Feb 16, 2016

Cheshire Oaks Designer Outlet | Jatuh Cinta dengan Fossil

Assalamualaikum...


oke sambung lagi travelogue London aku kayyy...mohon jangan bosan  :)


Tak silap aku ni hari ke-7 kitorang di London...mak ayah aku, tok nenek aku pun dah selamat sampai London jugak...dorang memang datang lewat sikit....sebab parents aku ada kerja kat opis memasing yang nak kena setel kan....aku lak tak menyabo nak berjalan so malas tunggu dorang...pi awal sikit...duk sana lamaaaaaa sikit...ikutkan nafsu berjalan, tak puas duk sana 2 minggu...kalau lah annual leave aku banyak, memang nak stay sana sebulan!! wohoaa! kos penginapan dah jimat sebab tumpang rumah adik...kikiki


oke planning untuk berjalan² ni memang adik aku dah buat lamaaaa...berbulan gak planning untuk trip to London...ecehh...


Tapi ofkos la bila dah sampai sana, ada je idea nak menyinggah, melencong tempat lain...dalam itinerary takde pun tulis nak pi Cheshire Oak....aku pi sana memang motif nak shopping...kain baju pun tak bawak banyak sebab memang nak shopping baju² baru...ada la kengkawan suggest pi designer outlet sebab harga murah...barang branded lagi...so kitorang google² and tanya² orang, tu yang terjumpa Cheshire Oak...tengok map, jalan nak ke sana sehaluan je nak pi Liverpool...sebab ikut itinerary hari ni kitorang akan ke Liverpool...apa la salahnya singgah shopping kejappp...hihi~


perjalanan jauh dalam 4-5 jam and ramai yang join so adik aku sewa 2 bijik kereta...plan asal nak sewa mini bas gitu yang muat 11 pax...tapi nan hado...so dia just sewa van 8 seaters and kereta biasa...orang² tua naik van...adik aku drive...kawan dia and mak kawan dia pun nak join jugak trip pi Liverpool...tu yang jadi tak muat kereta...last minute kawan dia nak join...


aku, dak encem and Zafirah naik kereta lain...ofkos la dak encem yang drive... :)


ouh kalau korang plan nak sewa kereta kat London, korang kena amek surat pengesahan (something like that) kat JPJ (Malaysia)...surat tu korang bawak pi sana...lesen kita kan tulisan in bahasa melayu...so surat tu in english...gitu...tapi masa nak sewa kereta kitorang just tunjuk lesen je...lesen kita memang valid kat UK for one year dari tarikh kita sampai sana...surat tu cuma standby je lah just in case dorang tetibe mintak or kena tahan polis ke...paham?? :)


isi minyak full tank dulu...harga seperti yang tertera...pfftt! ada setengah kereta sewa memang dorang dah isi minyak full tank...ada setengah yang isi sikit je...merasa lah pengalaman isi minyak kereta kat UK...style sana, kau isi minyak dulu baru bayar...hebat tahap kejujuran rakyat London... :)




kitorang guna waze je nak pi sini...jalan highway yang TAKDE TOL oii!! haha  bila nak dekat sampai sesepah signboard...insyaAllah tak sesat  :)


Finally! sampai punnnn! sakit pinggang duk dalam kereta lama²...hehh~


map untuk seluruh outlet park...memudahkan perjalanan and cari kedai pilihan!


suasana outlet park  :)


budak bertuah  :)


lunch kat Pizza Express...ni je pun kedai makan halal...pilihan lain korang bawak bekal sesiap dari London...ngee  :)


Aku memang ada misi kat Cheshire Oak ni...misi membeli JAM TANGAN! wohoaa! lama dah aku perati satu jenama ni...pfft!


Cari punya cari....


Finally!


jumpa jugak! yeyy!



yaaa jam Fossil...haha  tah kenapa aku terjatuh cinta dengan jenama ni...nampak tak senyum meleret sampai telinga dapat beli jam idaman...?? :p


ni hahh jam fossil pilihan aku....jam jenis gini je yang sesuai dengan tangan aku...


Asalnya aku nak jam yang jenis sporty tu...sekali bila try pakai kat tangan aku nampak huduh....tangan keding pakai jam besar gedabak memang nampak pelik...macam tengkorak pakai jam! ngee~  mungkin lah tangan aku memang tak sesuai jam sporty morty bagai ni.....tu aku pilih design besi macam atas ni...nampak lebih feminin...ecehh


Aku start minat jenama Fossil ni lepas pi outlet kat Gold Cost....tak tahu kenapa berkenan sangat dengan design² jam Fossil...


