Aug 30, 2010

Merajuk Apa la Si Maxis Tu..............

Seharian tak online...entah kenapa internet kat opis tak boleh connect...Opis aku ni guna line Maxis tak kira la line telefon ke, fax mahupun line internet...kalau ada yang tanya, "kenapa tak guna streamyx?? lagi oke pe...."

Jawapannya adalah kerana kawasan Puchong ni dikira wilayah Maxis...ala dalam bahasa Jerman disebut, Maxis Territory....jadi dorang macam tak bagi gunakan perkhidmatan lain selain Maxis (untuk company lah).... Aku pun tak faham apa motif diadakan wilayah² untuk line telefon/internet ni...huhuhu~  *sumber dari officemate aku... ^_^*

Bayangkanlah 8 jam duk opis TANPA mengintai internet...!! perghhhh...HELL HELL HELL I tell you!! tak boleh digambarkan dengan kata²...bosan+mengantuk+seriau (apa ni?) + mati kutu+mati akal...oh nyawa dalam badan masih hidup...Alhamdulillah....\/(^_^)








Macam ni la lebih kurang ghope aku kat opis tadi...cute kan....miahahaha~ *lempang laju²*   mentang-mentang esok cuti merdeka, Maxis cuti sehari awal tu...adeh la~  nak kata server down tak mungkin sebab line telefon elok je...biasanya kalau server down jangan harap la nak dengar telefon berdering....

Internet ibarat otak di bahagian tengah...huhuhu~   terasa macam katak bawah tempurung bila seharian tak terjah belog orang, tak baca status facebook kawan², baca email berantai...buleh gitu?? ngee~  Memang aku tido je kat opis tadi...tak semangat langsung nak buat kerja!!  T___T

oke since aku tengah online sekarang, akanku cuba jengah blog korang nanti k...broadband kat rumah adalah ditahap kurakurabarulepasbersalin.... kena banyak bersabar -______-'


Apa² pun aku nak ucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-53 pada uols² yang mempunyai MyKad sahaja....sekian!! err korang.........pi.......tarawikh ke.....pi.......tengok konsert.....?? tetttttttttttttttttttttttt~


peace!  \/(^_^)







Aug 28, 2010

Restoren Mohd Chan Abdullah, Bangi

Semalam aku berjaya organize satu majlis berbuka dengan kawan² sekolahku..yeayy! walaupun tak ramai yang join, dalam 10 orang gitu, tapi aku rasa happy! bukan senang nak kumpul ramai² cemtu..tambah² yang dah jadi bini orang tu kan...komitmen banyak so memang payah laaaa nak jumpa...hehe...thanks korang!

oke sebenarnya tugas aku lebih pada arrange tempat berbuka dan makanan...BFF aku, si burung Dodo tu yang tolong contact² orang... thanks dayah...eh dodo..ngee~  ^_^

Aku pilih restoren ni pun sebab dah lama tak makan chinese cuisine...muslim punya..harap maklong! ^_^
tengok menu pun sangat menarik....dan ternyata bukan sekadar indah khabar dari rupa....memang sedap pon weh!

Aku tak snap pun gambar makanan sebab lupa!! excited sangat jumpa membe² terus lupa pasal blog...??hahaha~  jadi aku curik aja gambar menu di website Chan Abdullah  *wink²*




:: Stim Siakap 'Cheong Zheng'...macam 3 rasa kut...cuma tak pedas... ::





 :: Daging masak black pepper...lembut je daging dia...sangat sedap!! ::





 :: Thai chicken ::





:: Telur 'Fu Yong' aka telur dadar...hehe~  ::




Selain dari tu kami order, Lemon Chicken, Kangkung Belacan (gambar tiada dalam web)....Ada jugak membe aku yang order wantan BBQ mee and nasi ayam...dorang kata sedap....nyum nyum~

For beverages, macam² kitorang order....aku tak hengat la dorang order apa..hehe~  Bukan semua menu ada dalam website...so pergi je restoren tu untuk order =)




 :: Free style!! tak sangka aku ghelak sampai nangis...sengal tol dayah ni...hahahaha *tiba² dayah yang salah..ngee~*   yang pakai tudung purple tu kan, anak beliau adalah sangattttt comel...Aneesa nama diberi...huhu...  ::




 :: ini adalah Aneesa...serius cute weh...tak puas kish pipi dia..gebu..muka fotostat mak dia...hahaha` ^_^ ::





:: Semua ni dak kelas aku je..masa form 3 dulu...hehe...2 orang sudah jadi mama...err aku bila lagi?muwakakaka tak menahan gatal kaooo~  ^_^    *aku nampak tembam la pakai tudung tu..adeh..*
1st time bawak dak encem jumpa kawan² sekolah aku...hehe~  asek aku je ikut dia kan...lalala~  ::





