Sep 10, 2013

Mahalnya Harga Barang Zaman ni~!! -.-'

Assalamualaikum...


Last week Tesco ada buat sale....
kitorang pun terjah lerrr...
biasa la golongan berpendapatan sederhana
macam kitorang ni memang pantang nampak SALE!
mesti laju² nak terjah...
jimat gitu kan....huhuhu~


Point utama nak beli pampers Zafirah and few barang dapur...
macam Yakult, Vitagen, biskut cream crackers bla bla bla...
tak banyak pun....
Penuh satu trolley kecik je haaa...




YE! trolley kecik...
biasa kat Tesco ada sediakan trolley kecik...
khas untuk bebudak main tolak²...
aku saja amek trolley ni sebab Zafirah suka nau main tolak² trolley...
kalau bawak stroller pun dia bukan duk dalam tu...
dia lebih suka menolak stroller...grrr~




Zafirah sebagai guideline menunjukkan betapa keciknya trolley ni...kahkah~


Dah kata ada sale kannnnn....
sekali time bayar....
pehhh....hampir mencecah RM100...pheww~  *lap lap peluh*
oh pampers Whoopee tu memang sangat murah!
2 for RM45...
masa pi Expo kat Mid Valley hari tu pun tak dapat harga semurah ni....
ramai jugak tanya oke ke pakai Whoopee...
erm macam mana nak cakap ek...
tunggu aku buat entry lain la eh...kahkah  *sila jangan kecewa*  :p


Barang groceries lain ada yang murah, ada yang takde sale...
pandai² la pilih ye...


Teringat zaman aku kecik² dulu...
ikut mak shopping barang groceries...
mesti penuh satu trolley besar....
tapi duit yang keluar berbaloi la dengan kuantiti barang yang kita beli...
sekarang ni cuba ko penuhkan trolley besar tu...
RM500 tak lari laaa aku ghase...kan??
sejak dah berdikari sendiri ni tak pernah lagi aku shopping kasi penuh satu trolley...
takut wooo nak tengok harga kat mesin bayar tu...ngee~


"apa susah...swipe kredit kad je laa..."


erm maaf ye....
pendapat kitorang....
hanya orang miskin je shopping guna kredit kad...lalala~
kitorang memang tak pernah apply CC...
dah tengok sendiri pengalaman mak pak,
makcik pakcik sedara mara lain yang guna CC...
tak mewah pun!
gaya je lebih...
hakikatnya hidup terikat dengan hutang kat bank...
peace! v(^_^)


Kalau terus mengeluh macam ni pun...
bukan harga barang akan turun ye dak??
jadi solusinya...kita kena ubah cara hidup...
kena pandai berjimat...
kalau korang tau mana² tempat yang buat SALE,
warehouse sale ke or apa² sale....
janji ada perkataan SALE...
yang memang betul² sale ye...
selalunya kalau mana² hypermarket macam Jusco ke,
bila buat sale menipu je lebih..!
dorang pi letak sticker price dengan harga lebih tinggi....
then cakap la discount 70%!
padahal yang tu harga asal je...puiii~!


oke point di sini ialah...
kalau kamu kamu tahu sebarang sale di mana²...
sila lah roger aku....
kita membeli ikut kemampuan dan cuma keperluan...
bukan kehendak....!


Sekian tarbiyah hari Selasa dari Yanamib...
renung²kan dan selamat beramal...  (^^,)










p/s:  CPU aku kat opis ni rosak tiba²!! tak boleh on!! arghhh!! @_@


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!



25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

mahal kan

Kopiolimauice said...

setuju! barang mmng mahal tahap menggiler!!

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

hehehe tu la zaman sekarang mmg mahal :)

Norma NML said...

