Mar 16, 2011

Bahaya Letak Barang Hantaran Mahal-mahal

 ~kredit sini dan sini~



mak::  awak dah beli ke laptop dengan kamera??


aku::  laptop dah, kamera belum...kenapa??


mak::  tak payah la bagi benda² tu...tadi kawan mak cerita, masa kenduri kat rumah dia, ada orang curi barang² hantaran...bahaya tau...sindiket pencuri sekarang memang aim rumah² yang buat kenduri...dorang hantar budak-budak...


aku::  kan yana pernah cakap kat mak dulu...jiran azfar pun kena macam tu...bukan hantaran je hilang, duit hantaran/mas kahwin pun hilang...tapi mak taknak dengar....letak kotak je la kalau macam tu...time nak amek gambar baru letak barangnya...


mak::  kotak pun tak boleh...bahaya....erm bincang dengan mak onga dulu~




♪♫ treettt trettttt~  ♫♫ *ringtone hand phone berbunyi*


mak onga::  hello yana...eh awak tak payah bagi la hantaran laptop dengan kamera tu...tadi kawan mak onga cerita kenduri rumah dia ada orang curi barang² hantaran...mak awak pun ada cerita kat mak onga jugak...eiiii takut!


aku::  adeh la...kalau letak kotak pun tak boleh ke?? time nak amek gambar baru letak barangnya~


mak onga::  eeiii kotak pun tak boleh! sekarang orang main pukau² tau...takut mak onga...kalau letak kotak, orang tu tak dapat apa yang dia nak lagi dia marah nanti...macam² benda pulak dia hantar ke rumah awak nanti...macam mana?


aku::  erk macam tu ke...erm erm...tapi kitorang dah beli pun barang² tu...  *kecewa siottt~*







mak onga::  alaaaa tak apa...korang memang nak guna pun kan laptop dengan kamera tu...tak rugi pun....mak onga risau orang perhati je...ye lah, kenduri awak sok dua hari...nikah hari Jumaat kat rumah...sanding hari Sabtu, buat kat dewan pulak tu...takut "pencuri" tu nampak barang² hantaran awak, hari Sabtu tu habis kena pecah rumah ke apa...takut je...sekarang ni bukan kira yana, duit "menanam" yang orang bagi pun orang boleh curi...apa lagi barang hantaran...dah banyak kes dah...taknak amek risiko....oke?


aku::  habis nak ganti apa hantaran laptop tu??


mak onga::  ganti coklat la...nanti mak onga belikan masa mak onga pergi Mekah awal April ni...


aku::  oke~
*janji ada yang sponsor aku oke je!! kahkahkah~*





Selama ni aku tengok relek je kawan² aku kahwin letak laptop lah, Blackberry lah, PSP lah...takde masalah...baru-baru ni je kes orang mencuri barang² hantaran...yelah, time kenduri kan macam kelam kabut...tak sedar siapa yang keluar masuk rumah...erm kira aku ni mangsa keadaan lah kan....hehh~  =__=


Bukanlah niat nak menunjuk bagi hantaran mahal²....sekali seumur hidup je pun nak berbelanja besar macam tu...lagipun barang² mahal ni kan nampak cantik dalam gambar...teeheee~


ermmm mungkin ada hikmah di sebalik kejadian ni...mungkin aku akan rasa riak bila tunjuk barang² hantaran yang mahal...who knows kan~  ^_^




Hadiah dari aku kepada dak encem~





Pemberian dak encem kepadaku~




Tak kisah la bagi hantaran apa pun...janji kamera tu tetap aku dapat!!
yeayyy~  \(^_^)/  



58 comments:

Isteri Yang Comel said...

wah sangat seronok dapat slr dan laptop

Tasha said...

like hantaran korang.....pape pun berhati2 la yer..... semoga majlis korang nanti berjalan lancar. amin~

manggosteen said...

mmg selalu pon jd camni..kadang2 bukan brg hantaran je yg hilang..kuali ngan periuk lepas abes kenduri pon boleh hilang..pernah gak dgr kes camni..

