Jul 2, 2013

Resipi Cheesekut

Assalamualaikum....

Gigih okeh update 2 entry hari ni....qada' balik hari² yang tak update...kononnya...kekeke~

Resipi terbaru yang simple mimple...sebab simple sangat tu teruja nak kongsi² dengan semua orang! yeyy! ^__^

Ekceli Cheesekut ni stands for Cheesecake Biscuits....short form kan jadi lerr Cheesekut....unik gitu kan?  Resipi asal aku amek dari blog Nadt....dia lah punca fenomena Cheesekut ni berleluasa dalam geng gojes....sebab dia bawak menu ni pi gathering hari tu....pastu semua orang cakap sedap!! aku je tak merasa sebab blah awal....grrr~   pastu semua orang mintak dia UP entry kat blog....tu yang makin menjadi² geng² gojes duk pulun membaking cheesekut kat rumah....muahaha~

Memang kacang putih resipi Nadt nih! bahan² pun tak banyak dan amat mudah nak mencarik! jom cekidaut!




  • 1 paket biskut Deluxe Cream Cracker (Original)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 250grm cream cheese 

Nadt cakap cream cheese jenama Philadelphia lebih sedap...sebab tu aku beli jenama tu...muahaha~  :p



  • last sekali ialah sedikit susu Dutch Lady Full Cream

Resipi asal guna Fresh milk...kat rumah aku ada susu full cream je...tak kose nak membeli fresh milk semata² nak buat cheeskut....elakkan pembaziran gitu....hikss~  :)


Oke cara² membuatnya juga sangat simple dan mudah...! :)


 mula² pukul cream cheese guna mixer sampai kembang....Nadt cakap kalau takde mixer guna blender pun bolehhh...kreatip dan inovatip gitu kan....huhu~  oh pukul sampai kembang tu maksudnya sampai cream cheese jadi lembut...  :)


 then, masukkan 1/2 tin susu pekat...ekceli aku guna susu pekat tak sampai 1/2 tin pon! sebab ai is tak suka manis....so terpulang pada tekak memasing lah ye nak guna susu banyak mana....  :)

Last sekali, masukkan dalam 2-3 sudu susu full cream tadi....anggaran je....bergantung pada tahap kepekatan bancuhan tadi...  :)



taraaaaa!! ni lah bancuhan yang dah siap tu...tak cair sangat...tak pekat sangat...just nice gitu  :)



 Step seterusnya....amek sekeping biskut cream cracker tadi...celupkan sikit dalam susu full cream....CELUP JE! bukan rendam....faham???  :)


 Lepas celup, susun cantik² dalam bekas...nak susun sepah² pun boleh la kot....berseni kata ko kan....bahahaha  :p   oh yang kertas keliling bekas tu ialah backing paper....taknak letak pun takpe....tapi backing paper ni sebenarnya memudahkan ko nak angkat keluar Cheeskut ko nanti....so bila potong nampak cantik dan kemas....giteww~



 Then, tuangkan bancuhan cream cheese atas susunan biskut tadi....ratakan....terpulang nak letak lapisan cheese tebal ke nipis...setengah orang cepat muak makan cheese banyak²...so letak lapisan cheese tu nipis² pun dah memadai....siapa yang gila cheese, tepek la lapisan tu tebal²....nyammmm! 



 Then, lapis balik biskut² yang dicelup susu full cream kat atasnya pulak....menurut Nadt, tekan² sikit biskut tu kasi mampat gitu...tapi aku tak tekan pun....sebab nak cepat...aku dah mengantuk masa ni....asal boleh je aku menyusun biskut² tu....hahaha~  ulang balik step macam atas....lepas susun, sapu lapisan cheese....ok??

oh diingatkan....setiap biskut mesti dicelup dengan susu full cream dulu sebelum disusun dalam bekas...!


