Aug 10, 2010

Ramadhan Dulu dan Kini........

Dulu..........

bila datang bulan ramadhan, mesti dapat banyak SMS yang comel² dari kawan² wish 'selamat berpuasa'....ada yang bagi pantun² atau gambar yang comel²...

Lepas tu kita pun jenuh la reply balik semua SMS kawan² kita...forward semua SMS yang comel²...hehe~  Untuk wish ramadhan je dah habis banyak kredit...  -__-


Kini..........

tak perlu risau pasal kredit...wish je kat facebook, blog, twitter, email dan segala benda yang menggantikan SMS....jimat!! yeayy~  ^_^




Dulu..........

Tak perlu fikir, "nak berbuka lauk apa hari ni?"  sebab balik je rumah mak dah sediakan semua benda hidang atas meja....cuma duduk, tunggu azan dan terus berbuka je....


Kini..............

Selera pelik²....mentang² dah kerja, ada duit sendiri...kalau boleh hari² nak 'shopping' kat bazaar...ish³~





Dulu......

Setiap petang WAJIB tengok Jejak Rasul...rasa rugi sangat kalau missed satu episod....


Kini..........

Tak sempat nak tengok Jejak Rasul...balik kerja jem...sampai rumah dah nak dekat berbuka....tak heran dah kalau terlepas banyak episod....-__-'




Dulu.........

Selalu ikut mak pergi shopping baju raya kat Jalan TAR...lepas tu bagi makcik jahitkan baju....semua perbelanjaan ditanggung oleh FAMA (father and mother)  ^_^


Kini..............

Seminggu, tak pun sehari sebelum raya baru dapat shopping baju raya....tu pun beli baju siap...masing² busy kerja lah katakan.....bajet pun kena sendiri²...dah besar kan...takkan nak harap bantuan FAMA laghik...huhuhu~




Dulu.............

Lepas sahur, terus panjat katil, sambung tidur.....


Kini............

Lepas sahur, kena siap² pergi kerja...cari rezeki yang halal....juga untuk simpanan masa depan...




Dulu......

Seronok buat kuih raya dengan mak, dengan adik....gentel² tepung lepas tu masuk mulut...TERbatal puasa...ngahaha~


Kini...........

Semua 'kuih tunjuk' je (beli)....tak sempat nak buat....busy lah kununnya....





Dulu.........

Seronok bila nak dekat raya....fikir target nak kumpul duit raya banyak banyak...yeayy!


Kini.........

Pening kepala fikir bajet untuk raya....cousin², anak buah ramainyeeeee beratur hulur tangan tunggu duit raya...hehe~ *cute*




Dulu.......

Malam raya, kumpul dengan cousin² main mercun dengan bunga api...yeahhooo~ \(^_^)/


Kini........

Masih lagi main bunga api dan mercun....tapi tak tahu lah tahun ni ada ke tak mercun...biasanya cousin yang borong bawa datang rumah...main ramai²...huhu~  *missed that moment*  ^_^







Oh tentu banyak lagi kelainan sambutan Ramadhan dulu dan kini....korang pun mesti merasainya juga kan?? Terasa sungguh pantas masa berlalu.... Sudah cukupkah amalan kita untuk hari² yang mendatang?? Subhnallah...terasa sungguh hina diri ni...

Sama² lah kita berdoa agar Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun² sebelumnya..insyaAllah....


Terimalah serangkap pantun dari saya...ecece~



"Jika kesilapan semalam belum terampun, 
MAAFKANLAH...
Jika kesilapan hari ini menyakitkan, 
harap LUPAKANLAH...
Jika kesilapan esok mendatang,
janganlah dibawa ke akhirat....

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak..."






35 comments:

manggosteen said...

betol2..
sjk tahun lepas aku tak dpt sms puasa..
raya ada la..

POSH76 said...

tapi dolu2 lagi bess sebenarnyer...hehe

mizz sue said...

SELAMAT BERPOSE YANA

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly ase yg dulu ag besh.



samat berpuasa :)

Along Tapa said...

selamat~~~

ko puasa lepas2 dah habis ganti ke blum??hakhak..
tula...puasa dulu dgn skang da lain..agak2 kalo bajet duit raya tu kita tukor dgn coklat ke gula2 ke ok tak??? :P

Blog nostalgia budak Muor - Aku termenung

syahira ariff said...

dulu
puasa 30 hari penuh

kini
puasa tak penuh.hehe.baligh la al maklum.


selamat berpuasa akak,mabruk alaiki.
=]

Lya Colours said...

salam ramadhan
moga peroleh keberkatan di bulan yg mulia =)

makdara TERDIVA said...

selamant menyambut ramadhan buat Yana & family..