Encik Suami said...

waduh..kelas nyah hantaran korang.
Jeles nie.masa saya kawen dulu..takde makne nak bagi hantaran mahal2.
naseb baik isteri saya jenis yg tak kesah.
klu ikut hati..rumah n kete pun nak letak dlm dulang hantaran.. tapi..kesian plak makcik2 yg pegang hantaran tue nanti..tak larat nak angkat.

dodonut said...

yana,org kt kwsn aku penah kene, time amik gambar family, org asing dtg umah curi cincin dgn mas kawin, family tu xsedar sbb asyik bergambar kt pelamin luar rumah..org menyamar pakai jubah putih,penah mak aku nmpk die dok jln kaki aim umah yg ada kenduri..

apezs shah said...

salam

Yana brtol juga tu.
bahaya dan ada benar kata2 tu.
xpe ada org nak sponsor dah.
baguslaa naseb beringat awal2..

Dayana AZ said...

betul gak tu kak yana, tapi kan, part tgkp gmbr tu la ta best sket klu tak dpt ms0k gmbr wat kenangan sndri je, tade niat mnunjuk pun...

My Little Diary said...

salam,

wahhh bestnya dpt dslr... huhu

lalink7 said...

wowww..bestnyee brg hantaran...dapat dslr...mesti xsabar nak gunaa..ikut jela yana ape mak-mak dah cakap..kang kalau jadi apa2 kita juga yang susah...yetak?

hehehe..best jika ada org sponsor..hehe =))

Alexandriana Alia said...

betul yunk, bahaya kes merompak ni. adei. masa kenduri semua orang busy adalah tu yg ambik kesempatan.

mOoN said...

wow...
mantop hantaran...
ari tu nak letak hp jugak kat hantaran but rasa cam x sedap ati... ganti ngan coklat saja la..yg penting cukup...ye x? hehehe...

rasa cam nak share something sal hantaran ni...wat entry jap... :)

MIZZ SUE (ASAMGARAMGULA) said...

HEHE..NASIB LA SU NI XDE HANTRAN..XDO NAK PONING2..HEHEHE

PE2 PUN HATI2 K

faraa halim said...

wah best nye dpt hantaran dslr, ;))

qyqa said...

ada juga yg nak curi hantaran owg???
kuwg hajooo btol...
huhuhuhu

Lya Colours said...

letak kotak kosong je la yana, kang kata la nasib x menyebelahi, ada plak manusia tangan panjang, kot dia rembat pon kotak je

FariehanIbrahim [LBC] said...

alaaa, bgi brg hntrn patung pocoyo sekor pom da cukop! ahaks! ;pp

pergh! dpt dlsr kot. >.<

Mr feckry said...

kene la jejage bile dah letak..gua relax je letak kamera dengan netbook

mEiZ SHA said...

yang penting letak x letak dlm dulang dapat kat masing2 juga..jgn tujuan letak hantaran tu lari sudah yana..:)

btol gak mak2 tu kate..:)

LittleSunshine said...

kwn liza..pnh duit mas kawen & handbag hilang dlm masjid..hebat tol pencuri ni..liza pun risau gak..takut brg hantaran ilang..en risik pun xks dslr ltk kat dulang..bahaya =p

liyana said...

yana, hantaran kita pun murah2 je, lantak la org nak ckp pe, hihi
*mak onga tu ape? mak ngah eh? ;)

Anis Nasri said...

baru berangan nk letak laptop ngn kamera wat hantaran..
dgr citer mcm ni tkt lah..
lagi satu kalau buat kenduri dkt uma make sure sume pintu bilik xkesah la pintu bilik stor pn kunci..
pencuri nnt belakon jd sedar-mara masuk bilik sapu abes sume brg..
eeeiii tkt la ngn zaman sekarang ni
da xselamat

ada mokhtar said...

selalu gak dengar kes curi brg hantaran macam gini.... letak kotak jelah untuk display, sorok brg asal..

mOoN said...

maksud disebalik hantaran... baca sini ea.. http://www.munirahizzan.com/2011/03/jangan-suka-suka-kalau-xtau.html

Eyqasara said...

wah.. terigin nak dpt hadiah gtu... jeles! :P hikhikhik...

