Sep 13, 2013

Menjemur Kain Waktu Malam...

Assalamualaikum...



Mungkin korang punya rutin membasuh dan menjemur kain baju beza dengan aku....
tapi aku punya rutin,
membasuh and menjemur kain mesti buat waktu malam...
biasanya aku akan basuh kain baju during weekdays...
sebab aku susah nak lekat kat rumah during weekend....
or public holiday...
appointment sana sini...
kalah menteri besar! kahkah~


Ekceli during weekend mak aku pulak duk pulun basuh segala kain baju dia...
lepas tu penuh segala ampaian kat rumah tu....
ada 3 ampaian....tiga² penuh! pfftt~
aku malas nak berebut ampaian dengan mak aku...
tu aku prefer basuh baju hari bekerja.... *winkkk*
hari minggu / public holiday, kalau tak pi memana,
aku prefer untuk mengemas rumah...
or spent quality time dengan family...  :)


Biasanya dalam seminggu 3-4 kali jugak la aku membasuh, menjemur....
setiap kali basuh mesti penuh washing machine....
aku akan asingkan setiap jenis kain/material tiap kali membasuh...
kalau jenis kain lembut macam baju kurung/baju melayu,
aku takkan campur la dengan t-shirt/blouse bagai...
tapi t-shirt dak encem je dah kena basuh sampai 2 round!
t-shirt je tu...belum campur kemeja, blouse bagai...hehh~  (-_-")
seluar pun sama...
seluar slack, seluar tidur, seluar jeans...
tiga kategori...
3 basuhan yang berasingan...
tak boleh campur...
mak aku dah ajar gitu...
dah jadi amalan sejak dari kecik...huhu~
tapi sebenarnya, kalau nak baju² kita tahan lama
memang kena asingkan bila basuh guna machine...kan??  :)


Baju Zafirah lagi lerrrr tak boleh campur...
sebab baju² Zafirah aku guna sabun pencuci khas untuk baju² baby...
supaya tak lari gitu bau baby kat badan dia walaupun dia makin membesar...kikiki~
dan atas sebab² yang aku mention kat atas nun...
maka aku kena basuh baju sampai 3-4 kali seminggu...pfftt!  >_<




Aku letak ampaian kat area belakang rumah...
dekat dengan dapur...
sebab washing machine pun aku letak area situ...
senang...tak payah jalan jauh nak hangkut baju untuk dijemur...ngeee~
lagipun ruang belakang ni mak aku dah buat awning...
so tak perlu risau kain baju yang dijemur kena hujan! :)




ye...iols letak washing machine kat luar rumah....
ekceli rumah aku ada 2 washing machine....
mak aku punya satu...aku punya satu...
mak aku punya letak kat dalam rumah....
eh bukan nak riak tau cerita ada 2 washing machine...hahaha~
aku punya washing machine tu orang bagi hadiah kahwin oiii...
aku ada buat entry pasal tu...klik > SINI <


Masa baru² kahwin kitorang duk rumah sendiri...
elok je aku habis pantang lepas bersalinkan Zafirah,
aku macam malas nak duk rumah sendiri...
dah selesa duk dengan mak...kui kui kui~
lantak la orang nak cakap aku tak berdikari ke hape...
dengki ler teww ko tak dapat duk dengan mak ko...
nak kata orang tak berdikari bagai...puii~   :p
sekarang ni, rumah kitorang tu kitorang sewakan kat orang...
penyewa tu pulak dah ada washing machine sendiri...
sebab tu kena hangkut washing machine kitorang ni balik rumah mak...
nasib la ada ruang nak letak washing machine aku ni...huhu~


Biasanya aku akan biarkan kain kat ampaian seharian...
yelah kan dah jemur malam², bukan boleh kering bila ko bangun pagi tu...
so aku akan angkat kain baju dah dijemur lepas balik kerja keesokan harinya...
kalau hari tak hujan memang kering la segala kain baju tu...
kalau tiba² hujan petang²...
kain baju tak kering oiii...
so kena tinggalkan lagi kat ampaian sehingga keesokan harinya lagi...
kalau hujan lagi???
aa bermastautin lah buat sementara waktu segala kain baju tu kat luar rumah...
sampai lah dah betul² kering baru aku angkat bawak masuk dalam....kekeke~  (^_^)




si comel lagi bijak dan pandai, Aimy Zafirah pun tolong mama jemur kain jugak!
dia bukan boleh tengok pintu rumah terbukak...
sebok nak main buai bagai...hehh~
biasanya aku biarkan je Zafirah round² luar rumah sementara aku jemur kain...
bila dia dah bosan sebab aku tak layan, dia akan masuk dalam sendiri...
kalau papa pun join tercongok tengok aku menjemur...
lagi lerr seronok dia duk main² area ampaian tu....huhu~
selagi dia tak kacau aku buat kerja, aku relakan je dia nak melasak macam mana pun! :)


