Oct 18, 2013

Resipi Banoffee Pie

Assalamualaikum...


Resipi asal dari gojes Nana...
mungkin kah Banoffee Pie bakal jadi fenomena macam Cheesekut??
itu yang kita tak tahu! :p


Resipi yang sangat simple!
kacang putih!
pejam mata pun boleh buat! kahkah *oke tipu!*  :p
tak perlu bakar,
tak perlu kukus,
tak perlu masak atas dapur!!
WOW!!


Bahan² yang diperlukan....


  • sepeket biskut cream cracker - nak guna biskut Marie, Oreo pun boleh...
  • sebuku butter
  • 1 tin susu pekat manis
  • sesikat pisang (aku guna pisang berangan) - resipi asal guna pisang montel...lebih sedap katanya...



Cara² membuatnya:


hancur²kan biskut tadi...jadikan seperti crumbs...jangan terlalu halus....aku hancurkan guna lesung sebab nampak sangat ohsem! kahkah~  



oh interfrem jap model tetap yang comel lagi bertuah ni...huhuhu~  kemain seronok tengok mama membacking...siap tepuk² tangan, hangguk² kepala ikut rentak aku melesung biskut² tu...hahaha sabo je lerrr~  :')


oke sambung balik cara² membuat Banoffee Pie!  :p



Cairkan butter....ekceli aku tak sure berapa banyak butter nak kena guna....so aku belasah cairkan sebuku butter terus! pandai² la bajet ye! ngee~



tuangkan butter yang cair tadi atas biskut crumbs....ratakan....kasi sebati ikatan butter dan biskut crumbs tadi  :)



then, tekan kasi padat campuran butter dan biskut crumbs tadi....kasi padattttttt sangat! ^_^



then, simpan dalam freezer bout 15 minit...FREEZER ye!! sebab nak cepat bagi dia keras....kalau korang banyak masa, simpan dalam chiller pun boleh...simpan sampai crumbs tadi jadi keras!



Sementara tunggu crumbs mengeras, moh lerr buat karamel....masakkan 1 tin susu pekat....



guna api SEDERHANA ye adik²! masak sampai kaler susu bertukar jadi warna coklat...kalau takut melekat boleh campurkan 1 sudu butter....tapi aku tak campur sebab stok butter dah habis! grrr~   korang kena makesure susu ni sentiasa dikacau ye! aku hari tu pi biarkan dia masak sendiri, habis terhangus sikit belah bawah...lepas tu melekat² kat periuk...hehh~  -.-'



tuangkan karamel tadi atas crumbs yang dah keras....see...bertompok² karamel aku....salah masak katakan! grrr~  nasib tak kacau rasa keseluruhan pie...huhuhu~



then, susunlah pisang² kat atas karamel....lebih banyak pisang...lebih mantopppp!! ^__^



sekarang untuk topping pulak...guna whipping cream kotak besar (1 liter)...kalau acuan korang kecik guna sikit je la...aku guna loyang besar tu pun tak habis 1 liter whipped cream ni...separuh je guna... :)



aku tambah dalam 2 sudu gula sebab Nana cakap kalau tak tambah gula rasa muak...err aku tambah gula pun still rasa muak jugak...muahaha~   :p



pukul whipped cream tadi sehingga kembang....



then tuangkan atas pisang....



untuk hiasan, aku guna lebihan/baki² pisang yang ada (dalam 2 ulas je tinggal)....susun agak² berseni atas whipped cream pastu layerkan dengan coklat syrup Hershey's...aku rasa pisang kalau bergabung dengan coklat memang boleh meletop dalam mulut! pffttt~   *nyummmm!*



then, sejukkan dalam chiller semalaman....



esok pagi bukak fridge...makan pie sejuk²....omaigodddd!!!!



ohsem bebeh! ohsemmmmmmmmmmmm!! memang meletop dalam mulut! bahahaha~ 



Family mertua aku kurang minat dessert²/pemanis mulut gini...
sentap jap bila tak dapat sambutan dessert aku ni...haha~
kalau family belah aku, memang feveret aa dessert² omputih gini...
10 minit dah licinnnnnnnnnnnn...
siap ada yang tak dapat makan...
padahal semua orang amek sikit sorang....
punnn tak cukup! pffttt~
seronok tengok hasil masakan aku disukai ramai...yeyy!  *lompat bintang!*
biasanya kalau ada event, family kumpul ramai²
baru aku buat dessert² gini....
nak harap aku ngadap dessert sorang² memang takkkk lah jawabnya!
makan ramai², rebut² baru syok! hihi~



SELAMAT MENCUBA!! (^^,)






p/s: iols tak kreatif menghias makanan...iols tahu bila masuk tekak pasti nak lagiiiii...ngee~  (^^,)

 Terima kasih sudi membaca!