time puasa mase tecik2 dulu, balik sekolah agama tengok tibi citer arab..tapi sekarang dah x de dah citer2 tu sume..huhu

nabilah_2908 said...

ha..sngt setuju...lebih kurang jer la kita..hehe..

belum start puasa dah fikir pasal budjet raya tahun ni..sepupu2 makin bertambah..makin meningkat umur...dh tntu la jumplh duit raya nk kena up kn lagi yer tak..?

bab baju raya....dh siap dh awal2..(^_^)




jom ke APA KATA HATI pulak,
DONUTS

Mr Noble said...

nak sms free bleh pegi kat sini :p

skang ni org pening nak pegi bazaar ramadan yg mana satu :p

skang ni 2 bulan sblom raya kot kene tempah baju raya?

skang ni ramai gak org hulur sample kuih & borang pesanan kuih.

skang dah tua, takleh main mercun/bunga api :p

selamat berpuasa semua! :D

sAya ciTAh kAMu sApE.. said...

oowh cik Liyana..aritu i ade ngumpat u ngan padi..ari selepas tu i ade ngumpat u ngan Ellyanto plak..selepas ari yg itu dan itu i ade ngumpat u ngan k.ain..c.zaidi..c.mizi..fairuz..rizal..bos..owhh...mintak maap ye cik liyana..

p/s: moral of the story..raya dulu n sekarang moh ler kte saling bermaaf2an..ngee =D

{ermm..uhuk2..ops! arini terfitnah plak sume org..nnt time raye i mintak maap lagi yee..ngee..=P}

jejak meo said...

tambah cikit utk cik yana

dulu:
tak sbr nk berbuka dgn family

skrg:
tak sbr nk berbuka dgn dak encem

akan datang:
tak sabar nk buke pose dgn anak2 comel cik yana :D

syirakhalid said...

selamat menyambur ramadhan al mubarak, yana!

y@n@ M!B said...

:manggosteen :
hehe tu lah..sume wish kt fesbuk je =)

y@n@ M!B said...

:POSH76:
dulu mmg best..old school..terasa dh tua kn..isk -_-

y@n@ M!B said...

:mizz sue:
selamat berpose su! ^_^

y@n@ M!B said...

:miss lolly a.k.a luvfareda:
yup..dlu mmg besh..hehe..slmt berpose =)

y@n@ M!B said...

:miss lolly a.k.a luvfareda:
yup..dlu mmg besh..hehe..slmt berpose =)

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
haha sangat tepat tu! =p

y@n@ M!B said...

:Lya Colours:
insyaAllah..tenkiu =)

y@n@ M!B said...

:makdara TERDIVA :
thanks sis...

err ada ek cite arab time pose??hoho~ =p

y@n@ M!B said...

:sAya ciTAh kAMu sApE..:
bengong ctah ni..cis CIS cis..naseb la sy ni pemahappp orangnye..ngahaha~

y@n@ M!B said...

:sAya ciTAh kAMu sApE..:
bengong ctah ni..cis CIS cis..naseb la sy ni pemahappp orangnye..ngahaha~

y@n@ M!B said...

:sAya ciTAh kAMu sApE..:
bengong ctah ni..cis CIS cis..naseb la sy ni pemahappp orangnye..ngahaha~

y@n@ M!B said...

:jejak meo:
haha mandai en meo ye.. =)

y@n@ M!B said...

:syirakhalid :
tenkiu syira!! u too~ ^_^

ribena.illina said...

selamat berpuase sis!
harap2 penuh lagi la pose zra taun ni
heeeee~

Along Tapa said...

eh??aku tak komen lagik ke..pelupa sungguh aku ni...apa2 pun selamat puasa la ek~~~

Aku termenung

DuniakuAbstrak said...

yana ko jgn ponteng puasa..mmg la kalau ko ponteng pon aku tak tau, tapi ko tu da tua..sama mcm aku da tua jugak..bye.

fadhilah said...

Dulu
umur 10 tahun...

Kini
umur 24 tahun...

Dulu
Student...

Kini
Sudah kerja, career woman la katakan....

sebab tu rasa len sangat!


to citah: ahaks! marilah kita bermaaf-maafan. raya mintak maaf lagik ye!

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
thanks...wahh sis xdpt la nk pose penuh..awl² da kantoi..ngee~

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
haha buleh plak cemtu eh =p

thanks ^_^

y@n@ M!B said...

:DuniakuAbstrak:
ko pn jgn ponteng pose ye kanak² tua....?? muehehe~ =p

y@n@ M!B said...

:fadhilah:
hehe btol³...sama la cni mtk maaf ye =)

ct odah said...

pose time kecik2 plg sonok...miss the moment..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015