Kadang² aku tunggu dia tidur baru aku jemur kain...
sebab kadang² lepas amek dari taska, pukul 7pm tu dia dah ngantuk...
tidur sampai pukul 8pm or 9pm...
masa tu memang aku pulun aa basuh, jemur, lipat kain yang dah kering...
sebab bila dia dah bangun, kena layan dia main...
seharian tak jumpa mama kan...rindu gitu~   :)


so....macam mana rutin membasuh, menjemur segala kain baju korang?? kalau jadi suri rumah mesti tak kisah nak basuh kain baju anytime! kan??  (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

16 comments:

Mimy Hamid said...

akak basuh baju n jemur pun malam gak...huhuhu dah la indoor...tgh musim hujan pehhh azab nak menyangkut

Nyamuk Terbang said...

disebabkan malas terlebih..kiter campak jer semua baju dalam mesin...hihi

mOoN said...

sama la kita... basuh baju memalam... kadang sampai tertido2 duk tunggu mesin siap.. huhu

maisarah sarah said...

sama la kak.kita sidai kain waktu malam jugak.balik keje terus basuh.malam jemur kat pagar umah.weekend balik kg.huhuhu

zeera lily said...

kite pun basuh baju malam2.. sbb kerja kn? weekend pulak sbb nk jadi hari bermalas-malasan, rehat, bangun lambat & hangout.. tu pasal basuh malam2 during weekday... bukan ambil masa lama pun basuh baju ni.. jenguk kejap-kejap, tinggal...ehehehe..

Aty_Fared said...

besh ko ade kawasan berbumbung belakang umah boleh jemur kain malam2.. pastu tak yah pikir terkejar2 hujan bagai..huhu...biler lah nak siap bumbung belakang umah aku tuh....haiihh... eerr..aku mase duduk ngan family aku dulu pon..basuh baju sendiri asing2 gak..pon tak nak berebut ngan mak aku jugak...heheh

hazman fadzil said...

pandai pulak zafirah buat gaya cenggitu

Liyana said...

sama la basuh kain waktu malam gak.
washing machine letak dlm bilik lagi, kah3.

Lydia Miza said...

Kalau akak sbb busy ngan syafiq basuh baju x kira waktu. Sambil main ngan dia basuh baju, dia tido baru menyidai. Siang ke malam ke tak kisah janji settle.

Kdg2 nk basuh bj sek pun x blh tiap hari sbb kena kumpul 2-3 hari bg penuh mesin baru basuh.so gilir2,arini basuh jeans, ptg basuh bj basahan.. Haha. Mcm santai ke kan

yUmiE AzuRa said...

haha rutin kte adalah sme..basuh baju mlm2 n sidai.xpn sidai subuh b4 g keje.weekend je kekdg merasa basuh n jemur time siang.hahaha

D Yatie said...

kte suka je sidai baju waktu malam. tapi ayah arissa tak berkenan. so dia akan pagi2 before g keje yg sidai. eh? tu dulu.. sobs! sekarang membujang kat kl suka hati hentam. hahaha.

hana mz said...

kte hri2 bsuh(ayat bjet kunun rajin)^_^ mlm bsuh pg pulak jemur

aizamia3 said...

Hari2 basuh baju.. family kecik je tapi ampaian penuh memanjang.. dan yg pasti waktu malam.. siang kojo.. balik kojo baru angkat kat ampaian.. kalau hujan.. sidai dalan umah lak sbb nak ampaian baju nak guna utk sidai baju lain pulak. Hehehe..

diana said...

OO..dok umah mak yana ke..akak ngtkan pindah ke umah mak ujang...

akak tak boleh dok dengan mak..mak betul ke mertua ke..sebab akak ni kan suri rumah.masa banyak kat umah..lagi satu akak ni pemalas.kang dok dengan mak sah kena bebel je..hahaha..

akak punya rutin mencuci ikut mood.tapi biasanya hari sabtu ahad memang tak membasuh.sebab berjalan kan.kalau basuh jemur takut hujan kita kat umah tak de.dah basah pulak..umah akak tak pasang awning tu..

Chekgu Azrine said...

akk tiap2 hari membasuh...hadoiii..kalau tak mmg penuh bila basuh esk tuh..wuwu

Mrs Najib said...

wan pun jemur kain memalam sebab siang selalu busy xsempat nak jemur..
Cuma wan asing baju 3 trip juga baby,wan dan husband xde plak asing ikut baju..huhu
pasnie nak kena asing baju2 dan suar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015