Nov 17, 2014

HELLO Gold Coast!!!! | Sim Kad Gold Coast

Assalamualaikum...


Seperti yang ramai orang dah tau *ecece* minggu lepas aku pi conference kat Gold Coast, Australia...bukan Sepang ye...bahahahaha!


ouh selain passport korang kena buat VISA jugak tau....ada certain negara memang kena ada visa baru ko boleh visit negara dorang...salah satunya Australia lah...aku buat dengan kawan pada kawan aku...RM20 je....harga standar AUD20 atau RM50 ke atas...hehe rejeki dapat murah..  :p


Banyak sangat drama, sandiwara aku tempuh sebelum berlepas...letih toksah cakap laaaa...sampai aku fikir nak berehattttttt je kat Gold Coast nanti....cakap jeeee....tak buat pun! kahkah~  rugi oii dah sampai tempat orang tapi nak melepak dalam hotel je kan? hihi~


ayah bagi duit belanja....alolo macehhhh! ^_^


Flight aku hari Sabtu malam...pukul 9pm...papa hantar pi airport...pak mertua and adik ipar aku pun ikut sekali...nak tolong jaga Zafirah...huhu~  sepanjang minggu aku duk berlagu², bersyair kat Zafirah, "mama nak nak aeroplane..mama gi work...nanti aimy duk dengan papa....aimy takmo nangis...nanti mama balik tau!"


Tiap kali aku cakap gitu dia angguk²....tanda paham la tu kot??hahaha~  dah sampai airport pun elok je dia salam cium tangan, kiss² pipi....tengok mama kiss² papa pun dia relek je....paham la tu kot mama pi work!


 Sekali time aku dah nak sampai boarding gate papa call, "Zafirah melalak cari mama haaaa!"  T_T   idak ler aku patah balik kan...jauh oii boarding gate untuk international flight! grrr~  dah la prot lapar...aku tak makan nasi seharian! takde selera + tak sempat....kelam kabut setelkan rumah...huhu~


sebelah boarding gate ada stall hot & roll....aku order beef pizza...time² lapar rasa kecikkk je portion dia...takpe, dalam flight makan lagi.... T_T


 muka mengantuk + lapar + letih + rindu anak....huwaaa bertabahlahhh...seminggu je! T_T


Lepas take off aku terlelap la jugak kan...tapi tak lena sangat sebab kepala duk terlentok²....adehhh~   once dorang serve makanan aku mintak la nasi....sekali takde kaooo!!! dah habis katanya! waaaa! T____T


Memang silap sendiri la kan tak booked awal² thru online....dah kata sibuk nau sampai lupa pasal makan...sobsob~  


 Stewardess kata hot dog je ada....hot dog pun hot dog lahhh...janji makan....huhu~  *nangis lagi*


 set sekali dengan green tea yang tak sedap ni....T_T    aku minum sikit je....pastu tinggal je air tu dalam flight...huhuhu~


 dapat sekali souvenir ni....fridge magnet kot....tak guna pun lagi...


Lepas makan sambung mentido....8 jam perjalanan rasa lamaaaaa sangat! sebab tak lena tidur kot...kejap² kang terjaga....tapi tak jugak sampai²...bila pilot cakap nak landing je terus segar mata!! tak sabar nak landing atas katil pulak....! hehh~


Kitorang sampai Gold Coast airport pukul 7am...waktu Malaysia dalam pukul 5am gitu....beza waktu Malaysia dengan Gold Coast dalam 2 jam je....cuaca pun beza jugak...kat GC sejuk! macam Cameron/Genting...nyaman je rasa...


Dari airport memang company dah booked transport thru agent...so tak payah susah² fikir nak naik teksi or bas pi hotel....perjalanan dari GC Airport ke hotel dalam sejam...jauh jugak la....pedih je mata aku duk dalam van....nasib baik driver cute...mamat Hong Kong....rajin borak dengan aku walaupun macam ayam dan itik...kahkahkah! >_<


Sampai hotel letak² luggage kat concierge pastu terus keluar cari local simkad and breakfast...lagipun awal sangat nak check-in hotel...masa ni baru pukul 9am gitu....dorang takde bilik kosong lagi pagi tu sebab full house....so kena tunggu tengah hari sikit baru boleh check-in....


muka tak mandi pagi....hahahaha! :p


Kawan aku dah google awal² kawasan hotel, kedai² yang ada...so kat sana konfiden je jalan kaki sendiri² cari kedai....cuaca sejuk, tak rasa penat pun jalan kaki....ikutkan banyak kedai area hotel kitorang....tapi rata² bukak pukul 10/11 pagi....tu yang kena jalan kaki jauh sikit cari kedai mana yang dah bukak pepagi buta tu...huhu~



enjoy je scenery sepanjang perjalanan pi kedai... ^_^


Kitorang beli simkad kat Ezy Mart....macam kedai runcit or 7-11...