 Topping mesti lah bancuhan cheese tadi....lagi banyak cream cheese yang uols guna, lagi banyak layer uols boleh dapat....mabelessss!! :)



 Bila dah siap, tutup kan bekas tadi dan simpan dalam fridge semalaman....nak bagi dia mengeras, senang sikit nak potong....  :)


Dan hasilnya!!!





walaaa!!

oh sangat selekeh potongan Cheesekut aku....sebab masa ni biskut aku dah cair....letak kat dalam kereta lama sangat....sobsob~

tapi takpe!!
yang penting rasa cheesekut aku tetappppp ohsem!!
aku bawak pi rumah makcik aku....
adik beradik mak aku semua ada masa ni....
semua merasa lahhhh Cheesekut aku yang selekeh tuuuu...
dan....
semua cakap sedappp!!!!
Alhamdulillah~   ^__^

Akan datang aku nak cuba alter sikit resipi ni....
makcik aku cakap toping tu tabur dengan serbuk nescafe or milo pun sedap!
tak pun biskut tu ganti dengan oreo...
pastu tabur pulak serbuk oreo kat atas cheese...
oh myyyy!!

next time ye....next time....
tunggu mood rajin datang....muahaha~  :p

kbai~!  (^^,)




 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

27 comments:

Cik Eka said...

mcm kawan eka buat. dia siap buat bisnes lagi.

namanya cheesey nestum..

atas tu tabur nestum. n biskut dia guna biskut marie.

sedapppp

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

Nak try buat la

Farhain Azmi said...

Nampak sedap lah :)
ish wajib try buat ni..

Rozita said...

sedap gila kan? akak jual gak tp versi marie... yana try versi marie pulak la...

Cik Puan Rara said...

wahhh k.yana pon buat gak cheesekut.hehehe.nk rasa sket leh.mals nk buat.hehehe

Wani J said...

Serius nampak sedap T.T

LisaLisut said...

wow awesome.sng gile plak tu.bahan pn sng. thanks for sharing :)

diana said...

boleh buat nih..mudaH Je nampak..

Princess Atie said...

Wah... Kena try ni. Terima kasih untuk resepi.

eima said...

wahhh menarik ... marbeles la..ko ni mg hantu cheese la ... laju je kan bab cheese ni

mama ila said...

waaaaaaaaaaa..nak buat jugeks!!!! simple kann..Nampak sedap..nak try!!! leh wat untuk raya nanti..budget2 org datang rumah time xde makanan apa2..leh la hidang untuk tetamu

Rinna said...

Waa sedapnyaa.. TQ share resipi nie.. :)

Rozuan Ismail said...

TQ share. org bujang macam wan leh wat ni.simple

D Yatie said...

nak buat jugak last week tapi.. dok umah mentua.. malas nak membusy kan diri.. huuuu

Fazleyatul Aini said...

ok tunggu masa rajin bleh try. betul tu tabur serbuk nescafe/milo untuk elak muak cheese. nanti rasa dia similar tu tiramisu gitu. ataupun, biskut tu, boleh olah guna biskut tiramisu ke kan. wah macam master chef sangat haha

mrs kayrul said...

menarik tue...lepas nie boleh cuba

Amirah Adnan said...

eh senang gile! haha.. must try! thanks kak!

farra8979 said...

ok.. nak try buat la nanti... hihihi...

nuyui a.k.a miss YUI said...

dah siap salin resepi yg sgt mudah ini..hihih

Elya Roza said...

ramai btol share resipi cheesekut nii!! nak buatt jugak

Effa Eddy said...

Salam kak. semalam try buat. memang best teramat2 taw. suami siap kata buat selalu pun tak kisah. hehehe

aizamia3 said...

wah.. nak try arr.. tapi kita alter sikit.. ;)
semangat nak membaking tetiba datang.. *mata ke atas, tangan kat bahu* hehehe..

ibu iza said...

Nk share ya..

Nor Wanie said...

lpis frst roti eh..?

Kenari Putih said...

wow yummy, harus print screen ni.. hihi.. saya belom pernah buat lagi. dengar kwan2 dok cerita mcm mana nak buat, hihi.. nak cuba la minggu ni. insyaAllah

MissNadia said...

adik ipar ada buat.. sedap hingga jilat jari... marveles

Norlia Mohd Yusoff said...

Salam..mohon share resepi kak..nk try buat.