26 comments:

:: Riri-Fatieha ::~ said...

macam sedap je... kena try ni...

e k i n ♥ y u s r i said...

i will try!
TQ yana..
TQ nana..

SweetLikeWhat said...

kena cuba ni..sedap nampaknyeee..

cik hani said...

family i pun macam jakun sikit dengan dessert mat saleh dan jarang jumpa ni. Buat cekodok baru lah laku

qina :) said...

yummy! nmpk sedap. must try :))

PinKy MoMMa said...

terasa kesejukannya di tekak..kena buat jugak la camni huhu..tak tahannnn

Chekgu Azrine said...

Nak try nanti!!!nmpk tempting giler!!

~ NANA ~ said...

Topping cantik!

Mrs Azhar said...

nampak sungguh yummy! tp kan awak, 'setandan' pisang tu bukan byk ke? rsnya 'sesikat' je kan??? hehehehe

Cik Puan Rara said...

huaaaaa terliurrrrr~ kak,baiknya zafirah duduk dlm high chair tu dendiam.kalo princess jgn harap lah~

ain.lola.licious said...

Xpe k.yana wlaupun rupe tidak rupawan tapi kompem rasenye pasti sodap. Haih org bujang mcm ain ni mmg suke sgtla dessert simple2 cmni ^^

Siti Nursyamimi said...

sedap sgt.. nk try jgk lah nnt.. hehe

aizamia3 said...

Boleh try ni.. tapi tu bukan setandan tapi sesisir pisang Yana.. ;)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Cik Eka said...

waaa macam sedap. rasa nak buat lah plak. hahahahahahaha..

pantang nampak resepi takyah bako2 nie...

Mommy_Cha said...

ok ini sangat menarik.
padahal dah tgk nana buat aritu.
muahahahaha!
family aku hantu manis2 ni....
boleh dibuat wiken ni .....
eh hi yana..micha ni :)

Azura said...

menariknya! detail betul yana bg instruction nak buat ye. hehe. btw dulu pernah try chessekut n popia cheese ketam tiru u. both my hubby suka! tq ye! keep update dear...

EZAN IDMA said...

sedpnye kak!!

Allene said...

wow... bukan setakat resepi.. sekali tutorial gitu... tak sabar nak try...

Umi Qi said...

Oh my....senang yer bonafie pie...weeeee suka baca cara penceritaan yana...so simple...siap bg step by step...nanti nak cuba bukak blog yana kt kitchen ju yeyyyyy weeeeeeeeeee

diana said...

keluarga akak pun hantu benda manis2 nih.pantang ada..kalau nak kurangkan susu dan gula tu pun tak pe kan..akak suka manis tapi rasanya satu tin tu macam banyak sangt sampai takut akak tengok..hahah

Fazleyatul Aini said...

nama dia macam arab. ni manisan arab ke. aku kalau bab benda manis2 ni kureng sket. aku rasa whip cream tu tak nak muak sangat letak sket lemon juice / esen lemon ke

BLuRpL3 said...

http://blurplediary.blogspot.dk/2014/01/review-naufal-amsyar-sudah-kenal-alif.html

terbaik sis, resepi yg sgt menarik, boleh jugak try nih. tq 4 sharing :)

Bazlia Amoza said...

http://ailzab.blogspot.com
omaigod!!...serius terliur..nak cuba jugak..tq sis for resepi..

dalila said...

Wahh..sedapnyeee...singgah sini cari resepi banofee pie ni..senang je rupenye..tq sis for sharing

SHARINA KAMAR said...

Hye...baru 1st time jenguk blog u sbb tertarik ngn entry tajuk ni..Nmpak mcm sedap je pie u ni...Tapi xmanis sgt ke sbb gune 1 tin susu pekat manis??Family mertua pon kurang pemanis2 mulut cenggini..diorng suke pemanis2 mulut kampung style..uhuk2.. Sy pernah buat apple crumble.Sampai kesudah xde org makan.Same goes to makaroni goreng.Last2 buang jer..Ok,fine.No more western food for family mertua... Xnak dh masak pe2 lg utk family mertuaku..huhu..Feel free, singgah blos sy, http://sharinakamar.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015