Oct 19, 2013

Tragedi Pecah Rumah di Hari Raya Aidiladha 2013 :'(

Assalamualaikum...


err kalau korang dah baca blog laki aku or baca status FB aku mesti dah tau cerita...
sebab aku canangkan dulu story kat FB....
live update kononnya...kahkah~
blog memang lambat sikit hapdet....  :p


Alkisahnya.....

Waktu: 8.30 pm (kurang lebih)


wassap dari jiran....bagus jiran² aku ni....kitorang ada wassap group okeh! haha  ni ayah aku forward kat aku wassap jiran²  :)



Aku and dak encem on the way balik rumah dari Ampang...
parents aku still melepak lagi kat rumah makcik aku kat Ampang...
kitorang balik awal pun sebab dak encem nak tengok bola....
sampai je rumah, nampak jiran-jiran and abam-abam polis dah tunggu depan rumah....
ikutkan abam polis boleh je masuk rumah kitorang untuk tengok keadaan rumah...
tapi dorang prefer untuk tunggu tuan rumah balik....   :)


dak encem masuk dalam rumah dengan abam² polis...
aku tunggu luar je sebab bahaya!
dorang takut ada perompak yang terkurung dalam rumah!
masa menunggu tu aku berborak la dengan jiran² yang jadi saksi dan hero kami...ecewahh!
rupanya dorang buat kerja tu betul² lepas Maghrib! choi~!!
terkejut gak dapat tau pak Arab punya kerja...
ingatkan indon ke....choi lagi~!!


cerita dari jiran:  

saya dengar bunyi ketung ketang..ketungg..ketang....saya pun intai la....nak tengok bunyi apa bising² tu kan....bila saya intai, saya nampak dorang pun duk intai jugak kat celah² tembok tu...haa saya pelik dah...takkan tuan rumah main intai² pulak kannn....so saya suruh anak saya pergi round tengok....saya call polis terus masa tu...rasa tak sedap hati je....


cerita hero...anak jiran:

saya nampak dorang keluar dari pintu belakang...lepas tu dorang panjat tembok...dorang keluar kut pagar depan (pagar utama)...ikutkan saya memang dah dapat kepong dia....saya nampak dorang cuba acah saya kunun² dorang ada pistol...tapi saya tau dorang takde pistol, saya teruskan kepong....dorang lari pi lorong belakang rumah....tiba² datang kereta...rupanya ada kereta standby untuk pick up dorang....adoii kalau takde kereta tu memang saya dah dapat dah cekup sorang...saya pikir dapat tangkap sorang pun jadi la...buat bukti, saksi! tapi terlepas jugak...hurmm~




Terkilannya dorang tak perasan kereta yang standby tu....
rupanya kereta tu park betul² bawah pokok, depan rumah jiran aku yang prihatin ni....
kalau tau, baik cekup yang dalam kereta dulu....
ermm tu namanya takde rezeki...  :)
tapi aku tabik spring betul la dengan anak jiran, hero ni...
dia kejar pak² arab tu sorang² kayyyy!!
oh nama anak jiran ni Azfar...
sama pulak dengan nama laki den!
masih bujang ye....kahkah
motipppp sangat mention 'bujang'...lalala~


Lepas polis dah settle ronda dalam rumah,
diishtiharkan rumah dah selamat, aku pun masuk la dalam...
jiwa memasing kacau wooo masa ni...
nak makan, tapi selera mati....
nak mandi tak tenang, nak berehat² pun tak tenang...hehh~
Zafirah duk merengekkkkkkk...
letih sangat agaknya...beraya sakan! huhu~
tapi sempat lagi la aku snap gambar rumah yang dirobek kedaraannya....  (-_-")




pakai wrought iron ke, stainless steel ke, plastik ke, kalau dah nama PEROMPAK, boleh aje dorang nak mengopek besi² tu!! hehh~   tak boleh tutup rapat pintu ni sebab dah terkopak tempat kunci tu....kena ketuk² baru oke....




skrudriver ijo tu lah alat dorang guna untuk mengupil besi....laci aku tu berkunci sebenarnya...dorang kopek guna skru driver....mesti dorang kuciwa sebab takde harta berharga pun dalam laci tu...kahkah  *vongoks!*


