Jul 30, 2010

Spam Email Mungkin Akan Menyebabkan Anda Hilang Duit Dalam Bank!!

:: Tiba-tiba dapat email dari Reader's Digest...aku tak pernah beli pon buku ni..hurmm~  Tapi aku cuba jugak klik kat link yang dorang bagi tu ::







:: Makanya keluar lah page ni...masih tak mengerti...maklumlah minda aii kan suci lagi murni...gadis innocent memang macam ni...blurrr manjang...bwahahaha~   
aku pun klik 'confirm!' ::







:: wah WAH wah..tiba² keluar benda ni pulak...siapa tak terbeliakkkk mata tengok jumlah duit tu woiiii~ -__-'  
tapi aku masih cool...gadis innocent kan..lalalala~ ::








:: Ada pulak lagiiiiii.....oke...aku masih layankan...klik apa yang disuruh..agak eksaited nak tahu endingnya apa...kut kut la dapat prank email ke..ada orang nak main² dengan aku tiba² keluar gambar hantu ke last² nanti...who knows kan @_@ ::








:: oh jam rupanya...yo oo je aku menang jam *agak berharap di situ* 
klik lagi 'claim your free gift' ::









:: AAAA dah keluar menatang ni memang kompem la aku tak caya kan...Nasib baik aku memang takde kredit kad... (-_-") ::







Aku tak pernah shopping online guna kredit kad..debit kad ada la tu pun aku beli tiket kapal terbang je....Selain daripada tu memang aku tak percaya la kan...

Sebab adik aku pernah kena, bagi no account je pon, terus lesap duit dia...orang tu amek setiap rm400 yang ada dalam account, so dalam rm800 lesap!! Maybank2u adik aku pun dah tak boleh guna..orang tu hacked...aku tak tahu macam mana dia hacked??!!!

Mak aku pergi check kat Bank Negara, dorang cakap transaksi dari Maybank cawangan Taman Seri Serdang ke Indonesia....INDONESIA??!!!

Then pergi pulak ke Maybank kat Serdang tu, dorang pergi salahkan adik aku pulak....masalahnya adik aku takde bagi password or no account kat internet pon!! Llepas tu bila kitorang mintak detail transaksi and individu yang buat transaksi tu, pegawai tu boleh cakap, adik aku tak layak nak tengok sebab tu confidential...

WHATTHEFISH?!! tu account sendiri kut....adik aku ada hak apa nak tengok details pasal account dia...tak tahu nak cakap apa dengan pegawai tu...terlebih sekolah atau kurang bersekolah...hehh~ -__-'

Tapi aku tengok orang yang buat biznes online tu takde masalah apa² pun...ada je yang publish no account kat internet....So kitorang syak memang ada orang dalam yang berkomplot curi duit adik aku, transfer ke Indonesia!!!

Disebabkan itu juga aku kurang berminat dengan Maybank especially yang cawangan Serdang tu walaupun gaji aku masuk kat Maybank...hakkktuihhh~  korang bayangkan, macam mana dengan hanya nombor account, orang boleh access Maybank2u + buat transaksi ke luar negara???! tak ke pelik bin ajaib?? takkan sangat longgar sistem Maybank??

Melainkan......................memang ada orang dalam yang tolong arrange...HUH!


Adik aku tak melenting dengan hal tu....dia bermuhasabbah diri...dia anggap mungkin duit yang hilang tu duit yang tak berkat, atau dia ada berhutang dengan orang, atau buat salah dengan orang yang dia tak perasan, jadi dia rela je dengan pemergian duit² itu...

hehh kalau aku yang kena memang aku TAKKK HALAL kan lah dunia & akhirat!! kau rasa lah nikmat PANAS api neraka jahanammmm dengan bau yang syaitonnn je tahu busuknya macam mana....grr grrr grrrrrrrr~









oke enough!  korang rasa macam mana?? email ni betul ke SPAM je?? musykil ni  >_<




27 comments:

Mr Noble said...

yg readers digest tu kire spam aa.

ok yg pasal duit hilang kat maybank tu selain drp org dalam, maybe dia hacked pc adik u melalui spyware atau virus.

lg satu kene amalkan clear cache browser sblom off pc, takut spyware/virus tu ada dlm cache. pastu kalu ada masa scan aa pc utk spyware/virus.

POSH76 said...

selalu mende ni terjadi dgn bank rimau cukup bnyk forge....sbb tu I tak suker simpan dlm bank bnyk2 sbb tngk bnyk dah terkene.. baik simpan kat ASB or tabung haji selamat...hehe

pasal tu u kene keep on complaint jgn kasik can...tak kisah apa pun bank kene la tanggungjawab sah2 system depa weak huhu

POSH76 said...

selalu mende ni terjadi dgn bank rimau cukup bnyk forge....sbb tu I tak suker simpan dlm bank bnyk2 sbb tngk bnyk dah terkene.. baik simpan kat ASB or tabung haji selamat...hehe

pasal tu u kene keep on complaint jgn kasik can...tak kisah apa pun bank kene la tanggungjawab sah2 system depa weak huhu

y@n@ M!B said...

