Jul 1, 2010

Promoter Pilih Kasih

Zaman millenium ni kenapa masih ramai orang yang suka menilai orang lain dari luaran semata??






Situasi 1

Seorang gadis berjalan ke booth syarikat² penerbangan (MAS, Air Asia, Fireflies) dengan niat untuk melihat promosi pelancongan yang mereka anjurkan supaya senang bagi gadis tersebut membuat bajet bagi percutiannya di masa akan datang. Memang gadis tersebut bercita² untuk melancong pada masa terdekat ni...

Tibanya di booth tiada seorang pun promoter yang melayannya...Gadis itu ada menghulurkan tangannya untuk mengambil fliers yang dipegang salah seorang promoter, tapi tidak diendahkan...Bahkan promoter tersebut berpaling muka ke tempat lain seolah² tidak mengetahui akan kewujudan gadis itu di depan matanya...

!@##$%&!!^   apakah??  muka macam tak cukup umurkah atau muka nampak miskin??atau pakaian tak cukup bergaya atau korporat?? hehh~





Situasi 2

Seorang brader menjejakkan kaki ke pameran BMW...memang niat dihatinya ingin membeli sebuah BMW 5 series...

Seorang promoter A datang menyapanya...tapi melihatkan brader ni datang dengan hanya memakai t-shirt dan sehelai jeans (biasa je), terus promoter berkenaan melayan dengan endah tak endah....Brader ni cuma teruskan melihat² kereta dengan bersungguh² dan promoter tersebut jadi malas nak layan brader tu kerana berfikir brader tu hanya ingin melihat dan tiada duit untuk membeli, lalu dia terus pergi ke tempat lain....

Tidak lama kemudian datang pula seorang promoter B menyapa brader tersebut...promoter B ni sangat peramah dan bersungguh² melayan brader tersebut...melihatkan kesungguhan promoter B tersebut melayannya brader itu terus membuat keputusan membeli sebijik BMW 5 Series dengan promoter itu....Promoter A yang kerek tadi ternampak akan brader itu membuat jual-beli dengan kawannya membuatkan dia berasa sangat malu dengan brader tadi....

Dia akan cuba mengelak setiap kali terserampak dengan brader tadi...malu gitu~

*MUWAKAKAKA~ fadan muka kaooo promoter A..sapa soh kerek nau, kan dah rugi...banyak kut ko dapat komisyen kalau dapat jual sebijik BMW kannnnn....muehehehe~*





Situasi 3

Seorang gadis berjalan masuk ke kedai make-up MAC di Mid Valley...niat dihatinya ingin membeli lip gloss...dressingnya masa tu memang agak selekeh...macam budak sekolah yang tersesat sebab tak pegang tangan mak....kot *metafora semata untuk membayangkan betapa selekehnya gadis itu...huhu~*


Promoter kerek:: ye dik nak apa *dengan muka mintak pelempang*

Gadis::  erm saya nak lip gloss ni la

Promoter kerek::  erm mahal tau harga dia RM75   *motif kau highlight perkataan mahal tu??*

Gadis:: ye saya tau


Promoter kerek:: betul ke nak ni *sambil buat muka mintak kaki pula kali ni*

Gadis::  *tak kose aku layan minah ni*   aa bagi la ni satu...

Promoter kerek:: oke...terima kasih ye   *sambil tersengih macam kerang busuk!*


Bak kata kawan aku, dorang ni kalau ada makcik² mana tah duk belek² mekap sibuk lak nak melayan, padahal makcik² tu bukan nak beli pun...Remaja² yang datang yang memang ada niat nak beli bukan main kerek melayan...kuranghasamboiii sungguh! hehh~



Banyak lagi situasi yang aku boleh bagi dan semua situasi di atas adalah dari pengalaman aku dan kawan²...aaa yang last tu pengalaman kazen aku, Iza...tehee~

