Aug 29, 2013

SusunAtur: Almari Baju #1

Assalamualaikum...


Sejak pindah rumah baru ni seronok pulak aku mengamalkan sistem 5S...dak encem pun dah paham betapalah bini dia minat dengan konsep 5s di rumah....selama ni aku simpan barang main campak², sumbat², selit² je kat mana² ruang yang ada....teratur, tersusun, mudah nak cari semua tu belakang kira...yang penting ruang tu muat untuk aku sumbat segal barang² aku....selekeh kan?? hahaha~


Give kredit la kat blogger² yang rajin update pasal susun atur rumah dorang...disebabkan dorang la terbukak hati aku nak jadi pembersih....wakakaka~


Oke...kali ni aku nak tunjuk susun atur yang aku buat dalam almari baju aku....almari baju aku jenis sliding door tu...tak besar pun...medium saiz gitu...



Kecik je kan?? hehe...panjang dalam 4-5 kaki gitu....tinggi dalam...err 8-10 kaki?? tak ingat pulak iols....


Aku beli almari ni dah lama...sebelum kahwin lagi...masa kahwin aku memang tak beli pun set perabot bilik tidur baru...aku beli katil je...sebab sebelum kahwin aku guna katil single...lagipun almari ni masih elok...struktur kayunya masih kukuh....so kenapa nak membazir beli almari baru kan?? lagipun bilik tidur aku idak la besar mana...beli almari besar gabak kang dah makan space...payah nak bergerak...aku suka ruang yang lapang...kalau sempit² rasa serabut sangat hidup...ngee~


Alhamdulillah almari comel ni muat untuk simpan segala kain baju kami laki bini....sebab tu kena susun barang dalam tu betul²....kalu main campak², almari sebesar bilik pun belum tentu muat nak simpan baju....kan??  :)


Dalam almari ni, selain simpan baju, aku letak jugak segala peralatan mekap or segala bedak, lotion, krim rambut, sikat segala...even pampers Zafirah pun aku sorok dalam almari....hahaha~   untuk entry ni aku nak tunjuk macam mana aku simpan segala bedak², lotion segala kat salah satu ruang yang ada dalam almari ni....jom cekidaut!




oke ni rupa asal aku menyimpan segala mak nenek lotion, bedak, minyak rambut...bla..bla..bla...aku tak tahu la terms apa nak guna untuk segala barang² ni....hehh~   tapi korang paham kan maksud aku?? hihi~


Susun cara ni nampak agak bersepah dan selekeh....pada mata aku laaaa...aku kurang suka simpan barang² kecik dalam bekas terbuka macam ni....


So aku beli kotak² yang bertutup kat Jusco....


dan hasilnya.....





Nampak lebih kemas!! oh sejuk mata memandang....rasa seronok nak bukak pintu almari selalu...boleh??wakakaka~   alas kayu tu aku beli kat Sarawak kot...ke hadiah orang bagi tah...tak ingat pulak aku...lama dahhhh!! tapi masih sangat elok! :)


Mana² barang yang aku jarang guna macam peralatan mekap (eye shadow, berus mekap, etc etc), wipes tissue, lotion/sabun² yang dicilok setiap kali pi hotel² and apa² je lah yang jarang nak guna aku simpan dalam kotak....ada 2 kotak aku beli....lagi satu kotak tu aku simpan segala souvenir yang aku beli kat London dulu...souvenir² tu untuk diri sendiri....tak tahu nak susun kat mana tu simpan dalam kotak je dulu...hikss~  :p


Kat Jusco memang banyak kotak jenis gini...bercorak...lagipun ada kaler pink...comel!! yang aku beli ni saiz kecil...RM29.90 sekotak....mahal kan? haha~  mungkin ada tempat lain yang lagi murah....Daiso?? aku dah cari kat IOI Mall hari tu...takde saiz yang aku nak....paling besar pun saiz kertas A4 je...kalau nak organize resit² ke oke la beli kotak kat Daiso....kalau nak simpan barang² besar, aku prefer shopping kat Jusco...mungkin ada tempat lain yang jual kotak macam ni lebih murah....aku tak tahu...aku aim Jusco je...senanggggg! hihi~


oh diingatkan...walaupun kotak tu bertutup...susun la elok² barang² dalam tu supaya tak membazir ruang yang ada...


oke meh kita zoom out sikit ruang almari ni...




Nampak lapanggggggg je kan?? untuk ruang ni aku decide untuk gantung jaket² sahaja....sebelum ni aku gantung baju kurung and baju melayu and jaket...penuh! semakkkkk sangat! so aku transfer segala baju kurung and baju melayu kat tempat lain...


And ekceli kan untuk ruang ni patutnya ada cermin....tapi ada salah satu roda belah atas ke bawah tah dah rosak...tak boleh nak slide...lepas tu asyik nak tercabut je...last² aku cabut je terus cermin tu letak tempat lain....



Letak tepi almari je pun! tah bila nak pi hardware cari spare part cermin ni pun tak tau laaaa...sibuk manjang! huhuhu~  *err kantoi katil bersepah di situ~  :p*


oke tu je nak cerita....


tata! ^_^






p/s:  tetibe rasa malu tayang gambar almari kat umum...ngee~  :p



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kemas dan teratur

eima said...

bis tu bj2 ko letak mana la plak .... nk tgk

careno said...

mane sorok baju2 lain... kitorang buat wardrob sebesar2 dinding bilik... itu pun penuh... huhuhu...

diana said...

Cantik la kotak2 tu..tapi ruang sangkut baju kat atas tu tak guna la ye..

setakat ni akak simpan barang2 Mikhail kat bilik dia je..sumbat semua dalam almari dia..hehhe..

Mon MonaLea said...

nampak kemas dna teratur. saya pun ingat nak kemas almari.banyak baju yg x guna dari yg guna rasanya

UMIE SUE said...

YANA SUKA AR BEKAS PINK YANG LETAK PAMPER ZAFIRAH TU.
TU BELI KAT MANE.XPERNAH NAMPAK LAGI

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

heheheh dah nampak kemas ya.. huhu ganas betul g cabut cermin tu.. :)

Nor Azimah said...

macam tula, kan islam itu indah, ha ah, nak tau juga bebaju simpan kt mane

aizamia3 said...

bila susun dengan elok, senang nak carik barang.. terutama bila mintak en. suami carik.. ;)

Aty_Fared said...

Cun ar bekas tuh....tenang jer mata tengok bende lapang cam lemari ko...tetibe rase nk kemas lemari mlm nih...hahaha....

mrs kayrul said...

kemasnya...

Kenari Putih said...

Comel ye. Design konsep yg sy tgk kat ikea ala2 la mcm sy tgk ni. Simple but nice :)

Ratu Lizzie said...

Nice tips ! Thanks akak sebab bagi idea ! X terfikir pulak kotak daiso tu berguna .. Boleh susun barang dlm locker asrama nnti , nampak kemas and x serabut .. Thank you very much !

Follow my blog please:
http://ratu-berguling002.blogspot.com/

Rehana~ said...

Cantik dan kemas!!sy susun pampers pun gitu...

Jom singgah blog saya

www.rehanswardrobe.blogspot.com

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Kemas. Tu kelebihan kotak yang bertutup. Senang nak alih pun satu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015