Aug 23, 2013

Basuh Porch Rumah Dengan Water Jet!

Assalamualaikum....



Kan aku ada cakap semalam, bila orang ramai² datang rumah kita mesti akan jadi bersepah sana sini...or lantai jadi melekit sebab tempias air sirap dan teh tarik or whatsoever...so untuk bersihkan lantai, kita sembur je air guna water jet! weehuuu!  ^_^



Kerja² membasuh lantai dilakukan oleh dak encem....water jet tu ayah aku beli masa baru² pindah rumah...senang nak membasuh rumah katanya....eh nak basuh kereta pun boleh!


Masa mula² dia beli aku rasa macam membazir je...sebab sedar diri masing² jenis kurang rajin nak mencuci rumah....kehkehkeh~  tapi sekarang aku rasa berbaloi jugak la ayah beli....ada kawan aku cakap, upah bangla pun kena charge sampai RM50...cuci porch je pung! hehh~  -.-'



Dak encem seronok main air water jet...kahkah~   kadang² kitorang angkut jugak water jet ni pi rumah mertua...tolong cuci porch rumah mertua jugak...sharing itu kan SEXY! ngee~  :p



Ada yang tanya kat mana ayah aku beli and berapa harganya....oke ayah aku beli kat hardware area Bangi ni je...sebelah Restoren Islamic Kitchen to be more specific...


RM399....ke RM499 tah...ikut saiz...yang ayah beli ni medium saiz...orang kedai tu yang recommend...dia kata boleh guna untuk basuh kereta jugak and model yang ayah beli ni kira paling hot la kan...orang kedai tu kata kalau takat nak basuh porch semata beli yang small size dah memadai   :)


Lagi satu, water jet ni korang boleh adjust untuk sembur air sabun...dia ada kompartmen tambahan untuk letak air sabun....then bila nak bilas dengan air biasa, cabut je kompartmen air sabun tu...senang je nak conduct benda ni....sebab aku tengok dak encem buat macam senang je...kehkeh~  aku lupa nak snap gambar...korang pi tengok sendiri la kat kedai...


Selamat membasuh porch!  (^^,)










p/s:  Petang ni ada presentation dengan authority...nervous! O_o'


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

6 comments:

Fazleyatul Aini said...

boleh bukak bisnes carwash terus hehehe

D Yatie said...

Benda2 gini memudahkan kerja kita kan? Kalau tak jenuh la menyental. >_<

Lydia Miza said...

Nampak mudah nk guna.. Minat pulak rasa nak membeli

Good luck utk ptg ni yana

Ayu azmir said...

Tu la memang memudahkan.... kene cari satu ni

cik hani said...

bagus alat ni..
sesuai nak cuci rumah kalau baru pindah

hazman fadzil said...

dah boleh amik upah / job part time bersih umah dah nie....hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015