Oct 8, 2010

Tabiat Yang Boleh Melembabkan Otak

Salam Jumaat Malaysia dan Brunei...*ecece mentang² kau dah femes ayat bajet arits je kan...miahahahaha~*
ish biar lah nyah....bukan selalu ai femes...tengok lah minggu depan, bila kisah menyayat hati tu dah jadi basi, kompem aku bakal dilupakan..sob sob~

Fine!  T__T

Hari ni kita takmo cerita gosip gosip lagi hokay! kalau selalu sangat bercerita topik yang takde pekdah memang akan melembabkan otak...ish ish ish~    Jadi berikut adalah tabiat² yang boleh melembabkan otak sekaligus merendahkan IQ kepada 5 points!! O_o'    *apakah?*





"Melentur buluh biar dari rebungnya..."  kalau dari kecik dah suruh baca pasal bisnes, Donald Trump lagi kaoooo...dah besar memang berjaya lah budak ni jadi the next top billionaire...wewiiittt~




1. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat - 



Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

Bila kita tengah sakit tu, anggap je lah badan kita minta rehat...jadi pergi je amek MC..dan rehatlah secukupnya oke?   ^_^



2. Kurang Berimiginasi - 


Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimaginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan atau keaktifan otak menurun.

Berimaginasi dengan berangan sama tak?? bahahaha~  =p




3. Jarang Berfikir - 



Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita

Jadi hari ni perbincangan kita memang membina kan?? hehehe...eh aku ghase entry² lepas pun agak membina jugak...memang mencabar emosi dan mental orang yang membaca...kira membina la kan...ngee~  =p



Sumber: ENSAIKLOPEDIA PETUA-PETUA MELAYU










p/s:  Hari ni aku nak pi lunch kat IOI mall...since aku dah femes kan *muntah*, kalau korang TERperasan ai silalah tegur...ai tak makan orang...ai makan animal je...huhuhuhu~  v(^_^)


31 comments:

Lya Colours said...

perghh kecik2 da baca buku donald trump tuh
x menahan
hahaha

makdara TERdiva said...

hari2 imajin panjat gunung kinabalu..hiks!

Mr Noble said...

bagus entry ni! :D

nabilah_2908 said...

rasanya imaginasi & berangan itu sama...hahaha...

rasanya para blogger ni cerdas otaknya...yer la...sure hari2 dok fikir nak publish cerita apa...

lepas tu mula la berangan..merangka ayat2 yg bakal kita muatkan dlm blog...

tul tak...? or sy sorg jer yg macam 2...?

jom ke APA KATA HATI pulak,
KERANA SEEKOR LIPAS

Fitrah Adnan said...

jom berangan!!

y@n@ M!B said...

:Lya Colours :
tau xpe..huhu~ genius budak tu..ngee~

y@n@ M!B said...

:makdara TERdiva:
wah dasat tu..x lama lg termakbul la tu =)

y@n@ M!B said...

:Mr Noble:
thanks! ^_^

y@n@ M!B said...

:nabilah_2908:
stuju!! jd blogger xperlu riso otak mereka akn jd lembab..muehehe~ =p

y@n@ M!B said...

:Fitrah Adnan:
jom!

d_tieah said...

Aku selalu berimiginasi..
Eyh, silap..
Aku suka berangan2..
Sm ke tu?

dotblogspotdotkom said...

jgn terlebih berangan udah le... huhuhuh

Amy Syaquena said...

Salam...

good entry dear..

y@n@ M!B said...

:d_tieah :
anggap je la sama..janji otak kita aktif..hehe~

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom:
huhu insyaAllah idak lerr..=p

y@n@ M!B said...

:Amy Syaquena:
salam..thanks sis =)

Mr feckry said...

makna nama gua yang terpuji fikiranku..terima kasih pada kakak gua yang bagi nama

ribena.illina said...

pehhh sis dah pemes abes. segan zra skg ngn sis. HAHAHA. =)

zra kuat berimaginasi . kwn2 slu ckp zra kuat berangan lah. hahaha


uik? kenapa sampai mimpi zra. windu ek? hEEEEEEEEEE~

y@n@ M!B said...

:Mr feckry:
bagus bagus..nama yg sedap maknanya =)

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
xde maknenye pemes..next week x pemes dh la..ngee~

sis pn suka berangan gak..hikhik~

tah la..ke zra yg windu sis smpi pk sgt psl sis? leps tu msk dlm mimpi sis..*apakah?* =p

meo188 said...

erm... apa aktiviti mencergaskan minda

Un Phat Lee said...

fulamak leh jadi donald trump lepas nih sbb mase kecik dulu gua biasa baca bukan world economic analysis.ehe :P

y@n@ M!B said...

:meo188:
blogging!! ehehe =p

y@n@ M!B said...

:Un Phat Lee:
amin amin =)

kire ko waris pakar ekonomi negaralah pasni..hehe~ slmt menggapai cita² ^_^

Along Tapa said...

aku kongsi tips bapak aku la supaya taknak otak lembap...

1. elakkan junk food
2. no ais or air batu
3. elakkan makanan berperam(jeruk, pekasam dsb)
4. porn??no!!!

cukup la tu ek...aku bagi komen secara serius ni..huhu~~~

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
wow! along serius bg tips..hehehe~

mende² tu mmg common utk elak lembabkn otak..cuma ramai x sanggup amlkn especially no 1 and 2...=)

Fitrihadi.com said...

tido selalu pun boleh lembapkan otak.. tapi saya suka tido ar..adoiii

lionteen said...

bgus info ni..
lionteen pun da mule otak lembab sikit..
hehe

y@n@ M!B said...

:Fitrihadi.com :
sy pon suka tido..hikhikhik =p

y@n@ M!B said...

:lionteen:
erk..O_o'

Amyrullmunirah Tulimin said...

Great info Sis....!
Paling tak menahan si kecik tu siap baca buku Donald Trump tu...
kalau nak tahu Minyak ikan tulen adalah sangat bagus untuk kecerdasan otak terutamanya kanak-kanak...Jom baca kat sini..
http://leowills.blogspot.com/2014/11/mencari-minyak-ikan-paling-terbaik.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015