Nov 24, 2011

Baik Tanya Mak Saya Je~! hehhh~

gambar sekadar hiasan...*wedding Mcd~ *


Biasanya kalau kita pergi klinik, mesti kita akan tanya doktor apa solution untuk penyakit kita tu kan? tapi korang perasan tak ada setengah doktor ni macam tak reti je nak jawab...tak pun malas nak menjawab...tak berilmiah langsung! huh~!


Situasi 1::

pesakit::  doktor, kenapa sejak² peknen ni macam banyak je keputihan yang keluar dari vagina saya??

doktorsengal::  ooo memang macam tu...benda tu biasa bagi orang mengandung...



Situasi 2::

pesakit::  doktor, saya sembelit lah..

doktorsengal::  erm tu memang normal bagi orang mengandung...biasa lah tu ye...



Situasi 3::

anak::  MAK...bila prot ni makin besar macam² pulak sakit..sakit pinggang la, sakit bontot la, tulang rusuk la..kenapa eh mak??

MAK::  alaaaa memang macam tu...biasa la orang mengandung...



you see!! nampak tak persamaan dialog di atas??
jawapan seorang mak yang takde latar belakang kedoktoran samaaaaa je dengan jawapan doktor yang memang ada background medic tuh..huh!
aku cukup tak suka doktor yang bagi jawapan simple macam tu...
baik tak payah jadi doktor...
jadi mak/suri rumah sepenuh masa je lahhh!!
biasanya doktor klinik private la perangai macam ni...
bukan semua ye...tapi biasanya!


so far aku pergi klinik kesihatan ke, UPM ke...
doktor² menjawab soalan aku dengan penuh ilmiah...
dari A-Z dorang akan explain...
tak perlu pun guna medical terms segala...
aku pun tak faham kalau dorang cakap bahasa medik...
cakap guna bahasa yang mudah difahami tak susah pun...ye dak??
sebagai seorang pesakit, dah tentu aku nak tahu punca sakit...
macam mana boleh jadi sakit tu...
dan paling penting apa solution untuk hilangkan kesakitan tu...ye dak??
setakat jawab, "biasa laa memang macam tu..."
ehhh semua orang pun boleh jadi doktor lah macam tu!! grrr~
nah tengok contoh terbaik jawapan bagi seorang DOKTOR!! <klik>





*pesanan khidmat masyarakat is brought to you by Yanamib*







p/s::  aku dah jadi gila pancake!! dah dua hari berturut² breakfast pancake..bukan sekeping ye...BERKEPING-KEPINGGGGGG!!! ffuhhh~  memang dasar pembawakan sungguh! v(^___^)"





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

26 comments:

Lya Colours said...

yana ko dah tombam ! nampak sweet sangat bila ko tombam! hehehe maknanya aku tombam pon aku sweet? eh !

Liyana said...

kan kan.. tension je klu doc ckp gitu, dorg mls nk fkr jwpn kot, huu

nabilah_2908 said...

mmg jenis malas nak melayan la ni..

yg dia tau..cek sana sikit..sini sikit...bagi ubat...kemudian kita bayar....

Rozuan Ismail said...

kan.pesakit bukannya bodoh sgt x faham langsung.

POSH76 said...

paling nyampah doc camtu...orang jwb answer la betul2...

mas saari said...

sebab tu akak malas nak tanya ngan doktor... tau dah jawapan diaorang!

Cik Tqah said...

lo.. suppose klinik private la kene byk tolong sebab kite byr lebih kann

diana said...

setuju sangt yana..
akak pernah alami ni dulu..
tetiba sakit pinggang pi klinik dia jawab..
'biasa la tu..mengandung.."

pi klinik kesihatan penjelasan nya panjang lebar..

pelik betul..
nak buat kerja mudah je..

makdara TERdiva said...

baik Yana tanya akak jer..haha! :D

hakamah hamyadi said...

sis yana comel la...hehehe.....doktor 2 belaja xabis agaknya

SURIA AMANDA said...

biasalah...memang mcm tu...eh eh...

Aku Ibu Muda said...

kalau nak bagi jawapan gitu kan...ahkak rasa macam....



macam.....







sekarang gak yana boleh panggil ahkak doktor wani!

mynameismy said...

kahkahkah
suh mak dok klinik la suh doc jadi suri rumah plak adeh~

Munnafendy said...

a'ah mmg btul sgt! biasanya jwpn yg diterima mmg xmemuaskan hati lgsung. baik tny mak je kan, sama je jwpn.

*eh,nak tny doc wani pun boleh! :p

Nur farahiza said...

doc sekarang mmg suke mcm too , kalau tanye soalan susah betol nak bagi jawapan yang kukuh ,
arii too pun saye kena mcm too , ade appointment ngn doc ,
3 jam tunggu tapi ta panggil panggil , 2 kali tanye , doc ade ke tade , jawapan dorang , ta tahu la datang ke ta ? ehh ape punye jawapan laa nie .

Cik Asma BLuppy said...

makin berseri kakyana=)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

hihi..mcm2 ragam org kat dunia ni kan,..

CikNaa said...

hehe. itu jwpn utk yg tak pk panjang tu.. btw, doctor klinik UIA pn ok.. panjang lebar dia explain kat kite even tak tanye pun.. suke3! =)

Rtp Farra Arisha said...

hehe, it sounds funny..yap, i wonder why kenapa doc answer boleh sangat simple seperti itu>???

Eera Shera said...

kak yana comel hihi

Finaz Jaafar said...

1. kak yana makin sweet
2. jawapan depa same sebab dulu mak kak yana tanya doktor, itu gk jwpnnye..haha
3. sakit pinggang sebab bawak perut la kot

Amirah Adnan said...

hehe.. hari tu penah mase tgh posting.. assist doktor nak check patient..pastu patient tuh tanye laaa soalan mcm2..doktor jwb endah x endah je..last2 mira jawab, jangan jatuhkan martabat doktor jawab mcm x blaja medic..hihi.. next patient, panjang lebar dye bg explaination.. puas hati! haha

MamaEma said...

pada tanya doktor baik tanya misi..hehhe..lagi details..tak puntanya incik google..

Cik Bambam said...

hehehe...ckp jek ek..

tuh mmg sindrom org ngandong..kekekek.. but kekadang org x ngandong yg kena simptom tuh yg harus periksa lebih..huhu

NURUL ASHIKIN said...

eleh perangai cenggitu dok sepital kerajaan pun sama gak... hangin ja..ngeeee~

NurulizzaH said...

urmm..doctor memang macam tu.perkara tu normal bagi para doctors.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015