Aug 31, 2013

Antara Qhaliff dan Qaleef

Assalamualaikum....


Apa lah beza antara 2 nama kat atas ni???
dari segi maksud dah sama (kot?)...
Qhaliff dan Qaleef....
dua² jugak anak kepada blogger glam! pfftt~


eh ko kenal ke makpak dorang ni??kekeke~
oke jom kita berkenalan dengan Qhaliff dan Qaleef...
kalau dah kenal duk diam²! ahahaha~



Qhaliff:



anak abang Ben Ashaari...





Qaleef:



ni pulak anak Aty...dari blog Aku Bukan Bidadari...


*************************************************************************

Aku kenal rapat jugak dengan dua² makpak Qhaliff and Qaleef...
pernah jumpa face to face...
sejak jumpa Aty masa baraan hari tu lah aku
perasan dia pronounce nama anak dia as "Qholif"...
jelas dengar qalqalah 'Q' tu...
paham?? tak paham pi tanya Aty sendiri...hikss~  :p
kalau aku sebut nama bebudak dua orang ni
as 'kalif' je...huhu~


Aku selalu jugak baca blog dorang...
baca perkembangan anak dorang ni haa...
kadang² rajin jugak aku komen entry² dorang...


tapi...


Aku sebenarnya ada masalah nak ingat ejaan nama anak dorang!!


KAHKAHKAH~


tu je point aku sebenarnya....LOL~  :p


eh serius tau....
kadang² aku nak komen blog Aty,
tapi aku pi eja nama anak Ben...
and vice versa...
kadang² bercampur² ejaan nama anak dorang ni...kekeke~
ampunnnnnnnnnnnnn!!
iols tak sengaja...  :'(


"remeh je pun isu nya..."


oke kepada korang yang tak tahu....
mungkin yang belum ada anak...
atau belum kahwin....
ejaan nama anak adalah sangat penting bagi setiap parents...!!
especially mak mak ni lerrr...
aku sendiri tak suka orang salah eja nama anak aku...
contoh eh...
nama penuh anak aku Aimy Zafirah...
tapi orang eja Aimi Zafirah...
or Zafira (takde 'H")
nampak remeh je kan????
takat 1 huruf je hilang....tu pun nak kecoh??


Harussssssssssssssss kecoh!!
memang sentap okeh!
especially kalau family terdekat yang salah eja...
lagi aku sentap! kahkah~
yela kan...dah kenapa nama family sendiri pun tak reti nak eja?? choii~!
bukan senang tau nak pilih nama anak...
nak fikir nama yang sedap + maksud yang sedap...
ouh bukan kerja yang mudah ai tell yu!
sebab tu aku tak pandang remeh benda² gini...


tapi kes Qhaliff and Qaleef ni...
eh siapa suruh korang bagi nama anak korang sama haaa??!!
hahahahahaha~
kadang² rasa bersalah bila tertaip nama anak dorang tak betul...
padahal dalam entry kemain banyak dorang mention nama anak dorang...
tu pun tak reti² lagi nak eja??? choiii sangat kan...hohoho~


Lepas settle buat entry ni...
terus melekat dalam otak aku ejaan nama anak korang tau! :p
harapnya lepas ni takde la salah eja lagi...
kalau ada pon....
errr...korang pepaham je la eh....
maafkan je lah daku yang pelupa nih....ngeee~


kbai~! v(^^,)








p/s:  Happy MERDEKA day to all Malaysians!! korang pi tengok parade ke hari ni?? aku sambung baraan raya lagi haa....kehkeh~  ^_^


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Chekgu Azrine said...

Hehe..mcm2kan..even sama je mksd dan sebutan tp ejaan xsama..wuwu

Dkna Abza said...

memang sensitif bab nama nie..

hazman fadzil said...

Memang ramai orang keliru nama aku nie... lagi satu ejaan rumi orang dah konfius kalau jadi lagi ramai yang blur.... hehehehehe

eima said...

tp aku tak mrh kot ... sbb sape la reader ngan blogger tu yg hafal ejaan anak kite...as long as sebutannye betui sudah...
tp klu org terdekat kite harus la ... tu la ... cuma pendapat aku ...

mrs kayrul said...

aaa la baru perasan la...patut la dok pikir nama anak aty nie macam pernah ku dengar rupakan sama dengan anak ben

MizzTina said...

hehehe..sm la.. kenkadang kena tgk blik entry kak aty tgk ejaan nama anak dia si qaleef tu..

Aty_Fared said...

Sentap weyyhh org selalu eja nama anak aku mcm name anak ben..mentang2 die lg glemer....sobsobssss....hahaha...takde ar...aku rase normal kot...bukn org nk mengingat eja nama anak haku sorang jer kan....lgpon kat makpak jer penting..org lain asal sebut tu dah dengar bunyik kire boley laaaaaa....hahahahaha

Aku pon heran camane boleh nama derang ngam2 sama...sungguh mase bg nama tu aku tak tau...adeyyhhh.....

Nadiah Arshaddd said...

Anyone tahu apa maksud qaleef tak .?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015