Overall aku boleh cakap, food kat sini memang sedap!! service pun mabelessss I tell you!! tukang masak memang pure chinese (muslim lah kan). So makanan pun idak lerr pedas....hehe~

Selalunya kedai makan kalau nak cancel menu last minute mesti dorang tak bagi...alasan dorang, "dah print resit lah", "dah key in dalam sistem lah..."   mengada je....kat sini tak kisah...macam semalam, aku order plain rice 11 pinggan, tapi since yang datang 10 orang, then ada 2 orang kawan aku order meal sendiri, so dah 3 nasi berlebih...kitorang cakap nak cancel dorang relek je...walaupun nasi tu dorang dah siap hidang atas meja...NO argument...nice! ^_^

Next time aku akan datang lagi...nak try rasa semua menu yang ada...yummiieeeee!! \(^_^)/





P/S:: Hari ni aku berbuka kat Melaka (Bukit Serindit)...ramai² dengan adek beradek mak aku...mak aku masak ayam rendang...baunya pehhhh...menusuk liang lobang hidungku sampai ke tekak....?!!  hohohoho~


Aug 26, 2010

Begini Rasanya Menjadi Pekerja Buruh

Hari ni ada site inspection kat Giant yang baru siap kat Seri Kembangan...actually bukanlah Seri Kembangan sangat...dekat area Equin tu...company aku handle bahagian fire safety, so kitorang kena check la semua peralatan M&E, air-cond yang dipasang dalam bangunan berfungsi dengan baik bila ada kebakaran.....

Semalam tak hujan, makanya hari ni cuaca amatlah panas...dari pagi tadi, kul 10am sampai lah tengah hari duk check bangunan je...haduyyaiiii~   bayangkanlah time² pose ni berjemur tengah panas...walaupun bangunan dah siap, tapi mana ada air-cond!! panas weiiiii~  rasa nak pitam pun ada tadi....T___T
Kaki tangan pun jadi menggeletar...*macam teruk sangat la pulak kerja kau kan...huhuhu~*

Nasib sahur tadi makan nasi...tapi sekarang aku bukannya lapar...aku sangattttt DAHAGA!! tambah pulak tengok pekerja² buruh dengan consultant² and kontraktor majoriti chinese, teguk air mineral, air sejuk...perghhhh tergugat imanku....*sabar yana...be strong! yu can do it!!*








Ini lah rupa bangunan hypermarket yang baru dibina....belum siap sepenuhnya...sangat berdebu...tekak jadi sangattt kering T____T     Next week (Khamis) dah kena present kat Bomba untuk make sure bangunan ni selamat bila time kebakaran.... grand opening dijangka during hari raya nanti...insyaAllah~   cepat dorang ni buat kerja....^_^







Ini lah kerja aku bila bangunan dah siap dibina..sebelum bangunan siap banyakkkkk  lagi prosedur nak kena buat....kang korang ingat senang gilerrrr keje aku, datang site, buat inspection...bahahaha~  kalau lah memang ada kerja semudah tu....hurmmm -____-'

Aku sangat letih sekarang...tak larat nak buat kerja...datang opis semata² nak tengok belog...?? *apakah*  Petang ni memang nak borong air sejuk kat bazar....DAHAGA WEIII!! aargghhh~




Aug 25, 2010

Alahai Peniaga...........

Perutku rasa tak sedap...semalam aku kena diarrhea...macam serius je nama tu kan...kalau dalam bahasa jawa dipanggil cirit-birit...erm nama tu agak menjijikkan...jadi kita sepakat guna Diarrhea je oke..*wink²*

Semalam je dah dua kali aku ke jamban...sekali time sahur, sekali lagi tengah hari...kat opis pulak tu!! >_<    nasib la jamban kat ofis adalah bersih dan mabelesss...pedih siot perut dan montot aku...T___T






Semua ni gara² makanan kat satu bazar area Bangi tu...takmo bagitau exact location takut mengaibkan sesiapa...aku tak suka kacau periuk nasi orang....tapi aku mahu luahkan rasa kesal aku (-_-)

Kelmarin aku beli lauk udang sambal + ikan keli + asam pedas...satu gerai je pun...pagi tu terus sakit perut...pehh...perut aku ni dah la sensitif yang amattttt...kalau gastrik pun makan masa sampai 2-3 hari baru nak sihat, ini pulak food poisoning?!!  adoi la~

Mak aku cakap, "lain kali beli kat orang yang dah biasa berniaga...jangan pergi kat orang yang tak familiar atau jarang berniaga..."

Ada betulnya apa yang mak aku cakap...since aku pun jenis yang suka makan kat luar, makanya aku memang kenal lah peniaga² mana yang masakannya sedap dan berkualiti..!

