Aug 15, 2010

Apa Perlu Melati Makan Untuk Kurus di Bulan Puasa..??

Aku telah ditag oleh seorang gadis tinggi lagi ayu..beliau expert dalam membuat apam balik...betul eh??hehe~

Tag yang berupa contest....yang memerlukan aku menjadi seorang pakar pemakanan macam dalam rancangan The Biggest Loser di mana aku perlu consult para pelajarku tentang sistem pemakanan atau diet seharian yang seimbang supaya badan maintain ala ala athlete dan maskulin...huhuhuhu~  *bakat dah ada sikit² ni...wink²*




:: klik gambarajah untuk merujuk ke blog penganjur ^_^ ::





Cik Melati mahukan resipi/menu yang mengandungi petai / jering / lemon....?? wahh...ketiga² menu adalah BUKAN kegemaran saya dan saya tak pernah makan petai dan jering...ditambah lagi, saya tak reti memasak!! erk~  -___-'

Tetapi, demi mendapatkan hadiah yang comel dari kamu, saya telah membuat research ala ala menyiapkan projek thesis untuk dapatkan A+!! miahaha...silalah kagum dengan saya....dan inilah hasil carian saya~



Masak Lemak Cili Padi Jering!!   awww~ \(^_^)/

Bahan- bahan

1) 2 biji bawang kecik
2) Sedikit ikan bilis
3)Sedikit cili padi

*1-3 di tumbuk (tak payah hancur sgt)*

4)Sebiji kelapa untuk santan
5) Jering tua
6) Sedikit garam

Kopek jering buang kulit kerasnya and rebus jering sampai empuk. Keluarkan dari periuk basuh dgn air sejuk, buang kulit luar yg menyelaputi jering and belah dua.






Tumbuk setiap satu (sebelah) dgn lesung batu supaya dia jadi leper cam topi. Tumbuk pelan² 2, 3 ketuk je takut hancur lak kalau terlebih tumbuk

Sementara tu panaskan periuk. Letak bahan tumbuk and letak santan. Masukkan jering, kacau sehingga mendidih.

Sedia untk dihidang- Sedap makan dgn nasi panas ditemani ikan masin. :)



Sumber:: Life, Dessert and What Matters





Dengan ini saya ingin tag rakan² yang saya rasa lebih arif bab² diet ni...hehe~



Selamat menunjukkan bakat memasak kalian....weeeeeeeeee~ \(^_^)/



22 comments:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hohoho


nak resipi gemOkkan badaaaaaan.

ribena.illina said...

erkkkkkkkk diet?
zra nak diet xlepas2 ag ni
nafsu makan still kuat ag
hahahaha

y@n@ M!B said...

:miss lolly a.k.a luvfareda:
aa yg tu ai pn tgh cari lg nih..huhu~

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
hehe..janji kita xsaket sbb mkn xkesah la..telan aja =)

meo_syoksendiri said...

cik lolly : tak pyhlah gemok syg...

yana: peergh... terer cik yana

Lya Colours said...

hurgh??? petai jering???

x makannnnn

camno ni

uuwwaaaaa

y@n@ M!B said...

:meo_syoksendiri:
cett..sabo je lerr kamu ni meo -____-'

y@n@ M!B said...

:Lya Colours :
hehe..sy pun xmkn..ngee~ =p

Along Tapa said...

kalo ko suruh dia makan penampor pun boleh jadik kurus apa~~~ :p

Blog nostalgia budak Muor - Aku dicuit

JULYA said...

mmg tetor pun die buat apm balik
hehe
thanx yana
hope kite dpt berebut hadiah ye
hehe

Nilzaf Melati said...

Salam Yana!
Sedapnyala hai jering tu! Sedap!

Thanks Yana for joining contest tunggu result nanti =)

y@n@ M!B said...

:Along Tapa :
haha apakah =p

y@n@ M!B said...

:JULYA :
ur welcome..yeah syok nih men rebut²..muehehe~ =p

y@n@ M!B said...

:Nilzaf Melati :
hehe tenkiu and ur welcome ^_^

syirakhalid said...

huiyo...masak lemak cili padi jering...hehe

lionteen said...

lionteen pun xmkn jering ngn petai..
huhu

Wan Gerrard said...

Err semoga berjaya..
hadiah tu 'soo fluffy'~~
hehehe

thanks dah dapat adiah^^

makdara TERDIVA said...

dik, akak naek tongkang..so lmbt nak jwab tag ni..but thx ya :)

y@n@ M!B said...

:syirakhalid:
search kt gugel je..ngee~

y@n@ M!B said...

:lionteen:
yeahh kita geng! =p

y@n@ M!B said...

:Wan Gerrard:
thanks & ur welcome =)

y@n@ M!B said...

:makdara TERDIVA:
hoho that's oke =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015