May 30, 2014

Percubaan Pertama Guna Portable Car Seat

Assalamualaikum...


Semalam berduaan dengan Zafirah amek mak kat Ampang Puteri Specialist Hospital...siapa yang fren dengan aku kat FB tahu lah hujung pangkal cerita...


Ekceli mak aku warded since Sabtu lepas sebab jangkitan Influenza B...semalam dah discharge...Alhamdulillah....ayah mintak tolong aku amek sebab dia sibuk meeting sampai petang...aku oke je... :)


Aku balik kerja awal semalam...kul 4pm dah cabot...nak amek Zafirah dulu then baru gerak pi Ampang Puteri....papa tak dapat ikut sebab kena join sukan kat opis...balik lambat...malas tunggu dia kang lambat sangat penat...jalan jem lagi...malas malas...


Zafirah dah lama sangat tak duk atas car seat....dulu aku pernah beli car seat kat My Dear Warehouse...itu pun jarang sangat guna...sebab aku jarang keluar berdua dengan Zafirah....biasa papa mesti ikut sekali...cuma kali ni dia dah besar...aku prefer ajar dia duk guna portable car seat...kalau nak harap seat belt sedia ada dalam kereta ni terlalu besar untuk dia...lagipun tak baby friendly...kesian budak tu sakit² badan nanti....giteww~


muka tu tak payah nak pasrah sangat boleh?? aku tak reti nak attached kan car seat ni dengan seat kereta....main taram je lilit² tali belakang seat...janji car seat tu melekat sudahhhh!! :p


Aku beli car seat ni kat Ros Anis...RM55...bagi aku oke dah harga tu...sebab dah letih mencari hulu hilir siap pi GM Klang tak jumpa yang berkenan...aku pilih kaler merah sebab merah is ohsem!! ^_^


Sepanjang Zafirah duk dalam tu, aku pasang je segala klip yang ada kat seat tu...memang dia rimas...tapi awal² je...aku bagi upah makanan untuk dia diam sepanjang perjalanan...kohkoh~  :p


lepas habis satu stok, bagi stok lain pulak....pastikan stok makanan cukup ye....jalan agak jem semalam...dengan hujan renyai²....lagi satu cara nak bagi Zafirah behave aku kena rajin berborak dengan dia...kadang sampai kering tekak bercakap....nasib bawak bekal air jugak....bahaha~


aku pun boring duk dalam jem...so snap gambar dia....saja bagi dia seronok...huhu~


Alhamdulillah perjalanan selama sejam dipermudahkanNya...dah sampai hospital baru dia sibuk nak berdiri bagai....hehh~ 


Korang yang mencari portable car seat pi la roger Ros Anis...kena pre-order...dia tak simpan stok...oh ye aku memang letak Zafirah kat seat depan...please jangan judge macam²...mom's knows best!! mohon hormati keputusan aku....


peace! (^^,)






p/s:  salam takziah buat sis Adza Irdawati aka Mak Dara atas pemergian suami tercinta...semoga rohnya ditempatkan bersama orang² yang beriman...Al-Fatihah~  :'(

 Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

ummi aqilah (LM) said...

Jimat ruang gak kan klu nk letak kat bonet.

PetakBunga said...

dah besar dah cerdik.. dia tau duk diam

NS said...

laaa.. kalau dah berdua je, letak kt seat beakang cmne plak nk handle bdk tu.. ye tak? hehe... makanan mmg penyelamat... anak kite pun bile dpt makanan, diam la dia. hihi

Allene said...

ok sikit warna ni... dari design yang lin tgk petak2 tu.. tak lawa...

mrs kayrul said...

berkenan betul ngan portable car seat tue...tapi anak kita x suka plak...huhuhu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pandai yana mengumpan anak ye.. betul juga dlm jem ni bukan budak jer bosan.. mak budak pun boleh bosan ehe :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pandai yana mengumpan anak ye.. betul juga dlm jem ni bukan budak jer bosan.. mak budak pun boleh bosan ehe :)

Mar Mansor said...

ish baiknyer anak tu...pandai duduk diam..

Ros Anis Rusli said...

comey zafirah yang suka wat muka pasrah tuh...aku pun rs nk tukar carseat airiell kaler merah pulak..aku pun suka merahhhh ni..lawa.. sapa nak beli?leh cr saya..rm55 je..eh sempat wat iklan..kahkahkah

My Aisy said...

pandainya zafirah...diam jek dia...good girl..

Farha IbuCergas said...

anakku boleh keluar dari car seat mcm ni...huhuhuhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015