Aug 20, 2013

Kenduri Tunang + Aqiqah + Open House = Pengsan!

Assalamualaikum...


model tetap Life 101...ololo! :p


Sabtu lepas, sempena pindah rumah baru (baru renovate) dan sempena adik iparku dah sakan nau bercinta, maka mak mertua ku tunangkan terus anak daranya itu...bahahaha~


Dalam family mertua, ni lah first time mereka menerima pinangan orang...sebelum ni duk petik bunga di taman orang, kali ni bunga di taman mereka yang bakal dipetik...ewahh novel sangat ayat aku... :p



Mak andam panggil jiran depan rumah je....cik Ain...untuk majlis tunang aku tak galakkan lah nak membazir sangat...tunang je ponnnnn...selagi boleh jimat kita jimatttttttttttttttttt!! aku dulu pun segala mekap, hantaran, baju, mini pelamin semua orang sponsor....Alhamdulillah....rezeki~   :')



 hantaran yang simple but nice! ^_^



 pihak lelaki berbincang....time ni aku sibuk melayan Zafirah....tak dengar pun dorang duk bebel apa...huhu~  yang aku tau pihak laki nak cepat langsung majlis...bulan 12 gitu...pfftt!



 mak² dara dan anak² dara....  :p



 sesi menyarung cincin...dan....secara rasminya adik iparku bergelar tunangan orang...sobsob~ EH! :p



 malu² konon...lempang nak??  >_<


Tahniah Yien!! pesan akak, banyakkan bersabar sebab lepas ni akan banyakkkkk dugaan mendatang....especially nak dekat² majlis sok....biasa la setan kan dah janji akan rosakkan seluruh kaum Adam dan Hawa....bila ada nak dirikan 'masjid' ni terbakar la dorang....jadi, teguhkan iman, doa banyak² semoga segalanya dipermudahkan....insyaAllah   (^^,)



Next!



Majlis aqiqah anak buah kedua dak encem....hari yang sama ye....majlis tunang tadi buat pagi sampai tengah hari....dalam pukul 12pm gitu orang marhaban datang...dan bermulalah majlis aqiqah pulakkkk...pffttt!



 buaian berendoi sponsored by YanaUjang! recycle je guna Zafirah punya buai dulu....jimat! :)


Anak buah dak encem ni namanya Fatimah As Syifa'....aku tak pasti ejaan nya macam mana....tapi bunyi nya memang begitu....hihi~  baik oiiii!! mentido je sepanjang marhaban....Zafirah dulu takmo duk diam dalam buai....merengek....aku kena dukung dia sepanjang marhaban....bila marhaban nak habis baru dia nak tido diam² dalam buai tu...hehh~  -.-'



candy corner sponsored by kak ipar kepada abang ipar iparku...paham?? hahaha~


Lepas settle majlis aqiqah, sedara mara, jiran² and semua kawan² rapat adik² ipar beransur balik, baru lah kawan² lain pulak datang satu persatu....bila tak ramai tetamu senang sikit melayan...kalau peak hour tu, orang terjah serentak ramai², pening woo nak layan semua orang...tapi seronok!! ^_^


FYI, mak mertua aku masak sendiri untuk segala majlis² ni tahu???!!! dia takmo amek katering....jimat katanya...pfftt! gigih sungguh....umur mil aku dah 58 tahun kotttttt!!! kadang² aku malu sebab tak segigih dia....hahahaha~   patutnya aku lagi laju buat kerja sebab muda kan....tapi dengan mil aku memang kalah aaa...


Bila masak sendiri, tuan rumah la kena refill segala lauk² yang dah habis, angkat segala pinggan, magkuk yang dah kotor, basuh periuk bla bla bla...penat oiii ulang alik pi dapur refill stok buffet, refill air segala....nak layan tetamu lagi....aku pulak tak pernah rasa pengalaman merewang gini....eh merewang ye namanya??hahaha~  choiii~  #aptb  >_<


Untuk bekpes, mil aku buat nasi lemak lauk sambal kerang, sambal sotong and segala lauk² standard untuk nasi lemak lah macam telur rebus, ikan bilis goreng bla bla bla....untuk lunch ada lauk gulai lemak daging, sambal kerang (lagi), sayur kacang apa tah, acar buah....banyak kannnnn??!! aku tengok dia buat kerja pun rasa nak pengsan...baru tengok je tu...belum tolong lagi....muahahaha~   :p




Antara blogger yang datang...Bro Framestone and wife, Yana Yassin...kredit gambar to YY...maafkan lah dak Zafirah tu sibuk nak snap gambar kameraman...guna kamera Yana lak tu...tunggu la sok dia dah reti snap memang bersepah gambar mama papa dalam henpon...EH! :p


Nasib baik jugak tetamu datang sampai Maghrib je...belah malam kawan² pak mertua aku datang...tapi tak ramai....lepas tu ada la few bebudak kampung yang tengah jalan² raya kitorang panggil je suruh habiskan makanan....hahaha~  banyak jugak lebih lauk²....sedekah kat jiran tetangga.... :)


Malam tu jugak famili mak aku buat BBQ kat rumah mak aku...tapi kitorang tak larat nak join....nak mengemas lagi rumah mil aku tu....mujur rumah mil and mak aku dekat gila! driving dalam 5 minit je pun! sebab tu aku tak kisah ulang alik rumah mil and rumah mak banyak kali....hoho~  lepas settle mengemas segala, balik rumah....terus pengsan! zzzzzzzzzz!


oke sambung cerita esok pulak...bye! (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tahniah

Fazleyatul Aini said...

belah laki nak cepat? amboiii hahahaha

permatabiru said...

meriah ahh raya

aDisH.sHidA said...

da lawa umah mak mertua yana ye...tahniah kepada adik ujang tu...


diana said...

bertambah la ahli keluarga...:)

aizamia3 said...

tahniah buat yien.. dan frust tak dapat g open house umah Yana.. manyak frust ooo.. :(

Alin Marlini said...

raya ni memang tak sakan kalau tak makan...hehehe

Nurul Aziz said...

eh nak pulak zafirah pakai cekak tu? hikhik.. ke seminit je tu? :P

zeera lily said...

simple but nice sgt.. betul tu x perlu mebazir untuk bertunang.. kawin pun bnyk kos lg.. ehehe..

btw, jemput follow http://belogzeera.blogspot.com/

EZAN IDMA said...

omenynyee zafirah

Cik Puan Rara said...

vahhhh cute nya canddy buffet tu kak! eh akk nmpk glowing sgt dlm pic tu.lawanyeeerrrr.

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..bertambah ahli keluarga *_*

cik hani said...

dengar your MIL masak semuanya kagum pulaksss..

sangat bersemangat kuat dia..

tahniah utk adik yang bertunang dan si comel yang dah aqiqah tu..

YaNa Yassin said...

Sekali 3 majlis dalam satu, memang ler penat. tq layan tetamu yang datang lambat nie :)

D Yatie said...

gigih nyer MIL yana! kite ni berhajat konon taun depan nk wat besday arissa pun dah fikir bajet nak katering sajo.. hahaha.. btw, model u comel aje dengan dress dia! :D

Nadiah said...

Selamat Berkenalan... BW kat sini...

eima said...

mmg pengsan ....bakal pengantin buat kerja tak ....

hazman fadzil said...

Kalau kenduri nie bagi aku letih badan yang kena kontrak basuh pinggan mangkuk dan gelas.... boleh demam urat wooo

ir yien 9897 said...

hahahah..thankz akk..
eh ofcouse lah malu..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015