Aug 25, 2010

Alahai Peniaga...........

Perutku rasa tak sedap...semalam aku kena diarrhea...macam serius je nama tu kan...kalau dalam bahasa jawa dipanggil cirit-birit...erm nama tu agak menjijikkan...jadi kita sepakat guna Diarrhea je oke..*wink²*

Semalam je dah dua kali aku ke jamban...sekali time sahur, sekali lagi tengah hari...kat opis pulak tu!! >_<    nasib la jamban kat ofis adalah bersih dan mabelesss...pedih siot perut dan montot aku...T___T






Semua ni gara² makanan kat satu bazar area Bangi tu...takmo bagitau exact location takut mengaibkan sesiapa...aku tak suka kacau periuk nasi orang....tapi aku mahu luahkan rasa kesal aku (-_-)

Kelmarin aku beli lauk udang sambal + ikan keli + asam pedas...satu gerai je pun...pagi tu terus sakit perut...pehh...perut aku ni dah la sensitif yang amattttt...kalau gastrik pun makan masa sampai 2-3 hari baru nak sihat, ini pulak food poisoning?!!  adoi la~

Mak aku cakap, "lain kali beli kat orang yang dah biasa berniaga...jangan pergi kat orang yang tak familiar atau jarang berniaga..."

Ada betulnya apa yang mak aku cakap...since aku pun jenis yang suka makan kat luar, makanya aku memang kenal lah peniaga² mana yang masakannya sedap dan berkualiti..!

Contoh macam drivers kan...kalau yang jenis bawak kereta seminggu sekali korang akan tengok cara dia bawak kereta macam haram! speed 80km/hr tapi stay lane kanan...jadahnya kan...kang bila hon-hon, main² lampu marah pulak....

Yang paling sakit hati kalau orang tu bawak kereta mahal...pehhh kalau sayang minyak baik beli kancil je wahai makcik² dan pakcik² sekalian! bak kata ayah aku, "sunday drivers..."   maksudnya orang yang jarang² bawak kereta lah...on weekend je driving...hari kerja naik public transport/tumpang orang....kot~







Masa berbuka malam tadi pulak, makanan yang mak aku beli dah basi...nasib la kuih je...kuih popia basah tu...agak banyak jugak la dia beli...abes kalau dah basi macam mana nak makan??!! terpaksa buang je..kan dah membazir namanya!! grrr~  -_____-'





Selama aku duk bangi, ni lah 1st time ada masalah makanan kat bazar...apa peniaga sekarang makin TAK ikhlas ke berniaga.?? kalau tak suka, letih kunun, duduk je la rumah baca paper!! 

Kalau yang cekik darah tu satu hal lagi...teringat masa pergi bazar kat Bukit Rasa, Melaka, nak beli lauk²....satu plastik (kecik je pun) paru harganya rm10...?!!! mak aihhhh..beli McDonald dah dapat satu set value meal....gilosss! *yang ni aku bagitau exact location sebab sangat geram! *

oh peniaga²....apa tujuan kamu berniaga sebenarnya?? aku pun pernah la berniaga makanan...TAK rugi pun weiii kalau jual dengan harga murah!! untung adalah sangattttt banyak...hurm hurm~

Tak insaf ke wahai peniaga² kamu tengok bencana alam macam puting beliung, ribut taufan yang melanda rakan² seperjuangan kamu yang dah hancurkan PERNIAGAAN mereka dalam sekelip mata?? kuasa Allah tu weiii...tak rugi pun kamu ikhlas...hati kamu pun senang, hati pelanggan lagiiiiii senang...hurm~

Ada sebab Allah turunkan bala kepada hambaNya...bukanlah nak kata, mangsa² ribut dan taufan tu semua hati busuk, kedekut, jahil, penipu, tak ikhlas, etc etc..."kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..."  Takkan nak tunggu bala tu datang kat kita baru nak insaf???


Renung²kan lah.....oh bukan hak aku untuk menilai semua tu...May Allah Bless You All!!! amin~
Selamat beribadat semua!!^_^



"Sungguh beruntung mereka yang amalnya ikhlas kerana Allah sehingga dia selamat dari tujuan selain Allah dan terjauh dari motif duniawi..."   sumber



38 comments:

lionteen said...

la..
kecian sis...
kene hati2 lepas ni bl neli mkn..

mizz sue said...

sakit ati beli kuih lopes ari tu..dah la pulutnye xmasak!!!! geram

d_tieah said...

Huhu..
Aku plak percubaan kali ketiga baru jmpa mee kolok yg sedap kaw2..
So skrg, aku x kn miss beli mee kolok tiap2 hari kat peniaga yg sm..

d_tieah said...

Huhu..
Aku plak percubaan kali ketiga baru jmpa mee kolok yg sedap kaw2..
So skrg, aku x kn miss beli mee kolok tiap2 hari kat peniaga yg sm..