Contoh macam drivers kan...kalau yang jenis bawak kereta seminggu sekali korang akan tengok cara dia bawak kereta macam haram! speed 80km/hr tapi stay lane kanan...jadahnya kan...kang bila hon-hon, main² lampu marah pulak....

Yang paling sakit hati kalau orang tu bawak kereta mahal...pehhh kalau sayang minyak baik beli kancil je wahai makcik² dan pakcik² sekalian! bak kata ayah aku, "sunday drivers..."   maksudnya orang yang jarang² bawak kereta lah...on weekend je driving...hari kerja naik public transport/tumpang orang....kot~







Masa berbuka malam tadi pulak, makanan yang mak aku beli dah basi...nasib la kuih je...kuih popia basah tu...agak banyak jugak la dia beli...abes kalau dah basi macam mana nak makan??!! terpaksa buang je..kan dah membazir namanya!! grrr~  -_____-'





Selama aku duk bangi, ni lah 1st time ada masalah makanan kat bazar...apa peniaga sekarang makin TAK ikhlas ke berniaga.?? kalau tak suka, letih kunun, duduk je la rumah baca paper!! 

Kalau yang cekik darah tu satu hal lagi...teringat masa pergi bazar kat Bukit Rasa, Melaka, nak beli lauk²....satu plastik (kecik je pun) paru harganya rm10...?!!! mak aihhhh..beli McDonald dah dapat satu set value meal....gilosss! *yang ni aku bagitau exact location sebab sangat geram! *

oh peniaga²....apa tujuan kamu berniaga sebenarnya?? aku pun pernah la berniaga makanan...TAK rugi pun weiii kalau jual dengan harga murah!! untung adalah sangattttt banyak...hurm hurm~

Tak insaf ke wahai peniaga² kamu tengok bencana alam macam puting beliung, ribut taufan yang melanda rakan² seperjuangan kamu yang dah hancurkan PERNIAGAAN mereka dalam sekelip mata?? kuasa Allah tu weiii...tak rugi pun kamu ikhlas...hati kamu pun senang, hati pelanggan lagiiiiii senang...hurm~

Ada sebab Allah turunkan bala kepada hambaNya...bukanlah nak kata, mangsa² ribut dan taufan tu semua hati busuk, kedekut, jahil, penipu, tak ikhlas, etc etc..."kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..."  Takkan nak tunggu bala tu datang kat kita baru nak insaf???


Renung²kan lah.....oh bukan hak aku untuk menilai semua tu...May Allah Bless You All!!! amin~
Selamat beribadat semua!!^_^



"Sungguh beruntung mereka yang amalnya ikhlas kerana Allah sehingga dia selamat dari tujuan selain Allah dan terjauh dari motif duniawi..."   sumber



Aug 24, 2010

Namamu yang Unik

Korang pernah pergi Sabah?  Aku pernah sampai sekali je...walaupun sekali, aku menetap kat sana hampir 2 bulan jugak lah....vangga vangga~  hins hins  =P

Cerita ni agak dah basi since aku pun dah ada life yang lebih best sekarang *motif?*  Pengalaman berada di Sabah memang menarik....cuma aku TAK suka dengan manusia² bodoh sombong yang aku jumpa sewaktu menjalankan tugas di sana *ayat cari gado ni..lalalalala~*

Memang niatku untuk share info ni dengan uols...asek simpan je gambar² ni dalam enset...nak delete sayang...bukan senang nak dapat gambar macam ni....nak simpan dalam pc macam semak je, sebab tak berapa penting sangat sebenarnya...lain lah gambar aku beraksi di atas Gunung Kinabalu...yang tu ofkos lah PRICELESS!! miahahaha~

Akhirnya aku memilih untuk mengabadikan aja gambar² ini di dalam blog...mudah! yeayy~ \(^_^)/

















Tu je pon gambarnya....huakakakaka~   hape korang ingat aku nak letak gambar aku beraksi atas gunung Kinabalu?? nanti korang kata aku riak, gedik, poyo, perasan, ayu, gojes....miahahaha *masalahnya kau ada ke naik gunung Kinabalu hah??!!  *dush dush dush~*   (-_-")

oke ini adalah nama bagi sekolah di daerah Tenom...kalau korang pernah minum kopi Tenom tu, aaa aku pernah lalu kat kilang dia....lalu je pon, tak sempat nak singgah *sebenarnya takde siapa sudi bawakkan...tsk..oh terasa looser sekejap T__T *

Time ni aku singgah di PPD (pejabat pentadbiran daerah), Tenom...kat bawah bangunan tu ada banyak peti surat untuk setiap sekolah di daerah Tenom...yang 2 nama kat atas ni paling menarik minat aku...so aku snap la gambar...weeee~ ^_^

Kalau korang tak percaya pergi je la search kat Google nama² sekolah ni...aku malas nak bagi link...lalala~ Nombor talipon pun ada kut² la ada yang nak jadi cikgu sandaran kat sekolah² pedalaman...hehe...murid² kat sekolah² pedalaman tak ramai tau...standard memang tak sampai 100 orang pun satu sekolah...senang nak kawal...huhuhu~



Tiba² terfikir nak makan apa untuk berbuka hari ni...lalalalala~




Aug 23, 2010

Sejak Bila Lim Guan Eng Masuk Islam???

