Oct 19, 2010

Pencuri Yang Panjang Tangan

Kalau ikut peribahasa, 'panjang tangan' tu maksudnya suka mencuri lah kan...? huhu~

Pagi tadi bangun je tidur, on the way nak ke bilik air di tingkat bawah, ayah ku tegur...

"yana...."

"hurmm..."  well baru bangun tidur kan, haruslah malas nak layan...hahaha..ampun lah ayah =p

"nanti bila², akan datang, jangan charge henpon kat hujung katil tu k...atau kat iron board...kan mak selalu charge henpon kat situ?" jelas ayahku lembut

"erm...."   sambil angguk²...

"henpon mak kena curi pagi tadi...dalam pukul 5am ++ cemtu kut...tak sedar bila orang tu amek...sebab mak charge masa dia bangun tidur kul 5am...lepas mak mandi baru perasan..."

"erk! hurmmm...."   terkejut dalam mamai....huhuhu~




Terus aku usha tingkap bilik mak aku...takde tanda² kena pecah...mungkin tingkap memang terbuka sebelum ni...mak aku tidur kat bilik bawah...rumah aku kira end lot...means ada tanah sikit kat tepi rumah....dan mak aku memang sukaaaaaa charge henpon kat hujung katil yang berdekatan dengan tingkap...dah suis letrik ada kat situ...convinience gitu kan...lagipun kat tepi tu ada pokok pisang, kiranya orang luar memang tak boleh nampak dalam rumah kitorang tu unless dia berdiri betul² kat tepi tingkap...aaaaAA faham takk??

Tingkap rumah aku tu semua ada grill!! means orang tu mesti dah perhatikan lamaaaaa lokasi mak aku charge henpon dia...*budusss!*   kira agak susah dan agak jauh untuk orang tu capai henpon yang mak aku charge sebenarnya....hurmm hurmm....well mungkin dia tarik wayar charger tu sikit²...bagus jugak la pencuri tu bersusah payah dan berusaha bersungguh-sungguh untuk curik henpon Sony Ericsson mak aku....!! cis cis cis~

heiiii aku tak suka oke!!! sebab henpon tu aku yang beli masa belajar dulu!! 1st time beli henpon guna duit sendiri!!! tsk~



Ini lah henpon yang hilang tu...comel kan?? memang sengal tau orang tu...!!grr grr~


Nasib baik barang² berharga lain memang takde langsung letak area tepi tingkap...Aku lak tidur kat bilik atas...memang hebat tahap superman lah kalau pencurik tu mampu curik barang² dalam bilek aku....haishhh~

Before ni pun pernah nampak orang cuba pecah masuk rumah tu...sebab bumbung rumah kitorang asek pecah, pehtu macam ditolak ke atas...macam orang nak panjat ikut bumbung...dapat tahu pun sebab atap bocor, panggil tukang soh check sume...tukang tu yang cakap bumbung tu kena usik....haisshhhh~

Tak faham manusia² durjana ni...kalau dia bangun subuh² tu untuk pergi solat kat masjid/surau logik lagi...ni dia singgah rumah aku, curik henpon?? apakah? *haktuih haktuih*

Dan area rumah aku tu pulak memang agak ramai warga Indon dan rumah bujang lah...pekerja² kilang, restoren etc etc...so korang paham² je lah perangai orang² macam ni kan...terdesak takyah cakap lah...ni lah masalah orang tak cukup akal...tangan panjang tapi akal pendek! *apakah*   (-_-) 

Ini doa saya wahai pencuri!!  sekarang aku tak jumpa kau! tapi aku akan cari kau kat padang mahsyar!! aku tuntut hak aku balik! eh silap, hak mak aku! faham??!! semoga hidup kau diselubungi misteriiii!!! miahahahaha~  *evil laugh*



16 comments:

ct odah said...

ape nk jd la org2 ni...smpi sggup nk mncuri...td kat blog lya psal moto kne curi...ni hnpon..sumpahkan ajer pncuri tuh perot die meletop..huhu...

zuar said...

mak oi...rjn btl pncuri tu buat research dlu kn..mmg terdesak yg amat sgt la tu.pasni ltk wayar letrik kt tpi tgkp tu..dia nk capai je brg berasap dlu la..hehe

diana said...

berusaha bersungguh2 ye pencuri tu..
melampau..
repot polis tak..
mana la tau kot2 cap jari ade lagi ke kat grill tingkap tu..

ticnube said...

umah den pon penh kene.. x the theft is super duper xpert... must be someone yg renovate umah kot... sbb die tau mane letak nye master bed room.. mmg cit podah same itu pencuri.. but alhamdullillah.. die x amik ape2 sbb my dad sedar..

