Aug 3, 2010

Duhai Followers

Setelah TERbaca entry cik Nabilah, aku pun nak tulis entry yang sama...tapi aku bukan main copy paste/plagiat ke hape jadah yang haram² tu...hahahaha....aku copy idea je...lalalala~

Lagipun readers/pengunjung blog kami mungkin tak sama jadi tak salah aku share info ni bagi semua orang tahu..... Mintak halal ye Nabilah....

peace \/(^_^)


Ekceli kes ni dah lama jadi....ecceyyyyyy kes lah sangat ala ala lawyer berkata²...ehem ehem...Cuma aku tak pernah terfikir pun nak buat entry macam ni...adess..sadis sungguh -____-'

Dipendekkan cerita, aku dapati ramai antara followersku yang tak letak link blog dorang kat profile...diulangi, mereka TIDAK meletakkan link/url blog di profile mereka....contoh macam ni...








:: Dia baru je follow aku, tapi aku tak boleh nak kenal dia siapa sebab dia tak letak link/url blog kat profile dia...awak tak sudi ke kita datang blog awak??kita nak jugak kenal dengan awak... *comel kan ayat kanak² tadika aku...miahahaha~ *lempang laju²* ::









Sepatutnya profile kamu kelihatan begini (rujuk gambar di bawah) supaya mudah bagi saya menjejaki kamu kembali....*wink²*


:: walaupun kamu ada banyak link, tapi tak kesah lah..janji boleh terjah dan kenal kamu siapa...hehe~ ::







Kalau kamu kamu mahukan privacy, taknak sebarangan orang terjah blog kamu, kamu letak la link di shoutbox tu je...susah payah saya cari coding buat shoutbox...huhuhu *apakah*  Kalau malu juga, kamu send link/url blog kamu kat email saya...buleh?? *agak desperate di situ* (-_-")


Atau.....


mungkin kamu kamu tak perasan yang kamu telah jadikan url/link blog kamu invisible di profile??? hurmmm~
Kalau begitu kes nya, haruslah saya ajar kamu kamu especially yang masih baru dalam dunia blogging cara² untuk display link/url blog pada profile untuk publisiti tatapan umum.....*wink²*



 Mula-mula, pergi ke Dashboard....klik pada 'Edit Profile'









Lepas tu akan keluar paparan seperti ini........


 Klik pada 'Select blogs to display'  *yang dalam bulatan merah tu*



update May 2012::

*ni rupa profile yang terkini dari blogspot ye...sama je pon konsepnya...layout je berubah sikit...harap jangan keliru





Kemudian klik untuk tanda mana² blog yang anda rasa mahu share dengan orang.... Lepas tu klik 'Save Setting'












 Untuk check, pergi balik ke 'Dashboard' dan klik pada 'View Profile'


 taraaaaa......kan dah boleh nampak link/nama blog kat profile...senang la orang lain nak visit nanti ^_^






Sekarang dah faham??? Mudah bukan?? Jadi pada sesiapa yang berkenaan sila take note! miahahaha~  sayang tau you follow ai tapi ai tak kenal yu siapa...macam secret admire...oh ai tak suka secret admire...hohohohoho~


 Happy Blogging uols...xoxoxo~ ♥♥♥





38 comments:

POSH76 said...

bagus tutorial ni...kalu tak cam na taukan hehe

sis meh joint my GA...hehe

makdara TERDIVA said...

a,ahla..byk gak yg macamtu..nak visit pun x leh.. :)

syahira ariff said...

bgus2 tutorial ni
especially utk newbie
sy dulu tak reti gak nak buat
tp tpaksa godek2 jugak sbb nnti tak dpt tinggal jejak lps follow org tsbut kn

y@n@ M!B said...

:POSH76:
thanks..sepantas kilat sy terjah blog sis..zassss~

y@n@ M!B said...

:makdara TERDIVA :
kannn...-__-

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
same la, sis dlu pon godek² sendiri..huhu~

Hamzah Ian said...

hehe.. bagus.. kadang2 kite tengok follower tu takde link pun.. camne nak kenal kan..

ribena.illina said...

drpd cni zra bru perasan dan tau cm ne nk sorok folower kte kat prof..miahahahhahaha~

gud info sis!!!

y@n@ M!B said...

:Hamzah Ian:
tu lah..secret admire sungguh..huhu~

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
yeke?hehe..masehhh~ ^_^

Mr Noble said...

haha! agaknya dia mmg tak nak org masuk blog dia kot :p

meo_gediks said...

erm... gadis2 tue pemalu kot... suke gadis2 pemalu cengitu...

hehehehhe (gediks)

sugar2 kapas strawberry said...

tahu xpe....kdg2 x tgl jejak kat shoutbox..click2 je xde..huwaaaaaa...sush mo follow blik :)

Lya Colours said...

rajin cik yana buat tutorial
=)

y@n@ M!B said...

:Mr Noble:
huhu knp xbg org msk...sedey =(

y@n@ M!B said...

:meo_gediks:
ada jugak yg laki..huhu~

y@n@ M!B said...

:sugar2 kapas strawberry:
btol btol btol..at least drop komen lg santekk..haha~ *wink²*

y@n@ M!B said...

:Lya Colours:
hehe saje suka² =)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nota stpm nih

nabilah_2908 said...

hehehe..di halalkan... (^_^)

semoga blogger2 aware dgn mslh ni..

jom ke APA KATA HATI pulak,
PENAT

y@n@ M!B said...

:b.r.u.t.a.l.s.o.l.o:
huh..apakah? -___-'

y@n@ M!B said...

:nabilah_2908:
huhu tenkiu...

yep..mudah² an ^_^

alinac lover said...

thanks kasi info bgus punyo!

Along Tapa said...

yeay!!!baca entry ulangan!!!apa2 pun aku takde masalah kan kat profile follower aku??hehe~~

Blog nostalgia budak Muor - "Mak" aku hilang!!!

Norasikin said...

Diaorg tak de blog kot. Nanti2 diaorg buat la blog tu. Memula baca2 dulu

Q said...

adeh malu den profil den terpampang kat atas nu. huhuhu

y@n@ M!B said...

:alinac lover:
ur welcome! =)

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
haha ko sorg jek yg bc ulangan..ngee~

profile ko oke..sbb tu aku slalu singgah gak...lalala~ =p

y@n@ M!B said...

:Norasikin :
maybe kut..huhu~

y@n@ M!B said...

:Q:
hehe free publisiti tuh...ngee~ ^_^

Fitrah Adnan said...
This comment has been removed by the author.
pameklampard said...

rasenye dak tu pon ade follow ak gak..hehe

y@n@ M!B said...

:pameklampard:
oo yeah?huhu~ aku da bg tutorial ni hope dia follow la =)

peachippo said...

timekaseh !
dah lame cari bende ni !
timekaseh2 ..
sayng kak yana ketat2 .. moge terus bahgie dgan asben ..
jage asben kat pagung tuu..hehehe

pinky said...

thanks...dah ikut mcm yana bgth tp xtau jadi ke tak....lg senang bg link terus...huhuhu....http:akulerpinky.blogspot.com....hehehhee

Mummy GreenyHouse said...

hmm...sy baru, mmg xtau link xde.hahah..

then, sy dah try edit profile tu, tp x kuar mcm edit user profile pon?

YanaMIB said...

masa ni blogspot guna layout lama..layout skrg mmg lah len sket ghopenye..tp susunan yg sama..cuba cari betul2 ayat 'select blog to display' tu.. =)

Sunshine said...

Dear Yana

U blh nampak i? I dah try byk kali still kwn2 x blh link ke i.

Mcmana ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015