simkad Optus...kat sini korang just inform awal² korang guna henpon apa sebab simkad dorang dah siap² asing untuk jenis² henpon...macam aku guna ipong 5s so simkad jenis Nano...paham?? huhu~


Harga simkad $2 je! amek sekali pakej internet....$2 sahaja per day for 500MB internet access! call/sms sesama nombor aussie PERCUMA! call Malaysia $0.60 seminit...murah oiii!! memang tak luak pun kredit aku sepanjang 5-6 hari duk GC...ni pun ada lagi balance $1.93 kot....pfftt!


Alhamdulillah urusan kitorang nak aktif kan simkad sangat mudah...sebab orang kedai tu offer untuk tolong aktif kan simkad and internet kat fon kitorang...muahaha! kengkawan lain cakap dorang buat sendiri je aktifkan sim, internet segala...sebab jumpa sales girl kerek...kuikui~ 


Lama jugak la proses nak aktifkan simkad segala...operator siap mintak nombor passport lah, alamat hotel bagai....strict jugak lah kan....hikss~  dalam sejam jugak kot menunggu untuk aktifkan simkad...pheww~


Lepas dah setel simkad, laju² memasing check-in facebook...kahkah~  *dasaarrrrrr*  pastu baru cari kedai makan....lapar giler! mujur ada jugak kedai makan yang dah bukak....dekat je dengan Ezy Mart tadi....


 tapi kebab lah...huhu~  dah ni je yang halal...tak kose nak meronda tempat lain....lapar sangat dah ni....seketol kebab harga dalam $7.90....besar portion...boleh share 2 orang....huhu~


datang GC wajib bergambar kat pintu gerbang ni tauuuu!! ingat nak posing melompat²...tapi dah kata baru jejak negara orang...baru nak kenal² tempat orang...behave la sikit! kehkeh~  cantik oii laut GC...kat sini femes dengan surfing...sebab tu namo eh Surfers Paradise....aku tak reti surfing...so mampu posing and snapping je lah...kenangan kekdahnya...haha~


Sambil jalan² tengok pemandangan, sambil amek angin laut yang sejukkkk! angin je sejuk...tapi matahari terik kemain....kalau berjemur memang legam lah! cuma idak la bahang macam kat Malaysia...masa aku sampai Aussie dah hujung² Spring...nak masuk Summer dah....so idak la sejuk sangat...dalam 23-24 degrees...boleh la nak eksyen tak pakai jaket...huhu~


Dalam pukul 11am balik hotel and tanya kaunter if dah ada bilik available untuk kitorang masuk...and wallaaaa!!! dorang cakap ada bilik kosong!! yeyyy! tergeliat dah pinggang aku...nak kena stretch atas katil....bahahaha!


Next entry kita cerita pasal bilik hotel pulak kayyy! insyaAllah....stay tune! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

x sabar nak baca next entry

Cik Puan Eka said...

cantikla pantai tu haih bila dapat jejak kat sana ni hehehe.

Tak sabau tggu next entry. Heheheh

Permatabiru said...

wahh GC luar negara..mcm best je..

CikLily Putih said...

letak gambo bebanyak tau..

Chekgu Azrine said...

untungnya dapat merasa gi GC..tau..
ai is jeles...hehehehe

ieda immi said...

lama akk x singgah sni
bestnyaaaa
bilelahh boleh sampai nie uhuh

Diana Rashid said...

baru semalam terbaca ada blogger tulis pasal internet kat luar negara memang murah..jauh beza dengan harga kat malaysia nih..

Hafiz Rahim said...

Ahh..deng..buat aku teringin nak pergi balik je. Update cepat next entri please. hahaha

aizamia3 said...

Laju-laju singgah sini.. lepas pueh den hadap kat FB.. hehehe..

Allene said...

sedihkan yana kena tinggal anak. tp tak tinggal, rugi plak xpergi gc. uhhuhu

eima said...

syoknye ..... bila nk sampai ni ... nk kumpul duit arrrr

wei aku ingat hang pi sorg rupenye berteman ... hihihi

My Aisy said...

bagus jugak klu malaysia buat camtu...klu orang luar datang vacay kat msia beli simcard kene bagi no passport n hotel...so klu buat jenayah kita boleh keep track...coz jenayah skang banyak pakai no telefon orang asing... (asyik fikir pasal jenayah je : )

mOoN IzzaN said...

haaa.. bestnya.. bila arr dpt jejak kaki kat sna.. hehe

MissNadia said...

waa.. bestnya.. teringin juga nak pergi sana.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015