Aku ni jarang-jarang sangat nak tengok berita...apa lagi nak baca paper...kalau hardcopy pun malas nak beli apa lagi softcopy (internet lah tu).

Tapi semalam, TERrajin pulak aku bukak TV3 tengok Buletin Utama, TERdengar pulak berita pasal khutbah Jumaat menggunakan nama Lim Guan Eng bagi menggantikan nama Yang Dipertuan Agong...apakah??  Pagi ni pula aku cuba baca Utusan Malaysia Online untuk memantapkan lagi pemahamanku mengenai isu sensitip ni...maklong la dengar berita sambil makan...mana nak concentrate!!  -___-'



kejadian terbaru pula berlaku di Masjid Kubang Buaya, Butterworth pada 20 Ogos lalu yang membacakan doa seperti berikut: “Ya Allah Ya Tuhanku, Kau Selamatkanlah Pemimpin Kami Yang Amat Berhormat Lim Guan Eng dan rakan kepimpinan kerajaan negeri Pulau Pinang.”


Artikel penuh, klik DI SINI



:: gambar sekadar hiasan--ihsan Googel-- ::




Aku tak tahu la nak bagi reaksi macam mana dengan situasi ni...memang agak terkejut...nak marah?? erm...marah siapa??

Banyak persoalan dalam minda aku sekarang...contoh,

khatib yang membaca khutbah tu tak check dulu ke isi kandungan khutbah??
aku tau la bukan khatib yang tulis khutbah tu...tapi isi kandungan mesti standardize ikut negeri atau kawasan kan??
Takkan orang yang berbangsa lain menulis khutbah?? kalau bangsa lain, agamanya Islam logik jugak la...kalau Buddha ke??

korang tak musykil ke?? banyak lagi soklan-soklan yang aku tak tahu nak tanya siapa pasal isu ni...sebab aku bukan orang lelaki, maka aku tak pergi la masjid buat solat Jumaat...aku juga tak berkesempatan berborak dengan Imam atau khatib mengenai prosedur membaca khutbah...huhu~ @_@

Menurut sumber juga, siasatan masih dijalankan....tak tahu la apa keputusannya nanti...diharap semuanya berjalan dengan lancar....Subhanallah~







P/S:: Dah banyak tanda² dunia akhir zaman...dah cukup ke iman di hati??renung²kan lah......


Aug 21, 2010

Saiz Pakaian Kita

Biasanya yang suka shopping baju ni perempuan lah...laki pun ada tapi jarangggg jaranggggg...huhuhu~
Di bulan puasa yang mulia ni haruslah beringat pada yang suka bergaya sangat tu...apa lah salahnya berhenti ber-seksi²...alah sebulan je ponnnn~  at least hormat la pada orang lain yang nak beribadat....

Pernah sekali aku nampak sorang awek kat bazar precint 2, Putrajaya....baju yang dipakai mak aihhh jarang kaooo...nampak bra dia kaler hitam...pehh...awek tu pulak pakai tudung...??!! hehh lagi la konpius...orang sekeliling duk usha²...kurang pahala orang yang melihat (2 kali) itu....huhuhu~

Awek tu tak sedar ke dengan hanya pemakaian boleh mendatangkan segala macam fitnah?? orang duk mengutuk, mengumpat, mengeji...memang berdosa la orang² yang mengutuk sume tu, tapi si awek yang mengundang keadaan itu, 20 kali dosa dia dapat.....kot (sila betulkan saya jika salah...masehhh~)

Yang aku tak paham, dia bersiap tak tengok cermin ke?? takkan tak perasan?? pakwe dia pulak kenapa tak tegur?? syok ke tengok awek pakai baju jarang² gitu?? seronok ke awek jadi perhatian orang ramai atas sebab yang TIDAK baik???

atau......

dia memang dah biasa pakai jarang² gitu...hadoyyaiii~  memalukan gadis² suci yang memakai tudung seperti saya....walaupun awek tu akan cakap, "biar la aku tak kaco kao pun..mak aku pun tak bising..ko pulak kecoh terlebih.."

oke fine! tapi kalau tak ditegur aku pun diheret masuk HELL sama kao lah...aaargghh takmo takmo!!
kurang² bila dah tegur ni dosa aku dah lepas...jadi terpulang pada kamu kamu mahu tersentap atau tidak....blueh~  -___-'


Hakikatnya, macam mana trendy, mahal sekalipun pakaian kita, akhirnya hanya satu pakaian je yang kita akan pakai untuk mengadap Maha Pencipta.......











renung²kanlah....pesanan untuk aku juga ^_^

Happy weekend y'all!



