...huhu
lepas 2 jam menunggu....
baru dapat jumpa doktor...
rupanya doktor bertugas ada 2 orang je malam tu....
whattttt??!! dah naik taraf hospital pun payah nak dapat doktor ke Az-Zahrah oitttt!!! -.-'


Niat asal pi klinik nak bagitau yang aku demam...
tapi doc tengok allergic aku teruk sangat,
dia terus suruh pi amek injection....
nasib baik tak sakit!
keluar je dari bilik injection terus aku mamai...
ubat tu untuk kasi tidur ghopenye....
bukan nak bagitau awal-awal...
aku tau pun dari relatives aku yang pernah amek injection allergy...choii lagi!! hehh



And dapat jugak ubat alahan....
6 kali sehari...selepas makan...
mustahil la kan aku nak bedal sampai 6 kali sehari...
hari ni pun belum makan lagi ubat ni...kuikuikui  :p


Disebabkan kena injection,
kitorang kena add on RM59...
tu guna panel upm tu....
kalau takde panel almost RM100 jugak la kena bayar!!
tapi service bangang jugak!! grrrr


Ingatkan lepas tidur, bangun pagi keesokan harinya (hari ni ler tu)
dah oke la sikit bengkak kat mata....



Tak surut punnn!!! grrr
mak aku cakap, petang karang kalau tak surut pi sepital Serdang je terus...
Az-Zahrah tak bagus! kahkah
bukan aku yang cakap...
mak aku yang cakap   :p


oke...aku nak memasak untuk lunch...
iols MC work hari ni....
blog je tak mc...hehehe
doakan bengkak mata aku ni cepat surut kay!
babai!  (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

29 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bahaya nya

Green Apel said...

ciannye, bahaya betul..moga cepat sembuh

Cik Eka said...

Fuhhh ika pnh allergic cmni. Sakit.huhu. Tp tu allergic seafood. Ketam tak fresh...

Smoga cpt smbuh tau kak

Norma NML said...

Get well soon..btw akak pernah terserempak dgn awk kt PKNS BBBangi..:-)

Pearl Kaz said...

alahai.. siannya.. sabar lah ye.. moga cepat sembuh..
tp biasanya ubat allergic sama dengan ubat selsema.. sbb tu effect sama iaitu mengantuk... hehehe

SweetLikeWhat said...

cepat sembuh yana..teruk jugak allergic nye tu

Iela Fazielah said...

adik..... painkiller or paracetamol or wat so ever, kalau xleh mkn walaupun kecik xleh mkn.,...sib baik leh nafas lagi...biasanyer kita takut bengkak mcm ni efek kat salur pernafasan...len kali, emergency camni jgn gi panel ye... terus gi hospital tau.... ingat! elergik painkiller xleh mkn lansung tau...lebih2 ubat org lain....

Ujang9897 said...

blog gua power la

Chot said...

yelah..menyabor je la kalo pi az-zahrah..huhuh.lambatss..cepat baik ye.

Lydia Miza said...

Moga cpt sembuh yana. Mcm mak akak la ni. Org demam mkn ubt jd baik, dia silap ubt je dpt penyakit lain. Seksa bila jd camni kan? Tp menunggu dua jam tu sgt lah menyeksa jiwa.

Aritu gugur tgu 40 minit pun dah angin satu badan

Aty_Fared said...

Peerrrgghhh...memang lain ar muker ko mate bengkak tu...aku pikir makcik msna ar...hahahahaha. ... semoge cepat baik yer babe... :)

Baiduri said...

Err....get well soon....

careno said...

warghhhh... zombi... larrrrikkkk... hahaha...

aizamia3 said...

fuh.. mike tyson pun tak sampai hati nak tumbuk cenggitu..

apa-apapun moga cepat sembuh hendakNYA..
Ni kalau pihak Az-zahra baca ni, kena buat post mortem piagam pelanggan dorang.. ;)

mOoN said...

arr...kes cam ni bukan emergency ek? get well soon.. :)

ct shah said...

teruknya allergic.pas ni kena hati2 takes any medicine.get well soon.

azizahchewan said...

setujuuuu...sgt²...azzahrah mmg lembap gilos...kalau doktor 4 org pun tunggu sejam sudah pasti...ini kan pulak 2 org...mmg tensen g situ wehhhh..anyway get well soon

Chekgu Azrine said...

nasib baik dah baik..hehehe..
kesiannya akk tgok gambar yang no 2 tuh

mrs kayrul said...

ngeri plak tengok picture no 2 tue....dahsyatnya bengkak...harap2 cepat la surut....

Mimy Hamid said...

teruk jugak tu yana...kalau tak baik gi hospital terus

Sue Sakarnor said...

saya mmg dah lama banned az zahra kalau sakit out patient nih. skang pegi klinik dr.maria kat putrajaya. so far puas hati sbb saya pun selalu allergic cam akak

Ariey Xy said...

saya pun alergik ubat paintkiller,postan..slalu mkn panadol je..nk bg surut bengkak tu cuba ltk kunyit..

Cik Puan Rara said...

YA ALLAH.teruk gak kak.sampai bengkak mata,get well soon kak.

Fazleyatul Aini said...

woih scary sampai bengkak gitu. take care nok

EZAN IDMA said...

kesiannye akak. moga cept smbuh ye

hazman fadzil said...

Humang aihh... teruk gak kesan alergik tue yea... tapi memang bengong la kalau tunggu 2 jam...makan ubat 6 kali sehari lak tu... telan dan minum EPHYRA la yea

nur aisyah said...

saya juga pernah mengalami tp alergi seafood...satu badan effect paling obvious sekali muka ..bengkak teruk + gatal2. nasib cepat pergi klinik ambil injection kemudian terus lena..alhamdulillah bangun drpd tido dah surut semua bengkak ...rasa trauma

diana said...

takut nya sampai bengkak macam tu..

tonsulaiman said...

Salam,saya saja google cari maklumat allergic ubat.skang mata tgh merah berair pastu jantung berdebar-debar tak boleh tido.padahal ubat ambik 3hari lepas.Nak tahu mcm mana dah keadaan awak sekarang? Semoga cepat sembuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015