YanaMIB said...

@liyana:: mak onga tu panggilan utk makcik..haha..lbh kurang mak ngah la tuh ^_^

yatie's EPISODE said...

bestnye dapat kamera DSLR!! ^^

Azhar85 said...

Hi Yana,

1stly, selamat pengantin baru :)

2nd, ade gak eh org antar PS3 atau PSP sebagai hantaran..laptop ok lagi..hahahaha..zaman dah berubah..

p/s: sy pun minat main ps3/psp/etc..tp x tahu ade gak gamers perempuan melayu..hehehe

makdara TERdiva said...

woho!!

jap lagi dtg umh MDT..nak bagi hadiah honeymoon..eceh!

hanim azhari said...

kak yana upah je pokcik polis jge brg hantaran tu kehkeh boleh ke camtu?

nabilah_2908 said...

betul tu Yana....skrg ni...mmg berkalu kes kecurian ni...kat kawasan perumahn sy ni pun..baru je minggu lepas jadi...ngaku cameraman nak ambil gambar hantaran...sekali dgn hantaran dia ambil sekali..

tkpe la kn..apa kata Yana deco cantik2 lappy n camera tu..mksudnya buat lagi 1 extra dulang...ambil gambar...then simpan la barang2 tu balik...ada juga kenang-kenangan nnti... :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW : HIJAU ITU INDAH PERMAI

Finaz Jaafar said...

kelessss gitu brg hntaran sis tuuuu!!!

kalau kte pn ad la rasa vangga mangga nak letak..gempak seyh !
tapi takut hilang la kan..upah dayang2 pengasuh jaga la pe lagi..hahah

Deja Rempang said...

yana boyeh je nk letak brg2 tu sebagai hantaran but kena make sure ada bodyguard yg jge brg2 tu ehehe tapi baik lagi jgn take risiko lol lol :)

Hazrina Erin said...

waa..syoknya laptop ngn dslr!! baru teringin nak mntk hantaran dslr..tp dgr cite kak yana terus....lupakan jela~tp tetap mntk lepas kawen nati^^
mood : berangan nak kawen cepat..haha

~ PIJA ~ said...

kalau beli brang2 yang bergune even mahal mmg berbaloi sgt2...!!!

Miss Ran said...

takpela..tu jdikan hadiah peribadi..tak yah tnjuk2 sgt..kang hilang kecewe tk sdh kn

efa said...

fuh bagi hantaran yang cmtu ka kak?waah best dslr tu wuwu erk mcm tu pun ada ka skrg mcm2 plak la kan apa-apa pun berjaga2 ja la kak

Amy Syaquena said...

Betul tue dik , akak pernah kena time bertunang dulu.Orang curi duit hantaran yang pihak lelaki bawak.. yang amek pempuan lak tue..

mynameismy said...

wahhhh beshnye!!!!
tp syg la xdpt letak as brg hantaran.. hehe..

ade my friend letak iphone sbg hantaran... wallawehhhhh..

hehe

Aku Ibu Muda said...

tak pe lah yana...think positif je...mungkin tu petanda Allah tak nak kita timbul perasaan riak dan takbur bila letakkan barang hantaran mahal2 ni kan. Setiap apa yg berlaku tu ada hikmahnya :)

lionteen said...

haah. bahaye tu. hati2 la skang ni. org yg dtg tu pun, kite x sedar sape. bhaya..

Prince Halilintar said...

bestnya dpt dslr dan laptop..skrg kene lbh hati2..org suke je amik kesempatan xkira tempat dn waktu..

Mrs Fauzi said...

actually yana...experience aku lah kan..masa nk amik gambr br letak...aku pun majlis 2 hr jugak tau...letak pun benda2 mcm tu je...hehe..masa org dtg pun jgn letak benda tu sume..masa kamera men dtg je br letak...hias la tapi tempt nk letak tu kan...

