Oct 23, 2010

Persembahan Cinta ISTERI Hasan Al-Banna

Salam readers....

Aku sekarang ada kat Gambang Resort...tengah bersantai menikmati banana split bersama keluarga...nyumm~   tak pergi theme park pun sebab tak sempat...tengah hari pergi kenduri kawen kat Beserah...sekarang tunggu ayah aku settlekan hal dia, then baru boleh balik KL...Sementara tunggu haruslah update blog...lalalalalala~







Semalam adik aku bagi hadiah salah satu buku kat atas ni....buku yang belah kanan tu, yang tajuknya sama macam entry ni *wink*

Well aku ni bakal menukar title daripada CIK ke PUAN...eh? huakakakakaka macam kelakar siottttt bila nama ku jadi "puan yanamib"  HAHAHAHAHAHAHA~  =P    Jadi adik aku dengan bangganya mahu melihat kakanya menjadi seorang isteri yang solehah....awww...masehhhh dikkkk!!!

First of all, korang kenal siapa Hasan Al-Banna?? oke meh sini saya terangkan..ehem ehem....



Imam Hasan Al-Banna merupakan seorang tokoh Islam yang menyusun Ma'thurat...berasal dari Mesir....Beliau telah menubuhkan Ikhwanul Muslimin (gerakan Islam, di Mesir) selepas keruntuhan Khilafah Uthmaniah pada 1924...Beliau meninggal kerana dibunuh oleh rejim Taghut (orang yang sesat- ekceli orang Islam jugak yang bunuh beliau...Subhanallah). Beliau meninggal pada usia yang agak muda....

Pernah terfikir bagaimana kehidupan harian seorang tokoh Islam?? Bagaimanakah ciri-ciri wanita pilihan mereka?? Bagaimana didikan terhadap anak-anak mereka...??  Biasanya kita lihat buku-buku sejarah hanya menceritakan kehebatan tokoh-tokoh Islam itu sendiri...jarang diceritakan di sebalik tabir kehebatan-kehebatan mereka....bak kata pepatah mat salih, "Behind a successfull man, there's a GREAT women.."


Atau dalam bahasa kebangsaan kita, "Wanita adalah sayap kiri perjuangan seorang lelaki..."



Ada juga kata-kata hikmah yang berbunyi begini,

"Perempuan tidak dijadikan daripada tulang kaki untuk dipijak,
Tidak juga dijadikan dari tulang kepala untuk dijunjung,
Tetapi dijadikan daripada tulang rusuk lelaki untuk dilindungi dan dibimbing..."


Jadi pada kaum wanita, silalah berusaha untuk menjadi yang terbaik kepada bakal-bakal atau yang dah sah menjadi suami anda...jangan sibuk harapkan lelaki yang hebat kalau anda sendiri tidak cukup hebat di depan mata mereka....perghhh pedassss kaooo ayat aku tu...macam mengutuk diri sendiri pun ada....kikikikiki~  =P

oke since ada yang confuse, meh saya terangkan, wanita memang BUKAN dijadikan dari tulang rusuk lelaki..takde dalam quran dan hadith pun...itu cuma kata-kata atau dalam bahasa omputih,"the saying"....the saying dalam BM apa eh??huhuhu~  sila jangan salah faham atau terlebih berfikir ye kawan-kawan   ^_^


Aku baru baca sikit je buku tu, tapi aku rasa buku ni sangat bagus sebagai panduan pada kaum-kaum hawa supaya taat dan setia bersama suami tercinta...berikut merupakan sinopsis buku tersebut...

Hassan Al-Banna memanglah seorang suami yang memiliki perhatian dan sikap istimewa terhadap keluarganya, namun tugas dakwah yang dipikulnya jelas sangat memerlukan seorang isteri yang bukan hanya sekadar meneduhkan jiwanya, menenangkan perasaanya, membahagiakan hatinya tatkala dia di rumah, tetapi juga yakin dan percaya kepada isteri soal perawatan dan pendidikan anak-anaknya di rumah


Harga buku ini adalah RM12 (WM)...murah je kannnn...^_^

Untuk kaum lelaki pula, silalah baca buku yang satu lagi, yang bertajuk "Cinta di rumah Hasan Al-Banna".  Buku tersebut banyak mengisahkan betapa Hasan Al Banna seorang yang sibuk berdakwah, tapi masih tidak mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang suami dan ayah kepada anak-anaknya...juga rahsia kejayaan rumah tangga Hasan Al-Banna.....


Sekian sahaja dakwah dari yanamib...aku nak sambung makan french fries pulak....hehe~

Enjoy your weekend people!!










p/s:  Sekali sekala buat entry dakwah terasa sungguh hebat sekali...*wink*  v(^_^)

p/s:  Takziah buat sahabtku Nor Aidah Abdullah yang telah kehilangan ayahanda tercinta pada hari Khamis, malam Jumaat, 21 Oktober 2010 di kediaman nya di Sri Serdang...Semoga roh ayahanda nya di tempatkan bersama golongan orang² yang beriman...amin~

26 comments:

dotblogspotdotkom said...

Betulkah wanita dijadikan dari tulang rusuk lelaki??

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom :
tidak pacek...tu cuma perumpamaan...dlm bahasa omputih, 'the saying' =)

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom :
tidak pacek...tu cuma perumpamaan...dlm bahasa omputih, 'the saying' =)

haidi takeAfoto said...

hasan al banna..dulu pnh bace pasal die ni kt satu magazine....bez..

dah nak kawin ek..bile..jemput ek..leh amik gmbr wedding free..hehe

haidi takeAfoto said...

tahniah ek..