POSH76 said...

alala ciannyer dia cakit perut yer...tulah I tak beli sgt makanan kat luar I prefer masak sendiri walaupun simple jer

syirakhalid said...

dah 15 hari berpuasa, ira tak penah pegi bazar ramadhan lagi..hihi

b.i.c.a.r.a.h.a.t.i.d.a.r.i.k.u. said...
This comment has been removed by the author.
b.i.c.a.r.a.h.a.t.i.d.a.r.i.k.u. said...

haahahaaa..
tau xper..
smlm aku kene gak,beli air tebu.
yg aku dpt tebu masam...
huuuuwaaaaaa....
rugi tuh....

y@n@ M!B said...

:lionteen:
huuu tau xpe T_T

y@n@ M!B said...

:mizz sue:
mmg menguji kesabaran je kan -__-'

y@n@ M!B said...

:d_tieah:
aku baru sekali je mkn mee kolok..kt area waterfront..hehe~

y@n@ M!B said...

:POSH76:
sy xreti msk...tsk T__T

y@n@ M!B said...

:syirakhalid:
whoahh bagus ni...mesti rajen msk ni..hehe~

y@n@ M!B said...

:b.i.c.a.r.a.h.a.t.i.d.a.r.i.k.u.:
naseb xskt prot kn..adeh la~

Anonymous said...

tue la..cian pada peniaga2 lain..nk meniaga kene la iklas..ish2...lauk2 yg masak pastikan guna air yg bersih...ish..

syahira ariff said...

betul tu sis.
kadang2 kan kalau baca paper ada sesetengah gerai kat bazar yg dicemari bakteria e-coli yg tdapat pada najis
euuuww
jadi berhati hati ya ktk membeli
=]

nabilah_2908 said...

hmm...perkara yg sm pernh kena pada sy..baru jer lagi..hari isnin yg lepas..

beli ayam percik..luaran nmpk besar..bnyk isi..dah tu mahal lak tu..seketul 3 ringgit..

beli la juga...bila nk makan..ya Allah...aym tu sebenarnya tulang je..isi sikit sngt..harap besar jer..

tk berbaloi....sabar jer la...


jom ke APA KATA HATI pulak,
CARA MELETAKKAN LINK BERSAMA KOMEN PART 2

makdara TERDIVA said...

dorang berniaga nak untung jer..ikhlas tolak tepi..basi pun basi..sebab yg mkn tu pembeli..heh!

jom la kita main masak2.. =)

Mr feckry said...

so lu halalkan tak duit lu tu

y@n@ M!B said...

:Anonymous:
btol²..sian orang yang beli tu =)

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
ish yg tu lg geli nk mkn..adeh @_@

y@n@ M!B said...

:nabilah_2908:
tu mmg tipu habis tu..hehh..mentang² bln pose kena byk sbr..dorg ni mcm amek kesempatan pn ada kn -__-

y@n@ M!B said...

:makdara TERDIVA :
tau xpe...huish mmg kena rajen join kelab memsk ni..huhu~

y@n@ M!B said...

:Mr feckry:
halalkan jugak la..cuma syg mknn tu bazir terbuang mcm tu je..hehh~

meo_muka_tak_malu said...

so, morale of the stori,

belanjalah meo berbuke skali.... :)

JULYA said...

cian yana
biase la
diorang ni tau untung die
kite yg sakit ni die tak tau
kat semban ni awal pose jual kuih 3 singgit
bile dah tgh2 pose 5 dah jadi 2 hengget
haram jadah tol

Along Tapa said...

apa cencirit ni mmg wajib kena kat sape2 setiap ramadhan ke??aku dah terkena 1ramadhan lagi aritu...hahaha

Blog nostalgia budak Muor - Cerita berbuka puasa

Kap said...

yang buat sakit perut tu, mungkin rolling banyak kali atau...
terkena air hujan.

apa apa hal pun kalau masak sendiri, insyallah tak tercirit.

peace.

Mr Noble said...

tahun ni blom beli lg makanan berbuka kat bangi.

yg pasal drivers tu sokong 100%. igt jalan raya ni dia punya ke.

wah, melampau tu kalu dah sampai ke tahap basi. buat aa repot. takpon bgtau kat sini supaya pembaca tak jadi mangsa :D

ha'a, diorang kene berigt sikit, Allah maha kuasa :D

Fida Faizal said...

salam . fida sangat takutkan food poisoning . urgg . letih . hee

y@n@ M!B said...

:meo_muka_tak_malu:
meh dtg bangi meh..huhu~

y@n@ M!B said...

:JULYA :
teringin nk mkn apam balik julya =)

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
1 ramadhan dh kena?haha hebat aa ko =p

y@n@ M!B said...

:Kap:
wuwuwu maybe kut..cedey je T__T

y@n@ M!B said...

:Mr Noble:
nk buat report, tp xtau gerai mana satu sbb time tu mak yg bli...next time mmg kena buat report lah kn =)

y@n@ M!B said...

:Fida Faizal:
letih menahan sakit..huhu~ =)

abgreds said...

assalamualaikum.
abgreds dah 2 kali kena. tak sakit perut. tapi makanan dah basi...

y@n@ M!B said...

:abgreds:
waalaikumsalam...

oke la xsakit prot..tp xbest mknn tu terbuang mcm tu je kn -__-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015