POSH76 said...

A good reminder ni...mmg bahaya kalau bawak hantaran mhl2...pencuri dah cerdik...takut kena hijack jer

AngahSayang2314 said...

betul la.. sekarang kena hati2 kan?? pencuri ada jer kat mana2

diana said...

eh!!letak kotak je tak pe kot...
sepupu akak kawen dapat kereta
dia tunjuk replika kunci je..
kereta letak tepi jalan je tak de orang ambik pun..
hahhahaha

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

Agak2 kalo bagi hntaran laptop mainan n kamera olok2, pencuri tu rompak tak ? hehehe

entry terbaru :
http://gulagulahati89.blogspot.com/2011/03/haram-pakai-inai.html

aLieF si Muncung ManiS said...

tak kisah la antaran mahal tu akak yana..yg penting hubungan kak yana dgn dak encem tu berkekalan smpai ke syurga..itu lagi mahal dari hantaran2 tu..huhuhu...nnti bagi kat alief gak coklat dari mekah tu ye..hehe

d_tieah said...

Walaweh.. Tak jadi aku nak kasi ko kamera sebab ujang dah kasi.. Baru je aku nak usha dslr weekend ni.. Tup2 kau dah dapat.. Save duit aku.. Hahahha.. Hantaran kau nanti bagi kek, coklat, buah2an.. Cukuplah tu..


Entry Terbaru 1 : Sudah Tertulis Dalam Al-Quran Tentang Musibah Di Jepun
Entry Terbaru 2 : Malaysia Selamat Dan Jangan Percaya SMS Kesan Radiasi

putribongsu said...

mak datok hantaran korang sgt mengikut arus kemodenan :)

my advice is DONT. Simpan baik2 brg2 tu tau. Sbb kdg2 sedara mara pon kaki kebas gak. eh selamba nak advice org. hehehee....

Mr. Kamikaze said...

sekarang memang banyak kes orang curi barang hantaran... baik berjaga-jaga sebelum hari perkahwinan yang hepi tu bertukar sedih sebab barang hantaran hilang.. btw, gud luck hingga ke akhir hayat la ngn ujang tu ye.. :)

saya YANA said...

dulu masa abg Yana kawin.. pon ade gak kes curi.. tapi curi hp mak Yana je la.. tu pon org yang pasang pelamin punya orang.. huhu..

sukasukatulis said...

hahahaa~~ bek ko ikot cakap mak & mak onga ko.. aritu aku kasik x-box pon xterfikir org nk curi ke ape...nasib aku baik la kan xder org berniat begitu walopon aku letak kotak jerk pon...hahhaa~~

kalo ko nk tau time aku nikah aritu laki aku kasik duit hantaran relaxx jerk aku letak tepi siap pg amek gambo bagai..wahahaha~~ nasibla makcik aku baekk ati kutip album duit tuh tlg simpankan..kalo x meroyan aku nk carik duit hantaran ilang...hahaha~~ kenangan..kenangan.... hihihi~~

bunga.cinta said...

alaa..bru plan gak nk wat cm gni..tp bca entry ni tkut lak..suke nengok org dh nk kawen..neves x?? neves x?? hihihi

Liza @ Adzriel AB said...

letak coklat, kek, buah & kain2 je ok kot. kalau yg mahal2 tu hilang boleh nangis ooo..

aDisH.sHidA said...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH...BEST NYER...XPE LA YANA IKUT CKP ORG TUA2 T BENDA DAH TERJADI KITA BARU NAK MENYESAL X GUNA KAN....HEHEE...

eyjalukman said...

skrg pencuri da smakin cekap kan ?
haha
bijak2 .

cik blablabla said...

moden tol.. untungnye.. krete2 plak,tadok ke?hahahah

Iela Fazielah said...

akak dulu.... xletak brg pe pun... tp minyak wangi Isseymiyaki akak kena rembat lepas je majlis akad nikah.. menangis xberlagu sbb parfume Issey Miyaki tu Rm300++ bl 100ml.. mencik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015