:Mr Noble:
ooo...oke oke thanks bgtau..sgt pelik la dorg leh hacked² mcm tu..hehh~ -__-'

y@n@ M!B said...

:POSH76:
kann..tp dorg sombong..xde pon nak perbetulkan sistem ke hape...sbb sgt ramai yg guna perkhidmatan maybank kn...

sy lebih cayakn CIMB je..sy pon xde nk smpn duet byk² dlm maybank tu..huhu~

Lya Colours said...

benda2 ni mmg x leh caya
prank je sume ni
ramai dah kene tipu kan

lionteen said...

lionteen byk jgk trime spam2 ni...
tp xprnah layan..
hehe..

la...
cian kat adik yana...
kdg2 dgn bank ni pun kite xley prcye kan..
huhu:(

y@n@ M!B said...

:Lya Colours:
tu lah..klu dah mtk no kad tu mmg bodoh la bg kan..hehe~

y@n@ M!B said...

:lionteen:
sbb emel ni msk inbox..klu msk spam box yana mmg xlyn..huhu~

makdara TERDIVA said...

byk sgt email spam pasal maybank2u..tp tak guna dah maybank2u tu sbb lupa paswed..haha!

skrg guna bank tuttt & tuttt..

hikhikhik..

nabilah_2908 said...

ada jer idea2 org nk menipu kan..?

selalu juga dpn bende alah ni semua...tp mmg tk berani lah nk try.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AWSOME PHOTOGRAPHY - PART 2

sugar2 kapas strawberry said...

aha..sy yg xpnh ad bnda acc ni pon pnh dpt emel.

jane said...

jika dpt emel atau apa2, cnfirmkn dgn bank...call tny

>.<

JULYA said...

toksah caye lah sis. mane ade org senang2 je nk bagi duit dlm dunia ni kan. melainkan sis tekan je butang yg mula sampai b4 masuk info kad kredit tu terus ade org call nak dtg umah bg the all hadiah.logik la.hehe

y@n@ M!B said...

:makdara TERDIVA:
hehe oke la tu..selamat duit..huu~ =p

y@n@ M!B said...

:nabilah_2908:
tu lah..saje try sbb emel ni xmsk dlm spam box..dia msk dlm inbox..tp ai lom tertipu lg..hehe~ say NO to credit card! ^_^

y@n@ M!B said...

:sugar2 kapas strawberry:
tu lah..tetibe je dorg send emel yg kita xpenah register pon..hehh sabo je lerr~

y@n@ M!B said...

:jane:
oh gitu eh..will do =)

y@n@ M!B said...

:JULYA:
huhu ada logik gak tu..kena block aa emel mcm tu kn..adeh~

syahira ariff said...

kena hati hati nie
taktik sekarang banyak dia guna atas nama jenama2 terkenal cam readers'digest,nestle
tak hairan kan ramai mudah terkena
kesian adik sis tu
400 hinggit boleh beli stok baju 2 tahun

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
tu lah...sbb kita dah percaya dgn sykt gergasi cemtu, so x sangka akn menipu...tp sbnrnya org len yg gunakn nama sykt² tu utk curik duit org..hehh~

stok baju eh??haha..wat lanje kawen pon lepas..ngee~ =p

Along Tapa said...

bukan ke penipuan digital ni dah banyak dah kes dia...sampai kat berita pun ada keluor...jangankan kata online, guna telefon tangan pun diorang boleh buat..so, amalkanlah kedekut nak bagi nombol akaun ek~~~

Blog notalgia budak Muor - Rumah baru.....ke??

ribena.illina said...

aik? adk sis cool jek kn..tp cool membara..kalo zra pon gtu gak..heeee~

zra pon blurrr blurr gak bab ni..ehehehhe~

y@n@ M!B said...

:Along Tapa:
erm...pernah gak dpt sms dr nombor INDON and no sapa² tah ckp kita dah menang duit yg byk..tp mls nk lyn..=)

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
haha..ntah la dia cane leh cool tah..klu sis pn rasa nk mrh..tp pihak bank pon xbyk membantu..adeh~

Affan Ruslan said...

lol.
readest digest pun ada.

mana taknya, kat malaysia baru2 ni LHDN pun ada org wt phishing. hampeh tul

afida zainal said...

mmmm...acik pun prnh kene...duit ada 1,000 tggl 480...bengang jer...cek2 ngan cik azam..peg maybank tu kata ada pngeluaran kt jengka..???aik...bila lak kit0rang k sane...pelik!! bila cite, mmbr pun ada kene...hbis mane yg gaji masuk ikut maybank terus tukar bank... mmmm s0mething wr0ng s0mewhere ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015