Bagi aku lah kan, zaman sekarang ni kita kena lebih open minded...zaman dulu memang la budak sekolah atau student U/kolej dilabel TIDAK BERDUIT...lepas makan McDonald's je...

hei zaman sekarang ni orang dah maju la...Semua orang mampu cari duit tak kira la kalau masih belajar sekali pun....setakat makan Nando's, Pizza Hut tu seperti makanan ruji...shopping barangan berjenama, melancong pula seperti hobi...huhuhu~

Yang si promoter² ni pulak, apa masalah korang nak judge orang through their covers?? Rugi ke kalau korang layan semua orang baik², equally?? Lain la orang mintak sedekah atau orang gila sex datang kedai logik la kalau takmo layan....haish tak faham betul...

Nasib la muka dak encem ai macam orang tua sikit...kalau shopping dengan dia senang, takde orang nak pandang aku ni macam kanak² sekolah yang tersesat ke apa...elok je layan sebab kalau tak layan elok² memang kena sound baek punyerrr..miahahahaha~

Especially bila masuk kedai emas kan, elok je promoter² tu melayan walaupun kitorang ni cerewet yang amattttt~  *motif cerita masuk kedai emas??lalalalala~*


"Senyumlah, senyumlah ahaiiii cek mek molek...senyumlahhhhhhh~~~ "



18 comments:

sue PINK said...

hihi...dah tau kenapa masuk kedai emas,..tuuuu...hihiihi...

syahira ariff said...

hehehehe
nasib la kan sis kita nie muka mcm kanak2
tp takpe,awet muda gitu.huhuhu

benci promoter mcm nie.semangat nk membeli pun jadi hilang.
=[

lionteen said...

nympah btui kan..
klau lionteen pun se nk mrh je...

klau da lame lionteen diri situ tp xde sp nk lyn,trus je lionteen bla..
org nk bg untung die tanak..

tapi bile kite tanak,die dtg lak kat kite kan..

dotblogspotdotkom said...

jgn lupa tepek gambo majlis pertunangan nanti ye... ehhh ye ke nak bertunang?.. baru je nak hantar tender CHENTA kat kamu.... ARGH!!!.. frust nyeeee

POSH76 said...

mmg betoi I suker situasi 3 tu....SA berlagak mengalahkan Manager...elok2 I nak beli terus hilang stim huhu.. me too suker jln bawak bonzer I...biar depa respek sikit

y@n@ M!B said...

:sue pink:
shhhhh jgn kecoh..huhu~

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
ank sulong mmg gitu ghopenye..ngee~

y@n@ M!B said...

:lionteen:
tu la..mcm mkn gaji buta pon ada..haish~

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotcom:
ehh mandai je pacek sy nk tunang..huhu~

y@n@ M!B said...

:posh76:
bonzer itu penting =)

JULYA said...

kalau taknak kena pilih kasih g guardian time nak clearance. gerenti bnyk produk die suh try...kedai emas.beli cincin ke kak long

y@n@ M!B said...

:julya:
oh yeah..xpenah try lg gi guardian time mcm tu..hehe

ehem ehem..saje usha² emas...=p

NiZaM Limited said...

dah mindset pikir buruk kat orang kot..

ataupon dia dah ade pengalaman..yg luaran slekeh tu mmg lg ramai xde duit drpd yg ada..who knows..

tapi pape pon tak boleh cmtu..setiap manusia tu patut dilayan adil..keihlasan tu akan dibayar jugak suatu hari nanti.. :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

mamtiiiikkk la kan.

kalau semua manusia camni T___t

Lya Colours said...

pasni kene buat cop kat dahi la
"jgn ingat aku miskin xde duit"
huhuhuhu

y@n@ M!B said...

:nizam limited:
entah la...tp xslh pon nk bermesra dgn sume org =)

y@n@ M!B said...

:lolly:
haha mamtik kejap je..pehtu bangun sepak² org tu =p

y@n@ M!B said...

:lya colours:
haha agak segan oke nk jln nnt =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015