Oct 9, 2010

Kelebihan Ibu Mengandung

1) 2 rakaat solat wanita yg hamil lebih baik drpd 80 rakaat solat wanita tidak hamil..

2) Wanita yang hamil mendapat pahala puasa pada siang hari dan pahala ibadat pada mlm hari..

3) Wanita yang brsalin mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta tiap kesakitan pada 1 uratnya.

4) Sekiranya wanita meninggal dunia dlm 40 hari selepas brsalin, dikira mati syahid.

5) Mendapat 1 pahala daripada tiap titik susu yg diberikan.

6) Memberi susu kepada anak menangis, Allah beri pahala 1 tahun pahala solat dan puasa

7) Wanita menyusukan anak cukup tempoh 2 stengah tahun, maka malaikat di langit mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya..

8) Seorang ibu menghabiskn masa malamnya tidur yang selesa kerana mnjaga anaknya yang sakit akan mmperoleh pahala seperti membebaskan 20 org hamba.


Sumber:  Facebook



ehehehehe terus teruja nak kawen cepat-cepat lepas tu dapat anak cepat-cepat... O_o'

Jangan terburu-buru ye kawan², pastikan kita dah bersedia dari segi mental dan kewangan...memang banyak kelebihan menjadi ibu mengandung apa lagi menjadi seorang ibu...sebab itulah "syurga anak di bawah tapak kaki ibu..." 

Tapi bagi yang sudah berkahwin statement itu berubah kepada, "syurga ISTERI di bawah tapak kaki SUAMI.."   nampak tak perbezaan ayat-ayat itu??  ^_^

Jadi sebelum jadi ibu, kena lah jadi isteri solehah dulu...lepas dah jadi ibu, kena pula jadi ibu mithali...huhuhu~  Suka tau tengok kawan² cerita pengalaman pregnant la, pengalaman bersalin.....pengalaman kawen lagi syokkk...meriah I tell you! *wink*  \(^_^)/


oke setop pelishhh...macam terserlah sangat sindrom kegatalan dalam minda  (-_-")     Tapi aku nengok readers aku overall sudah melebihi 18 tahun maaa....memang dah layak untuk jadi ibu dan ayah...eceeewahh~    Jadi tak perlu malu dan annoying dengan ayat² di atas...eleh mesti ada yang copy lepas tu save dalam pc atau dalam henpon....senang nak rujuk...lalalalala~  =P










p/s:  Takde open house pulak hari ni...esok ada satu kat Kajang...hehe..oke la tu...kita rehat² je...settlekan apa² yang patut...kalau rajin kang pi dating sekali....opss~  v(^_^)


20 comments:

d_tieah said...

Huhu..
Yana akan mengakhiri zaman bujang..
Oleh itu, entry2 dia juga bersifat sedemikian..

dotblogspotdotkom said...

huhuhu...

kita jumpa kat kajang pak malau..... huhuhuhu

DuniakuAbstrak said...

selamat mengandung yana

y@n@ M!B said...

:d_tieah:
hahaha *malu* =p

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom:
hehe wokeh! ^_^

y@n@ M!B said...

:DuniakuAbstrak:
aku lmbt lg la... cettt~ >_<

Along Tapa said...

kelebihan tu cuma untuk ibu-ibu yang melahirkan anak sah jek...jadik, adik-adik yang tak berkahwin lagi, takyah la berangan nak memenuhkan sekolah harapan kat jasin tu...lepas tu salahkan yana mib sebab bagitau kelebihan ibu mengandung tu...

sarkastik lagi comel kan komen tu??hahaha

Gorengbaek - Mari membudayakan bahasa melayu

ribena.illina said...

kire banyak kelebihan orang mengandung nih. heee~

ZIRA NAK NIKAH JUGAK!!! NAK MENGANDUNG JUGAK! hahahahaha



*lagi gedix dr sis kan? hahahahaha*

six.september =_= said...

kekasih gelap..tolong pinang aku cepat-cepat..haha

meo said...

lelaki pun lepas kawin perut naik buncit. adakah itu tanda2 mengandung?

Aida Effarina said...

yeahh saya dah lebih 18. hehee =p

Un Phat Lee said...

tahniah ye sebab baru dapat anak.haha :P

DuniakuAbstrak said...

doa tak kira lambat atau cepat yana

=)

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
ye sgt sarkastik..tp bermakna..cuma tak comel je..wahaha~ =p

y@n@ M!B said...

:ribena.illina :
hahaha tau xpe..boleh tercekik bc statement zra..ngee~

y@n@ M!B said...

:six.september =_=:
sape kekasih ghelap kamu? huhuhuh~

y@n@ M!B said...

:meo:
erk..ssh nk jwb tu O_o'

y@n@ M!B said...

:Aida Effarina:
yeahh..bagos bagos =p

y@n@ M!B said...

:Un Phat Lee:
oit blom lg la..ish ish ish~

y@n@ M!B said...

:DuniakuAbstrak:
hahaha aku lom kawen la weii..isk -__-