Along Tapa said...

meh aku bagi petikan ayat bapak aku untuk jantan yang nak kawen..."ingat..kawen tu tanggungjawab...sebab tu orang dulu2 nikah dua tiga round baru lepas...pikir besor tanggungjawab tu...orang ni jam, kawen pikir sedap jek...sebab tu terus one shot"

apa pendapat ko??haha

Gorengbaek - Aku nak tengok benda lain gak wei...+Announcement

Hangit habis dah - TV...oh TV

diana said...

yana..biasanye pasangan2 dah kawen ni dia akan kata ,bile dah kawen ada kereta besar ..ada anak yang semua masuk universiti ,ada rumah banglo..itu la kejayaan mereka..sebenarnye kejayaan yang sebenar adalah cara kita menjaga keluarga kita,cara kita mendidik agama dalam diri anak2 kita..itulah kejayaan yang sebenar

DuniakuAbstrak said...

suami yang baik adalah suami yang penyabar dan bertanggungjawab sebab kadang2 isteri mmg macam2 karenah dan memeningkan. biasa la org pompuan kan mcm2 emosi

isteri yang baik adalah isteri yang patuh dan menjaga suami dan keluarganya

yang jadi kes isteri derhaka, isteri lari rumah sebab tak tahan dengan suami

sebab ego dan keras hati

para lelaki marilah kita mencontohi peribadi Hasan Al- Banna

hehe

ieda said...

salam dik .. waaa seronoknya sdg bersantai di gambar resort .. akak punn x sampai2 lagi kat sana .. walau dukkk dekat sgt2 huuhu

ermmm x minat baca novel .... tapi yg ini banyak info .. good2 ..
thanx for sahring dikk :))

Fitrah Adnan said...

sy x ckop umor lagi..hohohoh...

tpkan kata2 prumpaan td tu...kata2 hadis kan?? kalau x slap...

mksdnya lbh kurang,kalau korg sakiti prempuan itu sndiri mknenye korg sakiti diri sndiri..x fhm erk?? aishh..

kan hawa dijadikan drpd rusuk adam which ni mmg di cterkan dlm quran n kisah2 nabi..

mknenye wife anda 2 adalah sbahagian drpd diri anda..anda sakiti dia mknenye anda skiti dri anda...

wah terasa mcm ustazah la plak...hehehe

pepe pun sy x ckop umur 2..tata

y@n@ M!B said...

:haidi takeAfoto:
owh ada ek? sy ni pn br 1st time bc kisah dia..hehe~

next year kawen..insyaAllah..erk yu photographer ke?huhu~ beknye nk ks free =P

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
tu aku x sure lah..yg pasti b4 salam tok kadi tu make sure prepare zahir batin, mental fizikal sume lah kan...pk masak² kehidupan pas kawen b4 pk keadaan nk kawen..jauh beza tu eh...huhuhu~ ^_^

y@n@ M!B said...

:diana :
yup btol kak..didikan agama tu yg penting..klu blaja tinggi² tp semyg x cukup camno..eh?? haraplah saya sok bagi didikan agama secukupnya utk (bakal) anak²..ecewahh~ =P

y@n@ M!B said...

:DuniakuAbstrak :
ye sile sile contohi hasan al banna ye..ngee~ ko ni gaya mcm dh x lama lagi dah ni...lalalalala~ =P

y@n@ M!B said...

:ieda:
sy pon 1st time smpi c2..hehe~ harus dtg sis..tpt tu mmg best! =)

y@n@ M!B said...

:Fitrah Adnan:
kata² yg sis amek tu cuma kata² mutiara mcm perumpamaan sahaja..dlm bhs inggeris disebut, "the saying" kata-kata). bknnye wanita tu mmg dibuat dari rusuk lelaki..tu perumpamaan sahaja ye..jgn slh faham maksud ayt tu... =)

apa yg yu ckp tu ada btolnye..jd jgnlah sakiti isteri masing² ^_^

DuniakuAbstrak said...

vongoks betul...haha

kau ni yana..asal aku serius sikit je ckp dah tak lama lagi

asyik menyengal jek

skali skala kena serius sket

hehe

echah mashuri said...

cehh..tetiba rase nak kawin jugakkk..

six.september =_= said...

bila hang nak hadiah buku tu kat aku

Anna Boleyn said...

ala..menda bagus lagi elok di share kan betul tak. :)

ada buat 1 entry khas untuk kamu dan lain lain. jom tengok kat sini :

Mission 1 accomplished! – Saya buat yang TERBAIK untuk balas jasa pengomen di HLN… XD :)

Cik. Bena said...

gud2 sis. heee~ =) PUAN yanamib? wow. mantop gtuuu. hahahah


sharing is caringggg .


xsempat jumpe sis kan. kalo x mesti jumpe kuantan jek la. heee~

y@n@ M!B said...

:DuniakuAbstrak:
hehe oke oke pasni aku serius eh...ngee~ =P

y@n@ M!B said...

:echah mashuri:
cpt cpt kawen =P

y@n@ M!B said...

:six.september =_=:
bg almt ko..nnt aku pos..hihi =P

y@n@ M!B said...

:Anna Boleyn:
btol btol..

orait anna nnt ai check out ur entry =)

y@n@ M!B said...

:Cik. Bena :
hahaha mantop lah sgt..

next time lah kita jmpe =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015