Nov 11, 2011

Hadiah Kahwin Bagi Buku?? Saya B.A.N.G.K.A.N.G!! haha~

hadiah kahwin dari Nabilah


Korang dengar Hot.fm tak pagi tadi??
topik hari ni pasal hadiah kahwin lah...
mungkin tarikh hari ni sangat cantik dan
sangat ramai pilih untuk menikah hari ni...ye dak?? huhu~


Alkisahnya ada lah sorang akak ni call hot.fm...
dan dia berpendapat sepatutnya dalam kad jemputan,
kena tulis dan umumkan supaya para tetamu
membawa hadiah BUKU kepada pengantin...
makkk oihhhh...dari ayat dia aku rasa akak tu seorang g.u.r.u...
tak pun lecturer...
tapi mak aku dulu cikgu jugak
idak la dia mintak hadiah buku time anak dia kahwin =.=


Lagi akak tu cakap, kalau 500 tetamu hadir, dah dapat 500 buah buku...
boleh bukak library! hahahaha~
serius kelakar...ada ke orang baru kahwin nak buat library dalam rumah?? ish³~
dan paling tak boleh blah dia kata hadiah cawan² memang tak relevan...
pengantin boleh beli sendiri...
cik kak oiiiii...saya sebagai pengantin baru amatlah membangkang hujah akak...haha~
sebab?? ada banyak point aku boleh huraikan::


1::  bukan semua orang yang baru kahwin mampu miliki rumah sendiri! kalau duk apartment, tak ke rasa semak nak buat library dalam rumah??

2::  bukan semua orang minat baca buku!

3::  lebih baik pengantin sendiri beli buku untuk diri sendiri sebab boleh potong income tax...kalau orang bagi hadiah takkan nak mintak resit sekali kat dorang??! (-_-")

4::  orang baru kahwin sangattttttttttt memerlukan DUIT! baru nak mulakan hidup baru lah katakan...hadiah² dari tetamu sebenarnya amat lah membantu! aku bagi contoh diri aku sendiri lah kan...hadiah² yang aku dapat majoritinya barang dapur, set kelengkapan rumah...ALHAMDULILLAH! dari hadiah² tu aku dapat pindah rumah dengan gembira!! tak payah fikir dah nak shopping pinggan, mangkuk, periuk segala...semua dah ada...tinggal nak bukak kotak je...memang hadiah set set cawan, pinggan mangkuk, barangan elektrik sangat banyak sampai tak TERbukak pun kotak hadiah tu...tapi sekurang²nya ia membantu meringankan beban kewangan pengantin baru untuk memulakan hidup baru, di rumah baru, bersama orang baru...tak gitu??  (^^,)

5::  tak salah nak bagi hadiah buku...tapi ia BUKAN KEUTAMAAN! aku ada jugak dapat hadiah buku...tapi orang tu bukan bagi buku semata...mesti diiringi dengan hadiah lain macam kuali ke...  =)



okeh..tu je lah point yang aku boleh fikirkan sekarang...
maaf ye kalau ada sesiapa yang menyokong hujah akak tu...
DJ DJ hot.fm tadi pun macam kurang bersetuju dengan pendapat akak tuh..hihi~
apa-apa pun aku doakan kalian gembira lah bila dapat hadiah buku semata!
macam akak tu memang dah berniat nak mintak hadiah buku
kat para tetamu time anak dia kahwin...hurmm~
terpulanggggg!! nak tengok macam mana reaksi anak akak tu
bila dapat hadiah buku je...
jenuh weiii nak simpan duit beli barang kelengkapan rumah..serius!
korang pulak macam mana??
setuju ke bangkang?? dan apa hujah korang?? hihi~
peace!  v(^___^)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

43 comments:

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Dengar Hot fm pg td. And tak setuju jgk dgn pendapat akak tu. Cara dia bg pendapat tu, mcm, entah lah. Atul setuju dgn point Kak Yana tu. Setuju sgt! :)

Aku Ibu Muda said...

akak yg hantu buku ni pon idak lerrr harapkan dpt hadiah buku dr tetamu...

cukuplah ngan 1 dulang hantaran (koleksi novel) yg suami bg...ahaks!

Diana @ bilakukatacinta said...

betul tu pn yana..D pon tak bersetuju ngan hadiah buku tu..bukan semua org suke membaca.. mcm D memang suke mmbaca, tp hubby D - buku yg D hadiahkan pon susah dia nak baca...lagipon buku melambak2...