Perompak² terus target master bedroom tingkat atas...
well biasanya memang master bedroom lah yang banyak simpan harta berharga....
duit raya Zafirah dalam rm3k lesap!!
aku tak simpan dalam laci pun....
simpan celah² kotak tu je....
dalam pensel box lagi....huhu~
tak sangka dorang jumpa jugak pensel box 'berharga' tu...
terkilan gak aku....
salahkan diri sendiri siapa suruh bertangguh² masuk duit raya anak dalam bank! hehh~
bekas² barang kemas tu semuanya kosong..
aku memang tak simpan emas dalam rumah derr...
kotak barang kemas je aku simpan...
sentimental kononnya...
nak buang sayang...kuikui
dah la dorang pi selongkar almari aku....
stressssssss sangat aku ngemas barang² dah sepah² tu tau!! choi~!



cincin² tu BUKAN ori!!
means bukan emas tulen lah...
tapi ada jugak yang tulen,
cincin peninggalan arwah nenek aku...
and seutas rantai pemberian mak...
lesappppp!! tsktsk
eh pandai pulak pak arab ni bezakan emas tulen and tak tulen...hehh~



tak tahu apa motif dorang bukak laci baju ni... (-_-")



laptop yang tengah di caj...dorang tak amek pun...tak sempat agaknya...



lagi aku tak paham apehal sepahkan baju² aku....tak kacau pun laluan dorang sebenarnya....baju² ni mak aku angkat dari ampaian....dia letak atas sofa sementara tunggu aku balik dan angkat bawak naik atas...tapi perompak dah sepahkan dulu...grrrr! aku basuh balik segala baju yang dah jatuh atas lantai tu....geli !! -.-'



Walaupun masa dorang mengupil grill jiran dah mula perasan...
dorang tetappppp masuk rumah aku....
terus target master bedroom tingkat atas...
syukur jiran cepat bertindak...
sebab tu dorang dapat cekup sikit je...
laptop, tv, gajet and bilik² lain dorang tak sempat nak selongkar...
yang buat kerja ni 3 orang....
2 orang pecah masuk rumah....
lagi sorang standby kat kereta untuk report keadaan sekeliling...



ni sementara tunggu parents aku balik...kitorang tak berani usik grill tu selagi polis CSI belum datang amek gambar segala...lagipun dalam filem-filem dorang buat macam ni memang orang susah nak pecah masuk...kehkeh  oke laaaa....sementara jeee...ngeee


Malam tu jugak dak encem ajak round lubuk pak arab kat area Sg. Chua...
kitorang nak cari kereta yang dorang guna tu....
TOYOTA ALTIS,
plate number WRL 6678...
walaupun polis dah check owner kereta is a chinese...
kitorang cuba jugak round...
kot la nasib baik...huhu~
tapi hampa....
mungkin dorang tido Ampang kot malam tu *tiba²*


Sumpah aku anti tahap dewa dengan orang² timur tengah lepas kejadian hari tu!!
sampai aku boleh keluar statement,

"sebabkan orang² timur tengah ni laa nama Islam di cop as terrorist! semua dorang yang jadi punca!"


nampak tak tahap amarah aku macam mana??? hermm~
mungkin ada hikmah disebalik kejadian....wallahualam...
tapi polis cakap kebanyakan kes pecah rumah memang dari pak arab!!
ko nampak tak betapa jahatnya pak arab sebenarnya???
nampak je alim islamik...kononnya! choi!!


Malam tu jugak, lepas parents aku buat report, dalam midnight gitu....
polis dari bahagian siasatan, Kajang datang (CSI)...
yang awal² datang tu polis bahagian jenayah, IPD apa tah...
dorang just pastikan rumah aku secure...
siap bawak pistol bagai...
dorang cakap untuk menyiasat, collect evidence segala kena buat formal report,
baru bahagian penyiasat datang amek cap jari segala...
bak kata nenek aku,

"apa la salahnya polis² tu siasat terus...nak kena buat report lah bagai....menyusahkan!"


kekeke ontah la nek...
dorang ni kan banyak nau jabatan, protokol segala...hermm~


Sekarang ni pintu belakang tu mak dah tambah double triple security lock!
at least menyusahkan perompak untuk kopakkan grill segala...
ramai kawan-kawan suggest kitorang pasang alarm and cctv dalam rumah...
yes memang kami dah rancang benda tu...
masih menunggu orang dari ADT datang untuk bagi quotation...
insyaAllah dalam masa terdekat ada la alarm and cctv kat rumah....


Kepada perompak-perompak seluruh dunia...
aku doakan hidup ko tak tenang sampai mati...
selagi ko tak minta maaf dengan setiap insan yang ko dah rompak rumah dorang!


sekian...
entry amarah malam minggu...eh!  :p


good night! (^^,)


 Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

NAS said...

Berani betul hero tu. Orang sekarang merompak sanggup bertikam bagai. Nasib tak jadi apa-apa kat hero...

syamimihaziqah said...

Alahai siannya. Banyak jugak tu duit hilang.
Sabar ye kak..

