Nov 1, 2011

Simptom-simptom Awal Kehamilan

gambar sekadar hiasan~


Aku cerita ni based on pengalaman aku sendiri...takde copy paste dari mana² buku...yelah, lain orang lain simptomnya...cuma secara teknikalnya simptom² yang dialami adalah lebih kurang sama oleh setiap orang...


1. Mudah rasa letih, mengantuk dan tidak bermaya

-  3 bulan pertama (1st trimester)...zaman paling malas, paling lembik pernah aku alami...cuma masa aku kena macam ni aku tak bajet pun tu simptom mengandung...ingatkan badan aku mengalami krisis untuk serasi dengan suami...ngehh~  =.=


2.  Haid tak stabil / tak datang langsung

-  Masa bulan pertama mengandung, haid aku tak betul...tak keluar darah...tapi keluar kaler coklat² tu...haid aku biasa datang awal atau tengah bulan...tapi pada bulan yang mengandung tu dia datang tarikh yang sama, cuma tak keluar darah dan cuma ambil masa 5 hari je...then akhir bulan tu keluar lagi...tapi 2 hari je...cuma semuanya tak keluar darah! asben aku memang tak percaya langsung tu simptom peknen...sampai lah bulan seterusnya aku tak datang haid langsung! still...dia kata aku ada penyakit...grrr~  dah kena bebel, paksa² baru nak pergi klinik buat check up...haha sengal kan??  =P


3.  Sembelit

-  Masa ni dah tahu mengandung...memang dari bulan ke-2 lagi dah ada simptom sembelit...cuma kebetulan masa dah tahu mengandung tu dah 3 bulan...jatuh bulan puasa pulak...pehhh agak teruk sembelit...sampai kena amek ubat...cuma tak berani nak makan ubat sangat takut membahayakan baby  =.=   Lepas raya baru oke sembelit tuh...sebab setiap hari memang berliter-liter air mineral aku telan...glurrppp~! to all preggy mom...sila minum air mineral dan buah-buahan dengan banyakkkkkkk sekali~!! ^__^


4.  Rasa Loya

-  Setengah orang akan muntah²...tu namanya mabuk...kan?? tapi aku takde muntah²...cuma tekak rasa tak sedap...rasa loya...setengah orang makan pun tak selera akibat rasa loya yang melampau...tapi aku ni Alhamdulillah...nafsu makan tetap nombor 1...hihi~  ada juga certain² benda yang tak boleh dibau...especially bau badan asben sendiri...bahahaha~ setiap kali tidur aku suruh dia sapu lotion Johnson baby untuk tutup bau badan dia...yelah, takkan nak tidur jauh²....tak kesian ke tengok asben korang menahan nafsu batin?? kehkehkeh  oppss~  tettttttt! =P


5. Kerap kencing

-  Menurut apa yang aku baca di internet dan interview dengan kawan² seperjuangan, simptom ni memang normal...biasanya dalam sehari aku akan kencing sebanyak 2-3 kali je...tapi sekarang 7-8 kali sehari!! pheww~


6.  Mudah rasa dahaga

-  Botol air kena sentiasa ada di sisi...asal keluar pergi mana², meeting ke, shopping ke...mesti bawak botol air mineral...aku tak suka beli air manis²...tak puas...air mineral sangat terbaik untuk hilangkan dahaga...percayalah! lagipun kalau banyak minum air mineral nanti kencing pun jadi jernih je...suka! ^__^


7.  Payudara membengkak dan membesar

-  err yang ni aku tak reti lah nak explain...korang alami sendiri nanti korang paham laaa...muahahahaha~  ada setengah orang rasa sakit pada bahagian payudara...tapi aku tak rasa apa² pun...*wink wink*  v(^__^)"


8.  Suhu badan meningkat

-  Semenjak aku mengandung, setiap orang yang salam dengan aku mesti ingat aku demam...aku pun sedar jugak badan aku macam panas semacam...tapi tak rasa demam pun...bila tanya doktor, katanya suhu badan bagi wanita hamil akan meningkat sebanyak 0.5 degree sahaja...idak laa tinggi...tapi cukup untuk membuatkan orang kata kita ni demam...huhu mak mertua aku laaa yang selalu cakap aku demam...kehkehkeh~  dak encem pun kadang² rimas aku pegang² dia sebab tangan aku panas...iskkk~  sebab tu wanita hamil kena banyak minum air yeee...bila suhu badan tinggi ni tak mustahil demam pun mudah datang...bila dah demam takkan nak amek panadol?? tak elok tak elok~  elakkan makan ubat²an ye...tapi amalkan suppliment ...boleh minta nasihat doktor untuk suppliment ni ye...=)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

26 comments:

Mummy `Aish said...

breast akan membesar bile da msuk 2nd trimester..sbb hormon pembentukan air susu mula berkembang..nnti da 3rt trimester wallaaa..smpaikan ade sesetengah org terpaksa beli bra baru size besar..but its depends pd org gak..

Liyana said...

mcm same je sume di atas tu, tambah skt kepala je, adoi

zuwaidah said...

dekat2 nak bersalin nanti, sure mesti rasa panas,(berpeloh2) kipas buka kalau boleh maximum boleh. Nanti ujang mesti merengkok bawah selimut tak tahan sejuk. grrrrrrrrrrrrrr

nabilah_2908 said...

besar tul dugaan ibu mengandung ni...hmmm... :)

mOoN said...

Hampir semua simptom kat atas ni jadi kat moon... huhuhu... paling x bleh layan no.1 tu... isk!!

cikji said...

bila baca rs xsbr nk preggy tapi nk wat cmne,takde rezeki lg.

nway,take care sis.

Rtp Farra Arisha said...

so, how does you handle for all these?? pasti banyak cabaran dan dugaannya, bukan? take good care of your baby, sis! :')

mas saari said...

siptom yang lebih kurang sama akak alami... tapi anak pertama dan anak kedua berbeza2 siptomnya!

Res2 Supply said...

moga ibu & baby sentiasa sihat

diana said...

sembelit yang paling siksa tu...
akak dulu selalu sembelit..
sampai nak beranak pun sembelit lagi..
aih!!

NURUL ASHIKIN said...

thanks 4 da info: saya nak kena cari bapaknya dulu baru boleh respond pasal pengalaman ni.... ekekekkek~

Munna said...

mcm2 simptom eh kak...kena take note nih.. =)

lionteen said...

wah. info yg sgt bagus ni. boleh gune nnti time prgnnt. hehe

Finaz Jaafar said...

okay yang belum kahwin ni cuma mampu baca sambil berkata, "oh camni ek?" huhuhu

tp akk kre beruntung la tak alami mabuk yang teruk2 ni kan..cool gitu

Aku Ibu Muda said...

tetiba je check list yg yana buat ni kat diri sendiri...macam....err....err....



ish...takut lah!

aimie amalina said...

waaaa
banyak nye ilmu nak peknen yg dpt kat sini
hehehehe

maceh kak yana
pape dulu
kene kawen ni
hahhahahaa =p

Rozuan Ismail said...

penat pon still tgk previw waang kan =)

BENA said...

wahhhhhh ipad tuuuuuu . hehehee ;)


papepun tak saba nk tengok baby sis nantiiiiiiiiiiiiiii . heee ;)

YanaMIB said...

Sume ni simptom awal je..skrg baby dh bar maaa..yg masih kekal symptom 5,6,7,8 je...harap maklum =)

mynameismy said...

eh my pn mudah rs letih, mengantuk, xbermaya...ngandung gk ke?

yela mengandung... mengandung lemakkk haha

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wlpun moon blom kawen.. tapi suka sgt nak tau ttg perkara2 camnie.. hehe..

*yana... take care okay :)

eliyaezlinalias said...

bertuah yana pegnen xmuntah..alhamdulillah.....

POSH76 said...

info yang baek...bessnyer pregnant...

Myra Jay said...

Harap ada rezeki untuk merasai pengalaman2 tersebut, amiiinn :)

Unknown said...

Sy x pregnant pun (xkawin ag)..ada sumer symptom 2..kecuali breast n kerap kencing..hehe

YanaMIB said...

alahaii..maksudnya hormon awk xbtol tu..pi la jmpe doc..wat full body check up ke =)