Pepon bg D, hadiah orang nak bagi pon kita dah berterima kasih - sekurang2..dpt membantu. Bak kata yana tu

Nadia Havez said...

betol3~~~ kalau semua bagi buku, *walaupun i minat baca buku* tapi tak terbaca kot.. haha.. yelah, mana nak sesuaikan diri dengan kehidupan baru lagi kan, memang tak menang tangan.. bila masa nak membaca.. hadiah kelengkapan rumah juga yang best! ^_^

Marya Hana said...

baik bagi kelengkapan rumah utk pengantin..

buku pon "ok" jugak..
BUKU UNTUK MENJADI ISTERI SOLEHAH.

:D ahah..

NURUL ASHIKIN said...

tadi dengar jugak.. ada member tu bagi tong gas sbg hadiah kawin ekekekke! kelakarnya~ tapi bagus jugakkan

mas saari said...

akak setuju dengan yana!
orang baru kahwin nak buat apa buku banyak2 tu, ada ke masa nak baca!

mestilah nak hadiah barang kelengkapan rumah kan?

Ainul Hayat said...

Betul tu Yana. Watpelah nak buku. Adoiyai...koman2 pon lesung batu sejibik....kui3...

peep said...

akak tu org kaye kott.. stndrd a org kaye mesti pentingkan pendidikan ni.. :) org bese2 cam kite mesti nk hadiah coklat je. :)

mOoN said...

Hari tu ada dapat buku... kira 1st time gak la tengok org bagi hadiah buku... Tajuk "Rahsia Rumahtangga Bahagia Di Sisi ALLAH" ... tapi if semua tetamu nak bagi buku,, mood nak bukak hadiah pun mesti xde kut...huhuhu...

cik RaRa said...

ade dgr hot fm tadi . ahha. sy sokokng dgn kak yana. even belum sy kahwin . heee ^_^

deqnoor said...

dengar jugak & xsetuju jugak... ngarut btul. hee...

nuraien said...

kelakarnye..x nak lah buku..hihihi

Cik Tqah said...

tp kalo electric stuff tu rs ramai yang akan bagi double.. boley tak letak wishlist adiah so dat org pon xpnt pk nk beli ape.. for me prefer bedsheet.. set pinggan mangkuk.. or honeymoon package.. weewit.. kan jimat dah..xpon bagi voucher shopping.. leh plg sendiri nk beli ape..

Cik Azizah said...

serius jarang benor orang bagi hadiah buku. hehe mesti kenduri kawin anak die ke kawan die ke die bagi buku kan. hahaha

Mila Ahmad said...

mila dgr hot fm pagi tadi tapi xsempat dgr isu hadiah kawin tu sebabnya dah sampai opis hehe...

Cik Bambam said...

lg kelakar yg bg kicap tuh! ahahhaha

Hazman said...

pada aku pulak memang elok kalau tetamu yang datang tu bawak hadiah...tapi bagi aku kehadiran mereka lebih bermakna...

MamaEma said...

kalau bagi makanan asasai best gak...tahan bertahun nak habiskan..hehehe

aliesha kirana said...

saya tak setuju! hahaahaha. tp kalu 2-3 org bg buku xpe ah. kalau smpai 500? masak weiii. hahaahah! seumur idup xabis bace. keh3

Phat said...

bagi phat x kisah la tetamu nak bagi apa kan..itu hak die org x kan nak pilih2 plak apa org nak bagi..phat tahun lepas alhamdulillah dapat banyak hadiah...tapi dalam banyak2 tu x de pun buku....semua kelengkapan rumah yang berguna..;-)

diana said...

buku???tak nak la..
nak membaca bukan setakat kat buku je,..kan??akak pun lebih suka kalau bagi alatan rumah/dapur..macam yana kata la..sekurang2nya membantu jugak..
buku?bagi yang tak minat,dia campak je dalam stor.heheheh

Anum said...

anum setuju ngan pendapat awk

fathiahRAIHANA said...

setuju ngn akak . hee
kalau pun orang tu suka mbaca, rasanya buku2 yg tetamu bg tu pn tak sempat nak khatam semua smpai tua.
at least dpt pinggan mgkuk segala bagai tu adela jugak paedah nye :)

Ujang9897 said...