Along Tapa said...

hummm....tapi payah la nanti...nombol dalam phone banyak hilang kot

Goregbaek - Teknik ngorat kreatif...versi Meon

sAya ciTAh kAMu sApE.. said...

ciss. watpe nak susah2 cari beliau kat padang mahsyar nanti...baek kira pahala sendiri dah tyme tu...mintak la orang pendek akal cenggitu sesattt kat sana nnt baru best..heheh.

teringat henpon kena curik kat hospital time jaga mak dahulu kala...rasa nak mendidih otak sakit ati..sabo jelah..

y@n@ M!B said...

:ct odah:
haah bc blog lya gak td..br post entry ni..hehehe~ =p




:zuar:
hoh! O_o gud idea la bro! boleh diusulkan pada parents soh psg wayar letrik tepi tingkap tu..muehehe~ =p




:diana:
tak report pon sbb henpon je ilang..dlu time duk serdang, lg byk brg kena curik, tp polis bkn leh buat apa pon...sbb brg yg dicurik cam kasut, baju..mende yg senang dicari -__-'




:ticnube:
btol gak..sape lg nk tau psl plan rmh kita kn? hehh..felik felik -__-




:Along Tapa:
xpe..kebanyakan no dlm hp mak aku tu, ada juge dlm hp aku, hp ayah aku, hp adek aku..hehehehe~ klu ada yg ilang pon no membe² mak aku je la...apa guna fesbuk kan kan kaNn..=)




:sAya ciTAh kAMu sApE.. :
logik gak kata² kamu itu..hehe~ wokeh kita biarkan dia sesat kt padang mahsyar nanti..muehehe~ =p
kt sepital tu mesti cleaner yg curik..astaga..nurse pun logik gak..hehe~ ^_^

░♥si lampu neon♥░ said...

da cari btul2 ke weh..??mane tau tikus geget ke...jahanam betul sape yg curik niiii

ribena.illina said...

mak aihhhhhhhh ! bkn men tuhh die spot cek2 luuuuu umah sis. last2 amik hp jek? asal x amik ngn suis2 skali kan? hahaha~

ieda said...

ishhh biar benar dik .. heheheh mcm tuu pun ada erkk leh selit tangan kat tingkap tuu .. hermm bahaya tuu ..

DuniakuAbstrak said...

duit aku pernah d curi

aku fhm perasaan sakit hati tu

Lya Colours said...

ni hilang kat rumah xpe lagi
ayah aku hilang kat spital beb, org tgh sakit2 ni bleh plak ada lahanat mana jadi pencuri
bodoh gila

Anonymous said...

pembetulan "tangan panjang"

y@n@ M!B said...

:░♥si lampu neon♥░ :
tikus? hahaha rmh aku nan ado tikus..dah try call mmg xdpt..nmpk sgt org tu dh buang sim card awl²..hehh~




:ribena.illina:
hahaha tau xpe zra..klu amek suis br nmpk wowwiieee kann..huhu~ merepek je dia ni taw =p




:ieda:
mmg benar sebenar²nya kak..huhu..kena sentiasa check lock tingkap..-__-'




:DuniakuAbstrak:
bagos! time kaseh! hehe~




:Lya Colours:
kes ko sama cam kwn aku mashitah tu..hehe~ mmg skt hati kan..hehh~

y@n@ M!B said...

:Anonymous:
oke tenkiu~

HonEyBuNNy said...

ila tgk hp neh teringat hp maxis ila mcm ne jugak....hehhe...dulu kt rumah pncuri tu curik hp jgk....yg paling syok..ubat gigi pn dia curik//hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015