Aug 20, 2010

Sabda Kentut.....

Pada suatu hari, di sebuah kolej.....Labu dan Labi berjalan menuju ke hostel....mereka menungu lif untuk naik ke bilik mereka...ada juga beberapa pelajar lain yang turut sama menunggu lif untuk naik ke bilik masing².....


Labu::  ish lambat pulak lif ni...cerita Korea nak start dah ni...hehh~

Labi:: relek la derrr...ko tak bosan ke tengok cerita Korea hari²..tapi awek ko Melayu gak...bwahaha~

Labu:: bia la...pengetahuan am maaaa...

Labi::  *Pale hotak dia*




Tiba² ada seorang pelajar B berlari menuju ke arah mereka sambil memegang perut.....


Labu::  Kenapa ni?

Pelajar B::  Aku sakit prot la...tersalah makan kut...argghhh tak tahan nak pergi toilet....@_@

Labi::  sabar weh...ko jangan melepas dalam lif pulak...mati lemas kitorang nanti....hahaha~

Labu:: Ko duk tingkat berapa?? naik tangga je la...lif ni lambat ni...

Pelajar B::  Tingkat 6...tak dapat la nek tangga...terburai je kat tangga nanti...adeh~





5 minit kemudian, mereka pun berjaya menaiki lif....Labu dan Labi adalah roomate dan bilik mereka berada di tingkat 5...Bersama mereka ada lagi 3 pelajar lain yang juga ingin balik ke bilik masing²...

Ketika di dalam lif masing² senyap...hanya terdengar rengusan Pelajar B tadi yang menahan sakit perutnya....

Setibanya di tingkat 3, mereka terhidu satu bau yang amat menggusarkan mereka.....


hins hins...

hins...hins..

masing masing cuba mengecam bau apa yang semakin lama semakin pekat....hidung mereka seakan² hidung chipmunk...huhuhu~  *chipmunk lagi comel dari mereka...apakah*




"SIAPA KENTUT WEIII!!!"    tiba² Labu bersuara....



Terus yang lain mengeluh dan bersungut kerana bau yang keluar semakin kuat dan semakin busuk....mereka cuba menekan butang 'open' pada lif mengharapkan lif dapat dibuka dengan segera kerana tidak tahan dengan bau yang dihidu....

Tiba² semua terpaku.....semua mata menoleh memandang pada pelajar B yang masih memegang perutnya.....



 Si A::  kuang ajaq lu kut ye pun tak tahan takyah la lepas kat sini!! 

Si B::  Lain kali naik la tangga weh!!  busuk ko tau tak!!

Si C:: %$&(%#&!!

Labu::  ko makan apa tadi gilerr busuk bau cirit!!

Pelajar::  weyy relek la...aku tau la aku sakit prot, nak cirit....tapi BUKAN AKU LA YANG KENTUT!!!   jangan la main tuduh je boleh tak?!! grrrrr grrrr ggrrrrrr~

 Labu:: Habis kalau ko tak kentut siapa lagi?? orang lain tak sakit prot macam ko la....hehh~





Setiba di tingkat 5 semua orang meluru keluar....ada yang sanggup meneruskan perjalanan menaiki tangga kerana tak sanggup menahan bau yang AMATTT busuk!! 

Sesampai di bilik, Labu bersuara,

"tak patut la budak tu kentut dalam lif...tak hormat orang...memang la bukan salah dia sebab dia tak boleh control angin tu, tapi cari la inisiatif lain macam naik tangga ke..tak pun turun kat tingkat lain, pergi kentut dulu ke....tol tak Labi??"

 "hehehehe..."   Labi hanya tersengih macam kerang busuk..


"yang ko sengih tu pesal??  dah buang tabiat??" sergah Labu


"Sebenarnya aku la yang kentut tadi...tiba² je rasa nak melepas...aku tak bajet pulak bau busuk...hehehehe~ " jelas Labi dengan selambanya...


"kepala hotak kaooo berjambullll!!!  memang amek kesempatan je ko kan...kesian budak tu tak pasal² kena maki tadi...whattheFISH!!!~ " marah Labu




MIAHAHAHAHAHA~  tindakan Labi adalah brilliant I tell you!! Jadi pada kamu kamu yang terasa nak terkentut di tempat yang agak tertutup make sure ada orang lain yang memang tengah sakit perut masa tu...nanti orang takkan salahkan kamu...tapi salahkan budak yang sakit perut tu.....hohohohohohoho~


peace peace~  \/(^_^)







*ini adalah hasil nukilan aku sendiri...tiada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia...sebarang copy paste/plagiat WAJIB meminta izin saya dahulu..sekian!*


Aug 19, 2010

Berbuka Bersama Artis

oke sambungan entry sebelum ni (sila scroll je ke bawah...).  Since dak encem pon dah transfer gambar...haruslah terus update sebelum cerita jadi basi...ngee~


Jadi, semalam aku berbuka di Pearl International Hotel, KL.....






