Jun 2, 2014

Zafirah Atas Kapal Terbang

Assalamualaikum...


Since umur Zafirah cecah 2 tahun, dia bukan lagi dalam kategori infant...tapi kategori toddlers...kalau beli tiket flight, harga tiket dia sama je dengan harga tiket orang dewasa...! takde beza walau sesen! T__T   sebab dia dah boleh duduk kat seat sendiri...tu harga tiket sama je dengan orang besar....nak pi holiday punya pasal kan...mama pejam mata je bayar seat Zafirah tuuuu...huhuhu~  *gelak pasrah*


Kali terakhir Zafirah naik flight masa pi Phuket akhir tahun lepas...mewah budak sekarang hidup baru 2 tahun merata² berjalan naik aeroplane...yelah dulu mana ada flight tambang murah....sekarang 'everyone can fly' maaa....kihkih~   lagipun masa umur dia below 2 years, tiket flight memang murah...harga tiket untuk infant kalau naik Air Asia RM50 je...fix price...sekarang dah toddler....jangan harap la nak dapat harga RM50 untuk Zafirah...unless betul² ada promotion, semua orang pun boleh dapat tiket murahhhhhhh! :)


Masa pi Langkawi baru ni aku nervous jugak...sebab Zafirah makin lasak...makin bijak...mulut toksah cakap la pot pet pot pet...kalau dia menjerit tu suka guna high pitch...saja bagi mama membara...hahaha~   tapi so far oke la...bila dia dah besar gini dia dah pandai mendengar kata...dia dah faham bila kita marah...dia dah faham bila kita cakap, "JANGAN..!"  good girl anak mama!!


Masa mula² tengok aeroplane kemain eksaited dia...sikit² jerit, "mama!!! tu eyoplin!! eyoplin besyar!!"


tapi bila dah masuk dalam masih lagi eksaited...tapi tak sehebat masa duk boarding gate...dia macam blur and a bit ketakutan...hahaha~


 alolo pasrah nya muka...tu menahan ketakutan ke apa tu?? hahaha~  sebelum aeroplane take off...oke je dia behave...first time dia duk seat sendiri....kena pakai belt lagi....risau aku dia rimas dengan belt tu....memang ye pun! kejap² kang dia bukak belt...pastu tutup...bukak...tutup...bukak...grrrr






Dan...



Bila dah mula take off...









 laju dia berdiri peluk aku...hahahaha~   nasib lah semua crew time take off duduk kat seat memasing...kalau tak mesti dorang suruh jugak aku letak Zafirah kat seat dia and pakaikan seat belt...bukan taknak letak dia, tapi dah dia yang takut...nak buat camne kan...takkan nak bagi dia melalak pulak dalam tu?? hihi~


tak sure dia takut sebab gayat, or sebab flight tu laju and bunyi mengaum so dia macam seram ke hape...hahaha adoyai Zafirah ni...harap muka je gengster...tapi penakut! :p


Biasa lepas dah take off dia pun mamai and terus lena dalam pelukan mama...ewahh~


Sekarang Zafirah pandai betul cakap nak jalan² naik aeroplane...asal nampak aeroplane terbang tak pun bila cakap "jom pi jalan²", mesti dia akan cakap, "nanti jalan naik eyoplin ehh..."  tak pun, "nanti papa bawak nek eyoplin ehh"


amboihh kemain permintaan tu....ingat mama papa ni jutawan ke boleh naik aeroplane selalu??? hahaha 


amin...mana tau akan datang rezeki bertambah²...eh!  :p


So korang² yang ada anak below 2 years tu rajin² la bawak jenjalan sebab kos murah...bila dorang dah besar kos pun besar jugak...kihkih~


Anak korang takut tak naik aeroplane?? (^^,)


klik:
TIPS BAWA BAYI NAIK KAPAL TERBANG



 Terima kasih sudi membaca!


12 comments:

Fazleyatul Aini said...

alamak tak rock la zafirah takut plak hehe

Nur Inani said...

bercuti ke mana tu sis ?

ida said...

hik hik sama kes...tgh survey nk bli tiket, konon murah, lupa pulak ms nak fill form ms nk beli tiket, umur xvalid dh utk infant...anak ibu dah besar..uwaaa tiket udah mahal, ibu br berangan tiket murah anak oiii

Chekgu Azrine said...

Untung zafirah..hiks
Ank2 akk blm pernah lg naik belon..ingat thun dpn kot nk bawak naik g langkawi

hazman fadzil said...

Hurmmm....bila dah besar nanti boleh ajak main flying fox ....tak pun kalau berani skit layan bungy jumping....

Nurul Ashikin said...

Comel bila zafirah buat muka takut

ienalina ismail said...

Untung budak2 sekarang. Kecik2 lagi dah boleh naik aeroplane...kan

NS said...

muka zafirah mmg nampak betul mcm tak selesa dan takut.. hehehe.. nanti dah biasa, mama ajak pangku pun dah tak nak.. hehe

My Aisy said...

hahahaah...kemain nak jalan2 naik aeroplane ye...aunty nak ikut jugak la...hihihi

Yan Ty said...

In future , dia biasa la.. still new...

sis nadia said...

Memang sakit jantung kalau nak beli flight ticket untuk toddler skrg...pejam je mata.hihi..

MissNadia said...

anak N dah dua tahun lebih.. masih xde kesempatan nak bawa dia naik plane..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015