Aug 22, 2013

Open House Rumah Mak...

Assalamualaikum...


Seperti yang diwar-warkan dalam entry sebelum ni, Ahad lepas mak aku buat open house....meriah gila siap khemah bagai kan....dah macam kenduri kahwin gayanya...huhu~   ekceli style mak aku, dia kurang gemar orang ramai² duk dalam rumah, sambil makan, pastu kang sepah²....air tumpah bagai...sebab tu dia sewa khemah...kalau sepah pun kat luar rumah je...senang nak mencuci....sembur air je...settle! :)


Khemah² pasang dalam kawasan rumah je...Alhamdulillah ruang yang ada amat mencukupi untuk semua tetamu yang hadir...    :)


Untuk makanan, mak aku order dengan katering...weols tak segigih family mertua daku....otot² kami manja...hahaha~   pakej katering tu sekali dengan khemah, kerusi, meja and few pekerja untuk refill stok food yang dah habis, angkat² pinggan and cuci pinggan bagai....dorang memang basuh cawan, pinggan kotor kat rumah aku...so takde istilah tak cukup cawan, pinggan bagai....erm aku tak ingat lak nama katering ni...tak silap Seri Cempaka Sari....hihi~   >_<


Menu yang mak order, mihun sup utara, roti jala, 2-3 jenis kuih muih, cendol, air sirap, teh tarik...err tu je kot...haha~  bagus katerer ni...efficient...takde masalah air or makanan tak cukup....even air mineral pun dorang sediakan....


Setengah katering kalau air panas tu dorang sediakan satu tong kecik je...pastu takde refill...choiii~  untuk 200 tetamu mana cukup minum air tong kecik....katerer yang mak aku amek ni sentiasa refill air...kiranya memang dorang dah bajet setiap air tu untuk 200 orang tetamu...gitu...  :)


Penat kan baca aku membebel?? mukadimah kononnya....tapi panjang kemain...kahkah~   oke oke jom layan gambar pulak!  (^^,)




tetamu pertama merasmikan makanan! hahaha~  


Jamuan raya aku ni start kul 3pm ke atas...sebab katerer pun sampai nak dekat pukul 3pm....tu aku suruh kengkawan aku semua datang pukul 3pm ke atas...ada jugak sedara mara aku yang sampai awal...tapi dapat makan kuih raya je la...mak aku mana masak apa² kecuali kek...huhuhu~  


Sedara mara aku pun ramaiiiiiii yang datang...boleh kata semua yang aku invite thru FB menghadirkan diri...YES aku invite kat FB je...dah kata zaman IT, millenium bagai...haruslah gunakan teknologi yang ada...majoriti makcik packik aku memang aktif FB...rajin stalker aku lak tu....kahkah~   :p





Antara adik beradik and sepupu² ayah....yang dekat mahupun yang jauh...maksud aku yang rumahnya dekat dan jauh....haha~   semua berkumpul kat rumah aku hari tu...terharu sangat tengok sedara mara berkumpul ramai² gitu~   :')


Paling terharu bila ada scene jejak kasih bagai....persaudaraan yang lama menghilang...dah lama tak jumpa...rumahku menjadi saksi betapalah kasih sayang persaudaraan tetap kekal selamanya walau masa mencemburui kita....wahhh bertambah terharu!! tsk tsk~   :')



 atok Anjang Aki pun ado! tapi nenek tak dapat datang atas sebab² tertentu...takpe nek...bila² pun nenek boleh datang rumah yana....  :)



 with Ujang Exist and wife (wife Ujang sepupu ayah)...godang oii dak encem!! terlebih zat ke hape? nak kena main drum jugak gamaknya....bahahaha~  eh ekceli kan banyak kali gak aku teringin nak bergambar dengan si Ujang ni....biasalah blogger tegar kan...tapi apesal tah macam segan gila...padahal pakcik aku tu!! tapi hari tu aku gigih jugak buat muka tebal mintak bergambar sama² dengan makcik aku...lagipun dia yang datang rumah aku, haruslah ikut arahan tuan rumah...wakakaka~   v(^__^)" 



 with acik Lynn...makcik aku ni kerja DJ kat Muzik.fm....or sekarang dikenali as Nasional.fm...kan?? dari dulu sampai sekarang anak dah 4 ke 5 tetap maintain gojes...apa rahsia acik??? ngee~  ^_^



Selain kawan² sekolah, kawan² kolej, teacher2 zafirah (sebab taska sangat dekat dengan rumh), kawan² blogger pun aku ada jemput...tapi yang kenal rapat je la...hehe~  uols yang tak dijemput tu jangan sentap pulak haaa...iols segan okeh nak jemput ramai² datang rumah...kang tak layan kang lagiiii uols sentap! hikss~  >_<


Jiran tetangga pun haruslah ajak jugak kan...rukun tetangga sini aktif tau...ai loike!