Sejak berkenalan dengan dak encem, ni lah 1st time dia bawak aku pergi makan kat hotel...dia bukan lah seorang yang suka bermewah...even aku ajak pergi restoren mahal pun dia dah bising, "bazir la yana, gi tempat² biasa dah la..."    Tu la ayat yang selalu keluar dari mulut dia....

Bila dia ajak berbuka kat Hotel, ofkos la aku pelik, blurrr....rasa macam, "betul ke laki aku ni..." hehehe~ bukan la nak pandang rendah kat dia...sebab aku kenal dia seorang yang sukakan kesederhanaan....so aku syak mesti ada something...macam ada event apa² ke....

Bila aku tanya, dia jawab, "tengok je la nanti...surprise!"   

grrr tension lak aku...suspen pon ada...hahaha...







:: HAH! ni lah surprisenya....berbuka anjuran Muzik.fm....hohoho~  dak encem ai memang rajin dengar Muzik.fm....berbaloi jugak la jadi pendengar dapat jugak makan free....huhuhu~  Thanks Muzik.fm ^_^ ::






Ekceli Muzik.fm meraikan anak² yatim dan yang kurang bernasib baik (which aku tak faham in terms of what sebab yang hadir ialah kanak² berbangsa India). Tapi anak² yatim tu beragama Islam lah dari Kajang..apa tah nama institut tu...huhuhu~   Apa² pun usaha murni ni haruslah diberi penghargaan...banyak weh pahala meraikan anak² yatim ni....

Orang² yang femes yang hadir adalah cik YANAMIB dan pasangan.....miahahahaha~  layan layannn...bukan senang nak jadi femes....ngee~

oke oke....yang femes bukanlah menteri atau sultan atau agung....tapi artis...ofkos...hehehe~  Ada tiga orang semuanya....dan harus saya tekankan di sini, ketiga² artis ini adalah TIDAK sombong...very-the-friendly I tell you...I loikee! \/(^_^)








:: dak encem yang sudah gemox bersama Rina...ini lah pertama kali aku kenal Rina...hehe~ ::




:: Ini ialah Nubhan... student AF tahun bila pun aku tak ingat...huhu~  beliau adalah sangat comel..aku takde bergambar dengan dia pun sebab dia macam pendiam...aku pun macam segan nak menggedik dengan dia...boleh gitu?? hahahaha~ =p ::






:: Pujaan hati dak encem...memang gilo kalau aku nak memuja Heliza..miahaha~  aku minat jacob je...lalala~ Betapa bezanya muka artis dengan non-artis kan...maknanya aku kena jadi artis jika mahu kelihatan santekkk...*waklu*  secara tak langsung ayat tu menjadikan aku telah memuji Heliza santekk..ngee~ (-_-") ::




Kali terakhir aku jumpa dan bergambar dengan Heliza adalah tahun lepas...*motif ungkit?*



:: klik gambarajah untuk melihat entry aku berjumpa Heliza buat kali pertama...*wink²* ::






Gambar makanan memang aku tak snap sebab seat kitorang kat bahagian yang agak gelap...tengok la gambar semua pecah²...maklong la tak mampu beli dslr...tsk~   Lagipun agak segan sebab tak kenal orang...huhu~




:: tengok kan dah cakap camera dari hp Nokia memang tak santekkk...BB gak terbaekk...miahahaha~ Tak caya?? cuba compare gambar kat bawah ni... ::




:: oke lepas ni ramai² beli BB...yeayyy~ ::





Papepon thanks a lot to my beloved dak encem sebab sudi membawa saya berbuka di hotel...makanan memang banyak dan sedap especially kambing bakar!! nyummm~  Terima kasih juga to Muzik.fm kerana menganjurkan acara seperti ini....


Sekian sehingga berjumpa lagi...wassalam~ ^_^



Dua Hari Menyepi, Hari Ni Kembali Aktif...yeehaa~

Dua hari tak jengah blog......kerana dua sebab::


1)  Kelmarin, iaitu hari Selasa....aku digemparkan dengan pemergian uncle ku (abang ipar mak aku)...Innalillah...

Setahu aku uncle ku takde masalah kesihatan yang ketara macam darah tinggi ke, kencing manis ke etc...Tiba² je dapat call dari mak aku jam 1.30pm (kurang lebih) cakap dia dah meninggal *sigh*   Sangat terkezut ingat aku salah dengar....tapi tu lah hakikatnya...

