Aug 2, 2013

SusunAtur: Almari Baju Zafirah

Assalamualaikum...


Dan....bermula lah entry susun atur dalam blog aku ni...weeee! eksaited aku menaip ni nyah! bahahaha~  selama ni bukan aku tak reti nak menyusun atur...tapi tak reti nak bercerita...bila baca blog Su, blog Aty duk bercerita pasal susun atur rasa syokkkkk pulak! jeles betul tengok kreativiti dorang menyerikan syurga duniawi dorang...pheww~   hebat sungguh penggunaan bahasa aku kali ni...kahkah~   :p


Entry susun atur yang pertama ni aku nak story pasal almari baju Zafirah....kot la boleh bagi idea and manfaat kat korang....ngee~  v(^__^)"




Almari baju Zafirah ni mak aku belikan kat IKEA....mak aku beli masa aku dah 9 bulan peknen...first time tengok almari ni aku siap pikir nak guna almari yang sama sampai anak nombor 2-3 sok...pheww! betapa naif nya haku....  -.-'


Sekarang, umur Zafirah setahun 5 bulan....memang penuh woo almari dia ni dengan segala baju², dress² bagai...pfft! mana la tak banyak baju dia....sehari tukar baju sampai 3-4 pasang  (kat taska memang kena sediakan 3 pasang baju sebab 3 kali tukar baju....kadang² malam pun tukar lagi baju baru sebab dah comot ke basah ke hape...)


Kalah retis okeh!! (-_-")




Masa beli almari ni, mak aku beli sekali bekas² kecik gini....yelahh baju baby kan kecikkkk je...macam serabut pulak kalau main letak dalam laci terus....bila ada kotak² kecik gini nampak lebih teratur and mudah untuk menyusun baju² dia...  :)


Macam ni~:



Untuk laci tingkat atas aku letak baju² basahan dia...baju yang dia pakai hari² especially untuk bawak pi taska...aku susun kat laci atas pun untuk memudahkan aku mengaut baju sumbat dalam beg....selalunya aku packing beg pi taska pagi²...before pi kerja....tak sampai 5 minit pun nak packing pakaian Zafirah...


Bila balik kampung or travel mana² pun aku tak perlu amek masa yang lama untuk packing pakaian Zafirah...kebanyakan baju Zafirah aku beli dah siap pair dengan seluar....so by the time nak guna tak payah serabut fikir nak matching² kan baju and seluar or skirt...semua dah siap terlipat as a pair...paham?? hehe~




Untuk laci nombor dua aku letak baju² yang jarang pakai....macam dress, blouse, towel, telekung, baju kurung, bla...bla...bla...baju² dalam laci ni aku bagi Zafirah pakai during weekend or bila aku cuti....atau bila kitorang nak keluar jalan²....giteww~  (^_^)




Bila susun benda kecik² dalam bekas gini kompem tak bersepah laci korang...nak menyusun, mencari pun senang...kadang² aku suruh adik aku mandikan anak aku....aku just bagi arahan, amek baju sekian² dalam laci sekian²...dia pun senang nak cari walaupun bukan dia yang menyusun segala baju² anak aku ni....  :)




Untuk laci nombor 3, aku letak segala baju² Zafirah yang dah tak muat...cadar² tilam, bantal dia and segala mak nenek benda yang dia dah tak pakai....baju² peknen aku pun boh dalam ni jugak...kot la nak termengandung lagi senang nak cari...eh!  :p


Ekceli baju² Zafirah yang dah tak muat ada banyakkkkk!! memang tak muat sumbat dalam laci ni...aku ada jugak letak dalam kotak lain baju² dia masa baby....yang tu aku story next entry k...hari ni kita fokus almari je...bahaha~   *bajet!*


Beg² tu pulak hadiah orang bagi masa birthday Zafirah yang setahun...macam² jenis beg ado! semua aku sumbat dalam laci bawah sekali ni....dia bukan reti lagi nak guna beg² tu...tunggu la dah masuk tadika sok boleh la nak bawak beg sendiri...sekarang duk taska melenggang je...belajar jalan kasi betul dulu....kang aku sangkut beg kang asek tergolek je jalan...tak stabil gitu....huhu~


