Sep 23, 2013

SusunAtur: Gantung Baju/Seluar yang nak Dipakai Semula

Assalamualaikum....


Entry ni terhasil lepas aku baca entry yang sama dalam blog Susun Atur Sioca...
saja nak share jugak idea aku menggantung segala baju/seluar yang nak dipakai semula....
memang beza pun la dengan idea blog asal....


Baju/seluar nak dipakai semula ni maksudnya,
baju yang ko nak pakai ulang² tanpa basuh tiap hari....
ala macam cardigan, seluar jeans etc etc....
biasanya seluar jeans la kan yang orang duk pakai ulang²....
ada ke orang basuh seluar jeans hari²??
tabik spring aa kat ko kalau ko buat gitu....
aku tak rajin nak basuh seluar jeans hari²...
nanti seluar tu jadi kecik....kahkahkah  *boleh?*


Untuk segala baju/seluar yang nak dipakai semula ni aku gantung kat belakang pintu....
takkan nak gantung dalam almari pulak kan??
bercampur la dengan baju² bersih....
kang bau pun bercampur²....
geli di situ...ewww~
lagipun bila belakang pintu tak nampak la semak sangat...
tersorok gitu...huhu~



So aku beli penyangkut pintu ni kat Cosway...
RM12.90 tak silap....
harga ahli mungkin lebih murah...
tak pasti pulak iols...
masa ni aku nak guna membership mak aku....
sekali orang tu cakap nama mak aku takde dalam sistem...
padahal mak aku baru je renew membership...ceh!
sebab beria sangat nak beli kan...
aku belasah je la takde nombor ahli pun....  :p


Biras aku cakap kat Econsave pun ada jual penyangkut gini...
aku tak suka design yang econsave jual...
nampak besi dia macam tak kukuh je...huhu~


Kalau korang peminat IKEA, aku tengok katalog 2014 dorang,
sekarang memang dah ada jual penyangkut pintu gini...
RM9.90 je yaw!! murahhhhhhhhhh!
tapi masa aku dapat tau IKEA ada jual menatang ni was too late lah...
tunggu la pindah rumah sendiri ke...
setiap bilik aku letak penyangkut pintu IKEA...wakaka~   :p


Masa duk rumah sendiri dulu aku guna penyangkut yang melekat kat pintu...
kena tebuk pintu tu....
then skru kan penyangkut tu kat pintu....
aku kurang gemar style gitu....
nampak cacat pintu aku...ngee~
sebab tu aku cari yang jenis sangkut gini je...



Daiso pun ada jual penyangkut pintu jugak...
tapi jenis memanjang ke bawah...
tak praktikal lak bagi aku....
payah nak menyangkut banyak² baju/seluar...



Dan setelah disangkut segala mak nenek baju nak diulang pakai....




aa yang penyangkut Daiso tu aku guna untuk gantung bag, handbags...
kalau baju, biasanya aku sangkut cardigan je...
sebab aku biasa pakai cardigan bila keluar malam...
pakai t-shirt tido then cardigan ni cover aa t-shirt aku tu...hoho~
pakai dua lapis, so susah la nak kotor or melekat bau badan kat cardigan...
cuma kalau pi restoren², mungkin akan melekat la bau asap...
kalau baju² lain jarang gila la aku nak ulang pakai....
rasa geli sebab dah melekat bau badan....
walaupun tak berpeluh....still geli...huhuhu~
err yang t-shirt dalam gambar tu dak encem punya...
harap maklong!


So...


Macam mana cara korang sangkut segala baju/seluar nak dipakai semula?? sama tak dengan style aku ni??  :)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

16 comments:

Eyqa Hasnan said...

Sama dengan eyqa ! Kadang-kadang eyqa sangkut tudung awning . Hewhew :3

Fazleyatul Aini said...

aku tak sangkut belakang pintu. tapi gantung kat pintu almari. hahaha

My Little Diary said...

sy jugak jarang basuh seluar jeans... t-shirt pulak, tak reti nak simpan dua tiga kali pakai...
hehe

UMIE SUE said...

belakang pintu su sangkut tudng ngan beg..hehhee

cik hani said...

Sama je dgn cik hani..gantung kt blkg pintu

cik hani said...

Sama je dgn cik hani..gantung kt blkg pintu

mrs kayrul said...

kayrul ada penyangkut macam tue tapi masalahnya pintu plak tak boleh tutup....huhuhu

Nurulhuda Abdul Latip said...

lebih kurang jelah..

Aty_Fared said...

Aku nyer pintu bilik tak ley sangkut penyangkut cegini..ti pintu takley tutup..heran aku ngn design pintu tuh..haaiihh

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya

Lydia Miza said...

Sama je cara kita cuma yg beza akak selalu lupa ada sluar kat situ.akak ambik sluar baru dan sekali tgk situ mak aii byknya sluar yg x berbasuh

Nurul Aziz said...

eh, i basuh seluar jeans tiap kali lepas pakai. hahaha! tapi husband tak la.. memang sangkut-sangkut camni gak..

diana said...

jeans memang tak elok basuh hari2..menjejaskan kualiti fabrik..
akak pun sangkut gitu tapi selalu nya bila nak keluar tak tengok pun seluar yang kat belakang pintu..pi cari yang dalam lemari jugak..hahahah..

Elya Roza said...

elya ari tu salah beli kat ikea... lepas ni nk cari kat cosway laa...boleh sangkut kat pintu2...tq sis bg idea

Fizah said...

cantiknya pintu bilik..kalu pintu gini mmg sayang nak tebuk kan..cuba tgk pintu bilik kita tu..pintu murah..sesuka hati tebuk atas bawah..ha ha..

eima said...

sama cam ko yana .... sebijik cuma aku tak pasti mana MIL aku beli penyangkut tu ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015