Baiduri said...

Smoga ade hikmahnye dsbalik kjadian n hope xbrulang lg...huhu....sriau jgk ngn bapak2 arab ni....

cik pinkee said...

eh awak....rumah sy bulan 4 lepas kena rompak lebih kurang camni...skali dgn rumah jiran .....
cara dia pon lbh kurang same....and 1 more...sy dl ddk kat aprtment sg chua tu....rumah beli sendiri...last year pindah ke rumah landed..ingtkan xde lah kejadian camni....nasib badan

Cik Puan Rara said...

Ya Allah.berdaraunya.jahat dorg ni.lepas ni nk simpan lah duet raya princess.rrra pon x smpn ag.ada dlm almari tu.

gadis melayu said...

kebetulan ofizmate pon bru jer rumah kna masuk org.. masa raya haji la jugak.. perompak smpat amik 2 bijik laptop.. padahal semua orang ada dlm rumah.. bahaya betul skrg nie.. aish..

Fizah said...

igtkan pak-pak arab kaya2...adoiyaii

p/s takziah..

:: katajieha :: said...

nasib baik ada jiran2 yang prihatin kan.at least, diorg boleh tgk2 kan rumah bila kita tak de.

akak, nanti kalau nak install cctv, akak request la sekali ups power backup dgn diorg.agak berguna jugak kot even just backup 10-15 minit je.hehe.

alarm tu, kalau rumah akak ada fixed line,boleh jugak control/connect guna hp.setakat yg sy tau, brand paradox ok. :)

cik hani said...

Ya Allah..nasib baik takde orang dalam rumah..sebab kadang2 dorang blh cederakan penghuni. doakan penjahat tu cpt kena tangkap.. cik hani pun pernah ada kenangan rumah pecah masuk..hilang laptop je sebijik. housmate pun hilang. Total 3-4 laptop gak.dengan barang kemas housmate

Uni_Aqilah said...

Seriaunye kalau umah kene pecah masuk ni. Takut sgt!!!

Chekgu Azrine said...

bila baca entry ni buat akk lbh berhati2 lagi,..wuwu..

e k i n ♥ y u s r i said...

kesian duit raya zafirah
xde rezeki
xpe, nnti insyaallah ade rezeki yg lain

Nur Zulya said...

ada juga pengalaman kena rompak macam ni.dua orang masuk rumah,sorang stby d tingkat bawah.sempat kebas emas dan laptop.rumah mmg sepah sgt.dah buat report di balai polis berdekatan tapi kena p Ipd juga.bertompok2 hitam lantai rumah sebab polis nak ambil cap jari perompak.dan sampai sekarang,kes tu tak setel.huhuhu

Pearl Kaz said...

kite tinggal kt apartment. bulan 4, hari birthday kite, rumah kena pecah masuk gak. yg kelakarnye, rumah baru beli almari baju. bilik first time berkemas sejak pindah masuk. time tu la perompak nk masuk. time bilik bersepah, tak pulak dtg. at least, susah la skit diorg nk cari brg berharga kan. hahaha. duit hadiah kawin dlm rm1k lebih diorg bedal. sabar ajelah...

mrs kayrul said...

marah betul tue...dulu masa kayrul bujang pun rumah pernah kena pecah masuk gak....kita nie punya la tido tak sedar diri...esoknya tengok video player dah hilang...mujur la dia x masuk bilik....peliknya masuk ikut tingkap jer pun...polis CSI pun datang rumah jugak la nak ambik cap jari perompak...sekali tak dapat detect coz abuk kat tingkat tue tebal sangat...huhuhu...malu giler....

Nazif Hakim said...

Salam takziah. Kami duk uma 71 ni. Banyak da kejadian rompak kt bangi ni.

Mimy Hamid said...

Ya Allah scary..semoga kamu n family dilindungi...nasib tak de apa..harta benda hilang takpe..nyawa takde ganti ye

Shah Ril said...

Salam . Klu belom dpt qoute utk alarm adt lagi/baru nk pasang atau dh ade alarm just nk adt center monitor.. cll saya .. 0122298958 shahril..(adt advisor).. packages terbaru ..wireless, cctv, , insurance ...insyallah. .

nor said...

Salam.. camni la org arab ni nama je islam. Sama je paki ke bangle ke..bila duit mau ter beliak biji mata.
Klu makkah tu menipu tak kisah sbb tu negeri regardless tanah haram.malah kelakuan mereka banyak terpesong.lebih adat dari hukum. Btw klu berhijab tapi pakai colour kuku minum arak melantak benda haram.. so arab islam atAu tak jgn la percaya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015