Betul tu Yana..guna credit card macam berhutang sepanjang hayat...nanti makin bertambah.. Dulu husband akak guna CC n siap bagi supplement card utk akak coz nak bagi senang wife dia..tapi rasa mcm tak hbis hutang..so lastly dia decided stop & alhamdulillah dah tak ada hutang CC, skrg husband akk guna Debit Card aje :-)

Syida Rasyidah said...

hahahha, setuju :D

Dayah said...

betul cc buat terikat dengan hutang bank, kalau tak pandai bajet untuk guna n bayar balik mmg boleh muflis tetiap bulan, tapi bagi yang duduk jauh dari fmly cc amat berguna, takut ada kes2 kecemasan nk balik tergesa2 boleh guna untuk beli tiket flight...tapi lepas tu menangis nk bayar balik huhuhu

cik hani said...

sekarang semua dah naik harga..
satu troli dah makan 200-300..

cik hani bukan main berjimat cermat lagi..sebab nak saving utk keperluan lain pulak

mOoN said...

poning nak beli belanja umah skang ni...rasa cam x berbaloi pun ade...huhuhu

Pearl Kaz said...

Betul! kadang2 tu barang tak penuh sangat pun satu trolley besar. Tapi cecah gak rm200 lebih. Huhuhuhu..

cik chinta said...

kite pki whopie gak. tp kat sni mahal. rm29.99 kat smenjung murh da ble jimt kat rm10 tu. uhuks

permatabiru said...

pendapat kita serupa ttg CC tu..hehe

Daddy Ziyyad said...

Tak pernah try Whoopee tu...boleh la try....selalu mmg beli Drypers ....TESCO ni ada masa dia sale pampers, mmg murah...time tu la kena borong banyak banyak :)

Kami guna debit card...
Tak berhutang..
Dan boleh kumpul point....:)

aizamia3 said...

tu pasal sekarang memang cuba elak beli barang dalam jumlah yang banyak sebab takut tengok kat mesin tu totalnya.. ;)
sekarang beli susu dengan pampers je dah habis 100.. tu belum barang2 dapur untuk stok.. :(

Ayu azmir said...

Sale.. memang gila... nak nak barang yang selalu kita pakai and cepar habis... tapi kene tengok bebtul takut yang da rosak...

Nor Azura Mohamad said...

assalam, alang2 dah cerita pasal barang murah ni, sy ada menjual pampers berkualiti pada harga yang rendah.. insyaallah menjimatkan.. boleh ke facebook sy https://www.facebook.com/puansaira

Mysarah Rahman said...

eh rasanya 2 paket RM45 kan whoopee tu?

ai pon beli last week, baru esok nak publish hehehe

eima said...

tu la klu tgk org swipe tu ters terdetik kesian tgh2 bulan dah kena berutang ..huhu

diana said...

Biasanya kalau ayam,sayur bawang,halia ,buah2 tu akak beli kat pasar malam..seminggu sekali.sekali bayar ada la dalam 50 je.murah sebab tu barang dapur suka beli kat pasar malam.

kalau barang kering beli kat tesco..jadi tak de la pernah beli sampai satu troli besr.lagipun memang jenis beli barang seminggu sekali.setakat ni yang buat penuh troli sebab isi anak2 je..

Mat Gebu said...

Huhu....tu pasal che mat perlu kena ada bantuan 'debit card'...hancur duit aku...grrr....barang takde yang murah, kalau naik terus mendadak.....

Aty_Fared said...

ooohh aku pon suker kalau atas nama sales ni..memang laju2 aku terjah..hehehe...kalau boleh dapat murah buat ape nak meng kayekan orang beli barang mahal2 kaaann...

hazman fadzil said...

Bila dah hidup berkeluarga pastinya kita akan lebih peka dan alert pasal perbelanjaan nie....

noly anna said...

salam.
barang memang dh mahal skrg ni.
teringin tak nak buat side income?
kita x ada daya nak turunkan harga barang, tp kita boleh usaha utk tambah pendapatan:) nnt free singgah la blog noly ye www.nolyanna.blogspot.com

Lady Z said...

Setuju. Brg2 skng mahal so kena pandai ler berjimat cermat. Saving tu penting! kekekekeke.


Sale tu wajib terjah okehhh ;p

mrs kayrul said...

kita pun pakaikan hadif whoopee...murah dan berbaloi

mrs kayrul said...

kita pun pakaikan hadif whoopee...murah dan berbaloi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015