Selain jam, aku beli gak wallet....kehkeh  wallet ni pun dah lama aku aim sejak pi Gold Cost hari tu....masa kat Gold Cost tak berani beli sebab dak encem takde...kang dah balik malaysia dia komplen macam² sentap nyahhh! so aku tunggu masa yang sesuai untuk shopping sama² dengan dia...ate dah sampai outlet jauh² ni takkan beli jam seketul je kottttt....hihi  penat kerja siang malam cari duit, sekali sekala beli lah benda best² sikit...hadiah untuk diri sendiri kekdahnya....eh aku rasa jenama Fossil idak la mencekik sangat harga dia....masih kategori mampu milik... lagipun beli kat outlet² macam ni memang murah compared kau pi butik Fossil....biar lah design lama, dah seasoned....janji mata aku nampak cantik, comel rembat je lahh....


Yang penting bila orang tanya beli kat mana?? "london!" kahkah  *jangankecamsaya*  >_<



taraaa...wallet kesayangan...aww! hampir setahun dah wallet ni berbakti kat aku...lebiu wallet! :p


Aku jarang gila tukar² wallet...and bukan seorang pengumpul wallet or handbag or kasut...selama ni wallet² aku orang bagi hadiah birthday...pakai sampai lunyai pastu orang bagi hadiah lagi baru tukar wallet baru...tak ingat last beli wallet tahun bila...lama sangat dah...lebih 10 tahun gak tak beli wallet baru...


dak encem punnnn sibuk nak membeli jam jugakkkk...padahal dia mana pernah pakai jam selama niiii....terjebak dengan aku katanya...ceh!


sekali 3 ketul terus dia rembat kaoo!! hamboih hamboihhh...lawan toke nampakkkk  :p


Pastu balik malaysia dia bantai beli lagi jam thru online...semuanya jenama Fossil...over sangat dia punya terjebak...aku yang duk teringin Fossil pun beli seketul je...hehh~


ouh setiap item yang dibeli dapat sekali warranty tau...tak ingat tempoh warranty berapa lama...and warranty tu valid worldwide...


More, bila korang shopping kat sini or mana² je lah dalam UK ni, jangan lupa untuk CLAIM VAT!! tolongggg lahh jangan lupa...rugi tau tak claim...especially bila kau sawan shopping macam²...tolong lah claim yeee...masa bayar tu bagitau cashier nak claim VAT...dorang akan bagi borang and resit....simpan semua borang² and resit² pembelian...tunjuk kat airport masa nak balik Malaysia nanti...oke? :)


Saja nak bagitau Donut Andrea ni sedap nak arwahhh! hahaha~  kalah big apple oii...padahal donut dengan gula biasa je...takde toping² krim semua tu...lembut ya hamat! makan pulak panas²...dalam cuaca yang sejuk gitu...oh myyy...pejam² mata kitorang ngunyah donut ni...sedap sangat!!!! eh kalau datang sini sila beli donut ni oke! kawan dak encem yang recommend donut ni....korang cari je stall menjual donut...bukan kedai tau...stall biasa je  ^_^


dah dah...jom balik! penat dah jalan...wallet pun makin kempis ni... :p


If korang nak tahu kedai apa lagi yang ada kat Cheshire Oaks, boleh terjah website dorang:
CHESHIRE OAKS DESIGNER OUTLET


k tu je nak cerita....tata! ^_^




IKLAN:









Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

idzwa kamaruddin said...

aaaa best nyerrrrrr pegi londonnnnnn

- dieyana - said...

aduh, bestnya beli jam fosil kat London! kite pun sebnrnya suka ngan jam sporty, tp tgn keding sgt...uhuk, ntah lah....dh bertahun tk pakai jam. lawa fosil ni..;-))

Diana Rashid said...

lambat la nak ada peluang gi london yana oi..tapi puas baca..gambar besaq2 sedap mata memnadang..eheheh

nurin khairi said...

kitorang berkejar2 kat airport, tak dapat nak claim VAT. if not mistaken VAT boleh claim kat airport je..that was like 5 yrs ago lah

Yana MIB said...

Claim vat mmg kat airport smpi skrg pn mcm tu...tp kena isi borang and amek resit from kedai yg kita beli..,xde bukti pembelian camno nk claim kan kan 😉😉

Cik Puan Eka said...

aaa bestnya. ekceli iols pon minat jam fossil. Siap request kat shuben hahahhaaha bulat2 mata shuben

eima said...

wow ..klu duit berkepuk mmg aku dah ajak laki aku pi london dah .... klu takat pi berjalan tak shopping boleh sgt dah ... huhuh

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

Fida suka holiday yang memudahkan pencarian kita ni..Tambah2 yg ada signboard..mudah kan kak..tak la sesat..

Julia Johari said...

Best sungguh, dah rasa macam julia pi sekali ni dengan rombongan yana tau, wowww borong fossil memang berbaloi baloi sangat semua cantik2...untung ada adik kt london, mmg jimat sgt kos penginapan tu semua...huhhhh nak kena cari kawan muslim ni yang buat cam ni best jugak ni weeeeeeeeee....

aizamia3 said...

part shopping tu akak suka sebab sesekali reward utk diri sendiri, yelah dah penat keje kan.. bila dapat peluang macam tu, takkan dilepaskan. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015