Untuk laci nombor 3 ni aku still rasa ada kekurangan...macam agak serabut...aku nak beli kotak kain untuk simpan segala barang² dalam ni sebab Zafirah suka betul bukak laci bawah ni...lepas tu habis diselongkar barang² dalam ni....nasib baik laci² atas dia tak sampai lagi nak mencapai baju² dalam tu...kalau takkkkkk...mama merajukkkkk!! hahahaha~  *macam la dia paham merajuk tu apa*  :p


oke tu je nak cerita....bye! (^^,)









p/s:  sepanjang hari meeting...sebabkan aku ni blogger tegar haruslah ada entry auto publish....muahaha~



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

22 comments:

nurul harnani said...

nanie pun gunsa bekas tu letak dalam almari nanie. beza colour hitam je.

byw bila kite kemas macam ni mata x rasa semak kan?

salam ukhuwah dr nanie.. silent reader, sekarang da rajin komen. ngee

Nurzakiah Hanum said...

kemas

Cik Eka said...

kemas je susun atur ni. nanti kalau dah tiba masanya. ehemmmmmmmmmm.. godek entry blog akakla. haha

Cik Puan Rara said...

ALMARI Ni boleh tahan gak harga kan.princess gak xde lemari ag.tumpang2 je.hehehe.sbb x muat dh bilik tu.

hazman fadzil said...

Nampak bersih je almari nie...design pun kemas dan simple

Aty_Fared said...

almari ni dah tak muat isi baju dak qaleef..sekarang makpak nyer yang pakai...hehehe....tapi dah band ar lapik bawah die...ggrr..

Aty_Fared said...

almari ni dah tak muat isi baju dak qaleef..sekarang makpak nyer yang pakai...hehehe....tapi dah band ar lapik bawah die...ggrr..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

nampak susun, kemas..suka!

GREENJADE said...

mmg kemas bila taruk dlm kotak2 gitu..saya pun tak terfikir nk beli laci kecit2 tu..belasah sussun gitu jek kt rak..hihihi

eima said...

Rajin ko...aku idak lah ade kerajinan mementenkan kekemadan tu

aizamia3 said...

bila semuanya kemas, senang nak menguruskannya.. ;)

Effa Eddy said...

haa..... ni idea yang bagus

Mimy Hamid said...

almari ni mmg fav ramai ...sbb tu kat IKEA habis...akak pun tak dpt beli

UMIE SUE said...

baju aqilah cikit je tinggal.byk da kecik.dh simpn dlm kotak..untuk adik pulakkk..hihi

Alin Marlini said...

lagi nmpk tersusun

cik hani said...

nice sharing..
cantek rak putih ni..sesuai untuk baby kecik..or kanak2..

cik hani sukakan jugak kotak2 kecik tu

mrs.smile said...

kemas dan tersusun..suka dengan rak putih tu

cha said...

i mmg suka rak ni tapi tak terbeli beli huhu

diana said...

cantik rak tu..akak pakai almari baju biasa je untuk Mikhail..yang kayu ada gambar katon2 tu..sebab yang tu ada bahagian untuk sangkut baju guna hangger kan..ibu dia ni malas sikit lipat baju..hahah

LyaEyz said...

Salam, yana just nak share. Baju2 si comel tu kalau yana susun dia melintang ke atas lg senang yana nak cabut n nampak baju apa yg rasa nak bg si comel pakai. bg nampak kaler. Susun mcm ni boleh cuma mcm leceh nak kena angkat baju yg ada diats untuk ambik bj yg ada di bwh. :) Just sharing dear. macam link ni yer. http://kebuncintasaya.blogspot.com/2013/04/mari-susun-baju-dalam-laci.html

Amal Salleh said...

almari sama .. tp bekas putih tu x la.. almari pon adiah kawen hahaha laci bawah skali org sumbat bju2 baru y blom bole pakai hahaha sendat da .. :p

Noorzihan Abd Samad said...

Dekat mana ada jual almari ni ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015