Arwah tinggal di Melaka...makanya terpaksa la aku amek EL, kira kerja half day je lah...Sampai Melaka aku tanya sedara² lain what is the cause of death??  erm rupanya arwah ada ULSER di bahagian perut!! Lambat pergi treatment...By the time sampai hospital dah terlambat...ulser tu pecah, jadi bleeding dalam perut dan menyebabkan heart attack!! tu lah penyebab kematiannya -__-'





Alhamdulillah, barakah bulan Ramadhan, jenazah sempat dikebumikan sebelum berbuka...kiranya on time jugak la...time imam baca doa azan pun berkumandang...berbuka kat kubur, minum air mineral je dulu....


Disini saya ingin memberi pesanan pada kawan², especially yang amalkan diet sampai tak makan...STOP doing that! kamu kena makan!! cuma kuantitinya saja dikurangkan....sehari makanlah lebih dari 3 kali pun...takpe...as long as kamu kawal kuantiti yang diambil...paham??!! *oke tergarang jap...huhu...*

Bukan ape, ramai yang pandang remeh bab pemakanan ni....aku pun risau kalau tak makan on time...gastrik melampau woo sakitnyaa...adeh~ 





2)  Semalam, aku cuti...sebab malam tu aku sampai rumah dari Melaka dah pukul 3.30am...ngantuk gilerrr weh! dah la aku yang drive...ayah aku letih sangat malam tu...parents aku tido baek punyer dalam kereta...aku kena drive sorang...tsk T___T  *takpe, banyak pahala anak solehah tambah² bulan pose...tehee~*

Pagi tu aku sms my superior, cakap nak datang kerja lambat...tetibe dia reply, "you take rest for today...no need to go to office.." 

yeaaahhooo!!! \(^_^)/   terus sambung tido...zzzzzzzzzzzz~



Kat rumah pulak takde internet, mak aku bawak broadband pergi opis...makanya agak bosan la walaupun ada Astro, tapi on weekdays mana ada cerita best sangat...so aku pun kemas la rumah...hehe...

Sebab terlalu rajin semalam, siap mop bilik, tukar posisi katil, rak sume, lipat kain, menyapu, lap habuk pehh macam² la aku buat semalam, udahnya hari ni aku sakit pinggang...miahahaha~ tak menahan sungguh!

Ingat senang ke nak kemas rumah?! Aku respek la para bini yang somi² mereka tak reti nak tolong buat kerja...asek goyang kaki je....sangat ampeh!  orang laki kena tolong tau bini/mak/kakak buat kerja...tu baru sayang keluarga...setakat cari duit, orang lain pon pi cari duit gak...*kompem la gadis gadis ayu di luar tu akan menyokong saya...aww~ ^_^*




Petang tu pula, dak encem bawak pergi berbuka pose kat Pearl International Hotel....thanks babe lanje ai...I lap u more lah...*wink²*  Aku akan update pasal buka pose tu nanti...tunggu dak encem ai transfer gambar dulu...Sangat best sebab jumpa orang² yang femes!

Siapa?? wait until next entry *dah gaya sis Posh ni..hohoho~*   \/(^_^)






Aug 16, 2010

Posh76 Giveaway Anniversary 2010

YES! my beloved (blogger) sista telah menganjurkan satu giveaway! weewwittt~  teruja ouh! Giveaway diadakan sempena bulan anniversary beliau...yeayy! \(^_^)/

Memang seronok bila dah kawen...boleh celebrate anniversary bersama-sama tanpa perlu risau fitnah manusia sebab....hei dah kawen maknanya hubungan dah halal kan....daripada yang belum kawen duk sibuk jugak nak celebrate anniversary...apakah? *macam la aku tak pernah buat..haktuihh~*  @_@

Masa mula² kapel dulu ada jugak la celebrate anniversary kunun² 'sudah setahun bersama'...sangat poyo bila teringat..huakaka~  bila dah masuk tahun ke-2, ke-3, seterusnya, anniversary pun tak hengat bila daaaa...hahahahahampehh! =p


"tak romantik la ko ni yana..."

"tak sentimental la ko ni...mesti la kena ingat anniversary...baru feel kapel..."