Bro Framestone and wife...baguih Bro nih...hari Sabtu dia datang rumah MIL aku...Ahad pulak dia datang rumah aku...rumah dia agak jauh jugak la...area Rawang nun tak silap...tapi sanggup hangkut bini yang membuyong travel sampai ke Bangi 2 hari berturut²...pfft! tenkiu Bro!! sangat² menghargainya..  :')


Kawan² blogger lain tak lain tak bukan Geng² gojes! memang havoc rumah aku dengan keaktifan anak masing²...hoho~  ai loike!


Belah malam pulak ada special menu sponsored by kawan ayah....aa ko jangan tak tau mak aku buat open house sampai pukul 10pm okeh!! zzzzzzzzzzzz~



2 ekor kambing terus kawan ayah sponsor! dah boleh buat qiqah lagi sekali...hoho~   


Untuk tetamu yang datang waktu siang memang takde menu kambing...mahap lah ye kalau ada yang tak puas hati...iols tak tahu kambing akan sampai pukul berapa hari tu....


Patutnya deal pukul 4pm dorang kena sampai rumah aku...tapi kul 6pm baru dorang sampai...nak membakar lagi dah makan masa 2 jam (paling cepat atau 4 jam paling lama)...nasib baik kawan2 ayah ramai malam tu...puas ayah suruh dorang tunggu sampai kambing masak...yelah 2 ekor kot...siapa nak makan?? Bila kambing masak je....zassss...tak sampai sejam dah settle sekor kambing! Pfttt!




Lagi satu special menu comes with the kambing is char kuey teow goreng! Yummeahhh! Laju gila habis...dalam sejam kot dah licin...wohooaa!



Abang Ben and Ase (Pembawa Wacana) pun ado! Dorang datang malam so dapat la merasa kambing and char kuey teow...hehe    tengok tuan rumah pun dah tukar kostum...malam2 tak perlu lah nak jelita sangat kan...orang tak nampak pon...ngeee  :p




Dalam pukul 10pm++ baru settle open house aku...kawan2 kopitiam ayah la yang paling lambat balik...kawan2 kopitiam tu maksudnya kawan2 bisnes....sebab dorang selalu discuss bisnes kat kopitiam tu aku cakap kawan2 kopitiam...muahaha  :p



Habis je semua tetamu balik...masing2 terbungkang kepenatan. ...dak bertuah zafirah pun join terbungkang....hahaha  nasib baik amek katering...tak sanggup oii nak mengemas rumah!


Pekerja2 katering memang stay sampai kul 10pm...lepas tu kalau ada lagi pinggan, cawan kotor tak berkutip...kitorang just letak tepi je....esoknya tu dorang datang balik untuk bukak khemah and pungut segala peralatan dorang...


oke habis dah cerita open house di hari minggu...enjoy reading yup! ^.^










p/s:  mintak halal ye acik lynn and acik nurul yana cilok gambar kat fb uols je...hihi  (^^,)


p/s:  hari ni iols meeting sepanjang hari...update guna henpon je ni...mahap la kalau ada ayat tunggang langgang...huhu


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

careno said...

Ujang ade jemput tp tak dpt nak pegi coz takde transport... keter masih beraya kat kg... aku jer yg dah blk kl... muahahaha...

aizamia3 said...

wah.. sangat happening.. ;)

hazman fadzil said...

Selera aku lebih kepada char kuew tiow panas tue... confirm boleh tambah 2,3 pinggan

eima said...

sampai hati datin tau ..pasni die nk book meeting ai tak mo lyn dah ... huhu

Cik Puan Rara said...

wow.mmg dh mcm kenduri kawen dh pon.kambing sampai 2,kuetiow mcm kat kedai.hehehe best2.hehe

ieda immi said...

tu diaa meriah OH yana ..
penuh ngan sedara mara ! seronok ..
sesekali kan dik menjamu sedara mara dan rakan2 ..

mak aihh abang BEN pun hado ! gamat2 ;)

mrs kayrul said...

nie baru open house..kang klu adik yana kahwin maunya khemah sepanjang jalan...meriah tue

muka adik yana sebijik macam mak ye..yana plak muka macam ayah

UMIE SUE said...

beswhhhhh nye yana.xde rezki su nak datang

dhiera said...

meriah!! siap ada kambing lagi..

EZAN IDMA said...

amboi zafirah landing!

mrs.smile said...

meriahnya suka tengok...kambing dgn char koey teow tu nampak menyelerakan!

cha said...

pergh menu mmg terbaik tapi tak dapat dtg sorry sgt tau

diana said...

kenapa la kita berjauhan ye yana..hahha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015