Fuiiiyoooo...!!!


mcm2 org komen...

untung suami akak kan.., suami akak mesti hensem yer dak..??

okbye

aimaniman said...

akak pun x nak la.. walaupun akak cikgu tp akak x suka idup balik2 ngan buku ngan muka buku x pa...

ieda said...

adoii org mcm nie pun ada .. nak bagi adiah kena ikhlas ati .. dan bukan nye wajib huhuhuh sebab tuu zaman dulu x ada majlis kawin2 nie .. salam kokot2 nie .. cuma yg wajib shj , nikah tuu huhuhhu

nabilah_2908 said...

hmm...mmg dgr...

akak yg call tu pun agak over..huhu..

tapi suka la part yg bagi jam loceng tu...siap set kan masa..

tak pasal2..malam tu gak buka semua hadiah tuk matikan jam tu..hehe.. :)

Azza Firza said...

hahaha , abg ujang niy selalu angkat bakul sndrik, sweet jeh akk ngan abang niyy, haha


* akk yanaaa , adik pun tak suka kalau dok bagi hadiah buku nie, bukan apa, orang kahwin bukan untuk membaca buku jeh, mereka kawin nak kerja jugak sebab dah ada tanggungjawab ke atas pasangan. nak bagi buku boleh tapi janganlah along bagi buku, angah bagi buku, acik bagi buku camtuh, kaalu penuh satu apartmen camner ? like adik. rumah pun apartmen, kalau duk bagi buku buku buku tak cukup ruang nak letak. satu lagik nak pindah pun susah, last last kena bukak perpustakaan bergerak lah jawapanya. HAHA , * komen dah panjang , kbye :D

mynameismy said...

nak hadiah kete besau! haha

EZAN IDMA said...

tak kesah pon bg pape. janji ikhlas na bg :)

Rozuan Ismail said...

haha.sentap ke dpapat buku.baru action ingt dapan mesih basuh baru kan.huhu

Mr feckry said...

beli je baranggan berjenama durex

ked said...

hahahaa..teringat dulu mase kazen saye kawen, ade yang bagi buku cakaran harimau..yang kazen kecik2 ni semangat nak bace sebab diorang ingat pasal cite binatang..kwang3

محمد رازيق said...

kalu DSLR??? bangkang tak?? haha.. nice entry.. salam kenal.. free2 lawatlah blog kami.. kami amatur tumpang lalu.. hehe

alexa yussida said...

okila tuh dari takde langsung.miahaha...skrg ramai duk kasi buku2 agama...tp kan best kalo depa kasi fridge,microwave,washing machine..etc..mmg dialu alukan lah :p

Cik Puan Nurul said...

buku apa yg dibagi..buku kamasutra ke hahaha..akak suka buku tp kalo org nak bg buku akk lg suka org tu bawak pi kedai buku bior akak pilih sendiri..lgpun motif nak smp 500 org buku?
drpd buku byk2 baik je bg sejadah/toto byk2 bantal ke,selimut ke..akak dulu ms mula2 kawen mende2 camni diperlukan nak2 bila sedara mara dtg umh.pastu pinggan mangkuk mmg perlu sgt.

Pei Pan said...

Patutlah ramai orang Malaysia bodoh. Sebab tak suka buku (macam kamu semua - kalau boleh di andaikan begitu). Nisah Haron pun cakap hadiah pinggan, cawan dsbnya tak relevan sebagai hadiah kahwin.

Maka, tak hairanlah bangsa Malaysia terutama orang Melayu tak cerdik.

Cik Puan Eka said...

Tak setuju jugak hahahaha

bagi eka, kalau org bagi hadiah yg boleh kita gunakan slpas kahwen, lagiiiiiiiii bagus.

cam eka, eka dpt banyak hadiah kelengkapan rumah, alhamdulillah tak payah beli dah hehe

.: iEyLa :. said...

dapat 500 buah buku sudahnye blik tidur penuh wat library...
org tido kat ruang tamu..
bukan sume org mampu nk beli umah trus lps kawen.. :)

Chekgu Azrine said...

Ohhh..tidak..haha..sbb xsmpt nk baca..sllu org kawen hadiah derang bg brg2 kelengkapan umh..rsanya tu lbh baik..

Lulu Caldina said...

eh lulu suka sangat buku, dan memang ada library sendiri kat rumah huhu. satu bilik penuh rak dengan buku..

Happy Mind said...

Buku bagi saya harta paling bernilai. Guru senyap, teman terbaik waktu sunyi dan sesuatu yang beri kekuatan waktu sukar.

I don't mind a good book for my wedding present.

Kudos to that caller from Hot.fm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015