*terdengar suara² sumbang memenuhkan tahi telingaku!*


aahhh tak penting semua tu!! yang penting dan yang paling patut ingat ialah tarikh aku dinikahkan dan disahkan menjadi isteri orang...HAH! yang tu baru feel kalau nak celebrate babe!! tol tak sis Posh?? wahahaha~  *itu ayat gatal namanya...blueh -___-'*


Andainya aku sudah berkahwin, dah jadi bini orang, aku INGINKAN ANNIVERSARYku disambut dengan penuh kesederhanaan, tetapi akan diingati sampai bila²....aww~  *err anniversary dan honeymoon dua perkara yang sangat berbeza kan??ahahaha...konpius jap...=p*

Setiap kali anniversary haruslah melancong ke tempat² peranginan atau membeli belah yang mabelesss...tidak semestinya oversea...in-the-sea pun boleh! miahahahaha~  *mamtik laki aku nak pikir tempat*
Sebabnya anniversary adalah setahun sekali...jadi tak salah untuk bajet pergi melancong merehatkan minda dan fizikal sekali dalam setahun...jadi sudah tentu tempat yang dituju perlu menarik! ^_^







HAHAHAHAHA~  memang tak menahan kaooo macam takde adventure lain nak cari...huhu~




Sekian, itu saja fantasi yang aku boleh fikirkan buat masa ni..hehe~  Bagi detail² kang muntah pelangi korang baca...lalalala~

Demi menutup slogan, daku akan tag seorang rakan blogger yang aku rasa boleh share fantasi yang menarik juga....Dipersilakan dengan segala hormatnya....

cik Julyarnis!!

wewiitttttttt~  \(^_^)/







P/S:  Start dari hari ni balik kerja kul 4.45pm...yeayy!  Thank Mr. Alan, my superior...sangat memahami walaupun beliau berlainan agama dan jantina..suka suka suka! ^_^

Aug 15, 2010

Apa Perlu Melati Makan Untuk Kurus di Bulan Puasa..??

Aku telah ditag oleh seorang gadis tinggi lagi ayu..beliau expert dalam membuat apam balik...betul eh??hehe~

Tag yang berupa contest....yang memerlukan aku menjadi seorang pakar pemakanan macam dalam rancangan The Biggest Loser di mana aku perlu consult para pelajarku tentang sistem pemakanan atau diet seharian yang seimbang supaya badan maintain ala ala athlete dan maskulin...huhuhuhu~  *bakat dah ada sikit² ni...wink²*




:: klik gambarajah untuk merujuk ke blog penganjur ^_^ ::





Cik Melati mahukan resipi/menu yang mengandungi petai / jering / lemon....?? wahh...ketiga² menu adalah BUKAN kegemaran saya dan saya tak pernah makan petai dan jering...ditambah lagi, saya tak reti memasak!! erk~  -___-'

Tetapi, demi mendapatkan hadiah yang comel dari kamu, saya telah membuat research ala ala menyiapkan projek thesis untuk dapatkan A+!! miahaha...silalah kagum dengan saya....dan inilah hasil carian saya~



Masak Lemak Cili Padi Jering!!   awww~ \(^_^)/

Bahan- bahan

1) 2 biji bawang kecik
2) Sedikit ikan bilis
3)Sedikit cili padi

*1-3 di tumbuk (tak payah hancur sgt)*

4)Sebiji kelapa untuk santan
5) Jering tua
6) Sedikit garam

Kopek jering buang kulit kerasnya and rebus jering sampai empuk. Keluarkan dari periuk basuh dgn air sejuk, buang kulit luar yg menyelaputi jering and belah dua.






Tumbuk setiap satu (sebelah) dgn lesung batu supaya dia jadi leper cam topi. Tumbuk pelan² 2, 3 ketuk je takut hancur lak kalau terlebih tumbuk

Sementara tu panaskan periuk. Letak bahan tumbuk and letak santan. Masukkan jering, kacau sehingga mendidih.

Sedia untk dihidang- Sedap makan dgn nasi panas ditemani ikan masin. :)



Sumber:: Life, Dessert and What Matters





Dengan ini saya ingin tag rakan² yang saya rasa lebih arif bab² diet ni...hehe~



Selamat menunjukkan bakat memasak kalian....weeeeeeeeee~ \(^_^)/



Aug 14, 2010

Red Devil Juga Bercuti

Red Devil atau lebih dikenali dengan Manchester United....betul kan??  ada ke readers aku peminat fanatik Man Utd??  Aku sokong Arsenal *padahal tak kenal pun pemain Arsenal....miahahaha~*

Seperti yang diketahui umum, pada bulan Ramadhan, para setan telah diberi mandat bercuti sebulan...

Adakah ini bermakna, Red Devil juga perlu bercuti?? *apakah*













MIAHAHAHAHAHA~   cute je setan itu...*waklu*    kompem aku kena cincang sampai lumat dengan peminat² yang begitu fanatik dengan pasukan ini...



lalalalalalalalaaaaarriiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkssssssss~  \/(^_^)





*gambar dirompak dari profile pic. dak encem...xoxoxo~ *










P/S::  Hari ni aku berbuka kat Shah Alam (bajet pose je)...together-gether dengan ex-office mate aku...kalau ternampak kat bazaar area stadium tu tegur² la...ai ni femalu ala ala princess...jalan tunduk je...huakakaka~ *lempang laju²*


Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers