Sep 26, 2013

Korang Makan Nasi Lemak guna Tangan ke guna Sudu??

Assalamualaikum...


 ini nasi lemak sambal kerang...bekpes aku semalam...kahkah~  


Ekceli, tak kisah la bila masa korang makan nasi lemak...
pagi, tengah hari, minum petang, makan malam, lewat malam....
dan tak kisah la kat mana sekali pun...
kedai or rumah....
janji namanya NASI LEMAK...
korang biasa makan guna apa??
sudu or guna tangan??


"dah kenapa ko tanya soklan gitu yana oiii!!"


hihi sebabnya....
dak encem aku tu...
papa Zafirah tuuuuu....
kalau makan nasi lemak,
mesti guna SUDU....



Tak kisah la makan kat kedai ke rumah ke opis ke....
asal menu tu nasi lemak, memang dia akan makan guna sudu....
adik beradik ipar aku yang lain pun gitu....


Mak mertua aku rajin gak buat nasi lemak....
selalunya by request lah....
untung kan ada mak rajin melayan anak...
order je nak nasi lemak, mak buatkan....pffttt!
kalau dah masak kat rumah, haruslah melantak pun dalam rumah kan?
apa jadah la pulak masak kat rumah,
pastu angkut pi kedai makan untuk makan??
*oke tak kelakar*  (-_-")



Nasi lemak kan ada sambal and kadang² kita add on lauk...
macam ayam goreng ke, kerang sambal, sotong sambal etc etc...
aku ni jenis kalau makan kat rumah, opis, rumah orang,
janji tempat tu selesa nak mencuci tangan....
and especially makanan berlauk,
aku prefer melantak guna tangan je...
lebih sedap dan nikmat...giteww~
lain la makan nasi goreng, mee goreng,
or segala bergoreng² tu...
memang aku akan guna sudu je lah...


Tapi bagi dak encem,
kalau menu tu nasi lemak...
dia MESTI makan guna sudu...
dia rasa kekok nak makan nasi lemak guna tangan... *apakah??*
masa memula kahwin memang aku rasa pelik yang hamat perangai laki aku tuh...
rasa macam,
"dah kenapa eksyen sangat makan nasi lemak dalam rumah pun nak pakai sudu??"
tapi, lama² aku rasa biasa la benda tu....
lantak la dia nak makan guna apa...
janji tak bersepah...
pastu pandai basuh pinggan sendiri..  *LOL*  :p


Aku cuma curious....
kot memang cara orang makan nasi lemak guna sudu??
aku je 'kampung' makan nasi lemak guna tangan...kehkeh~
acaner??  (^^,)










p/s:  petang ni pi KLIA...adik aku nak fly pi UK yaw! further study....err nanti la aku buat entry khas untuk adik aku....iols kan blogger tegar...semua nak canang dalam blog...kahkah~  :p


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

18 comments:

Syuhairah Anuar said...

same with me!!
Saya mkn kna mkn nasik lemak perlu n wajib mkn dgn sudu. Sebab tak tau la. Kalau kata nasik lemak, mesti mkn guna sudu. nasi goreng pun macam tue. Dunno why. =)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

shakira ikut keadaan, n mungkin jgk ikut mood :)

jap2 sudu pun bleh, tgn pun ok je..

MizzTina said...

hehehe..sy pun mkn nsi lemak guna sudu.. mcm lain je rs mkn guna tangan...

Ayu azmir said...

tengok mood dan keadaan jugak... lagi best pakai tangan la sebenarnya....

permatabiru said...

alamak kita pun makan nasi lemak lebih prefer guna sudu..hehe

hazman fadzil said...

Hurmmm... kalau MAS mesti naik flight mh2 la tue... tapi makan guna tangan nie lagi nikmat laa... kalau pakai sudu leceh skit sebab tak leh nak feel dan kunyah lauk kepak ayam... ahahahhaa

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

~ Huda Qamar~ said...

kalau nasi lemak lebih suka guna sudu. lagipun suka nasi lemak tradisional. sambal bilis/kerang/paru/sotong/daging. kalau nak up sikit rendang kerang/daging. pastu timun, telur rebus, kacang tanah. mmg tak suka nasi lemak ada ayam (susah mkn ayam guna sudu lagipun). tak rasa mcm makan nasi lemak pulak, mcm moden sgt pulak nasi lemak ada ayam =P pada saya nasi lemak kena mkn cara tradisi org kg dulu2 baru sedap. saya je ngada2 camni (eh tapi mengada pakai sudu patut tradisi guna tgn la kan!).

aDisH.sHidA said...

selalu nya makan dengan sudu..hehee...jarang sekali makan nasi lemak dengan tangan..hehehe

Pearl Kaz said...

Sama macam yana.. kalau tempat tu ada tempat cuci tangan, mesti mkn pakai tangan punye. dah habis mkn, boleh jilat sambal yg ada kat jari. hahaha..
kalo nasi goreng je mkn pakai sudu. pnah try mkn guna tangan.. tp lain mcm je rasanya. agaknye mcm tu kot feeling husband yana time mkn nasi lemak? haha

nursyafinas zainal said...

Selalu memang guna sudu makan nasi lemak :)

Ρυαи Gојεѕ said...

waaaa. teringin nak makan datang dengan jayanya! harus pegi makan ni :D

eima said...

aku guna sudu...pelik rasanye guna tgn.. klu tak de sudu br guna tangan

SweetLikeWhat said...

nasi lemak dengan sudu..tapi ngn tgn pun sodap..hehe

Rizziela said...

saya pakai sudu

Ayu Zan said...

haa..saya ingat saya je pelik. sbb bakal tu mcm tu jugak. saya masak nasi lemak.dia tanya..nak makan pakai apa...

salam kenal kak..

aizamia3 said...

a'ah.. tetiba terfikir.. yelah.. akak pun makan guna sudu.. tak tahulah nape tak makan guna tangan.. tapi kalau suap kat anak2, mesti guna tangan.. tak suka pakai sudu kecuali kalau kat kedai makan..

Fazleyatul Aini said...

kalau kat rumah pakai tangan. kat luar pakai sudu. nampak tak gedik di situ hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015