Nov 17, 2011

oOoOoOo Macam Tu Rupanya~

gambar sekadar hiasan...urghh anak sedara saya sangat debab!! gerammmm~!!  ^__^



aku::  doktor, saya sekarang tengah peknen...baru-baru ni saya rasa macam sakit² kat bawah tulang rusuk ni...kadang-kadang area tulang rusuk tu sendiri yang sakit...

doc::  erm awak dah mengandung berapa bulan??

aku::  6 bulan...

doc::  ooo ic...sakit kat ulu hati tu ye??

aku:: erm kalau sakit ulu hati tu rasa dia macam gastrik kan??

doc::  aah macam tu lah...

aku::  tapi saya BUKAN sakit macam tu...maksudnya bukan ulu hati lah ni kan? sebab sakit dia kat area bawah tulang rusuk...and rasa dia macam urat-urat saya tertarik-tarik...

doc::  oo rasa senak ye?? biasa waktu bila yang sakit??

aku::  erm tak jugak...tapi lebih kurang kut...haha erm biasanya after meal rasa sakit...macam lepas lunch...then meleret sampai malam...kenapa ye macam tu??

doc::  ooo oke oke...sakit tu jadi recently kan??sebelum ni takde kan sakit macam tu??

aku::  aah baru² ni je rasa sakit² gitu...

doc::  oke betul lah tu...that's why i'm asking you dah pregnant berapa bulan...sebenarnya macam ni...bila kandungan you dah besar, perut you akan tertolak ke atas tau...macam mengecut gitu...so bila you makan especially dalam kuantiti yang banyak, you akan rasa sakit sebab makanan tu tertolak ke atas...kalau you tak control, acid² makanan akan naik sampai ke tekak you...ada setengah orang sampai batuk², sakit tekak semua tu...

aku::  oo gitu ye?? so tak boleh makan dalam kuantiti yang banyak la ye??

doc::  yes! apa yang you boleh buat is, you makan dalam kuantiti yang sikit...tapi kerap...contoh you amek lunch at 1pm, take in a small portion je...then dalam pukul 3pm ke you makan la lagi...macam tu juga for dinner...elakkan makan lewat malam...nanti you tidur lagi senak perut you...and lepas makan you jalan or berdiri la lama sikit bagi makanan mudah turun...sebab bila you duduk perut you pun macam tersepit gitu kan...

aku::  oo ic...terima kasih doktor...kena la ubah gaya pemakanan saya lepas ni...dah biasa makan dalam portion yang banyak...hihi~



Aku dah cuba amalkan ambil makanan dalam kuantiti yang sedikit...
it works!! tulang rusuk aku tak rasa sakit macam dulu lagi...yeyy!
kadang² ada jugak laa rasa sengal²...
tapi tak sekerap dulu...dan tak seteruk mula² dulu...
sebelum ni lunch mesti makan nasi penuh satu pinggan/polysterin
sekarang mintak nasi separuh je...hihi
dinner pun macam tu...makan nasi ciput je...
tapi selang sejam atau dua jam aku makan lah lagi...
makan roti ke, coklat ke, biskut ke...
apa-apa yang boleh alas perut daripada kosong   =)


abang ipar aku cakap nanti time pantang mesti senang turun badan...
sebab dari sekarang dah biasa makan sikit²...hihi~
insyaAllah...nervous jugak nak tau keadaan aku masa pantang nanti  =P
walaupun badan aku sekarang masih kurus kering...
sampai orang macam tak perasan je aku tengah peknen sekarang..hehh~  (-_-")
tapi yang penting baby aku normal dan sihat walafiat! alhamdulillah~  (^^,)












p/s::  teringin nak makan pancake...cousin aku la nih pi post status pasal pancake! grrr~  >_<






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

25 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks for sharing
hehehehe

cikzsmile said...

salam. ilmu baru walaupun sy tak kahwin lg. haha. thanks kak !

Anum said...

bagus entry nie, nanti jadi rujukan ibu2

mas saari said...

masa akak pregnant dulu doktor selalu nasihatkan makan dalam kuantiti yang sikit tapi kerap!

ibu mengandung ni kan memanjang je lapornya..

Liyana said...

info ni, tq, hehe

Ujang9897 said...

mls nak baca panjang2 sbb ada dilokasi kejadian..haha

halila Ibrahim said...

Biasalah tu org panggil sengkak perut.. perut dh tertekan sbb baby dh besar .. makan sikit tapi kerap ...

laskar pelangi said...

sengal ujang..hik3 malas baca entry plak dia..kih3

Rtp Farra Arisha said...

so, you've to practice what has been told by that doctor..:)) amalkan yang baik2 saja yah? :))

diana said...

yana malam2 sebelum tidur berangan tak nanti ada anak cemana?akak dulu tetiap malam berangan hehhehe...

deqnoor said...

finally.. dh tahu kenapa. gud 4 u... :)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

yana..su pun rasa sakit rusuk kiri..su wat tak tauje..hehe..dah ok sket skang

nabilah_2908 said...

oh...mcm tu... :) :)

teringin makan pancake...esok pagi2 singgah la McD... :)

Mr. Z dan Mis N said...

nice sharing kak yana...boleh guna bila dah kwin...hehee


Jemputan khas singgah ke blog chegu zubir BLOG CHEGU ZUBIR
Santa 2011 xpakai rusa dah...dia pakai..
soalan killer buat lawyer
Libresse boleh jadi anak patung
RM 30 Shopping voucher
beg prada,YSL oercuma utk anda
rm 16 ribu buat yang awal..dan bercuti
Menari bersama SHOWDOWN 2012

mOoN said...

sib baek dah biasa makan sikit2... huhuhu..

Cik Eka said...

jaga mkan kak..

eka salu dgr or peknen cita

kalau mengandung,bila makan,ingat anak dalam perut..kita makan untuk dia jugak..

p/s: tak sabar nak kawen kendian peknen....hahahahahahahaha

EZAN IDMA said...

oh ye ke. bru tau hehe. tq bgtau kat sini kak. :)

Cik Azizah said...

kandungan makin membesar kan..baby penuhkan bahagian perut ibu dan ke atas. tu pasal ibu tak selesa sakit bahagian tulang rusuk tu. macam doc kata makan sikit tapi kerap..jangan biarkan perut kosong..:)

cik EPAL said...

bagus gak entry ni. persediaaan untuk masa akan datang. dah lah jenis kuat makan ni. hahaha

aimie amalina said...

hehehehe
makan sikit2 ye tapi kerap
hehehe


semoga semua nye baik2 ye kak =]

naziyatul fatihah said...

hehe...nnti dalam pantang senang nak kurus.. :)

msredcheesecake said...

Nak cepat kurus lepas bersalin, bagi bby susu badan sepenuhnya. InsyaAllah.....

mynameismy said...

Oooooooooooooooooooooooooooo!

tak pernah rs sbb xpnh peknen hehe

Ms Fai said...

OOOOO...mcm tu heh...baru tau ;)

Memperbaiki masalah kulit berjerawat dan mempunyai kesan parut lama

LittleGurl said...

hehehe boleh jdikan info nanti nak mengandung muahahahaa!!!! take care sis!!! tak sabau nak tengok baby yayyy....InsyaAllah kite sama2 berdoa baby & ibu baby sentiasa sihat ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015