Apr 2, 2014

Ni je yang Sempat Tadah :( | Jadual Catuan Air Selangor Peringkat Keempat (4)

Assalamualaikum...


Malam tadi, lepas balik dari tapau burger Oblong, tiba² je air paip slow...kecik je air yang mengalir....


ahh sudah!!


takkan dah start catu air kot??!!!


jangan la buat drama pulak memalam ni kan...hehh~ 


Padahal sebelum tu aku dah check jadual catuan air Syabas...area rumah aku sepatutnya effect minggu depan...!! aku dah plan nak tadah air weekend ni...sekali awal daaa kena catu....ayoyoyoyo~  T__T


Dah la kat opis pun takde air....perut pulak tiba² memulas semalam...angin banyak nau...tah apa aku makan tak tau la....lama aku tahan nak pi jamban....kahkah~


oke tarik napas dalam²....dugaan kecik je ni....mujur otak boleh fikir dengan pantas....laju² cari bekas untuk tadah air....paling penting air minum....nak bancuh susu anak tengah malam kang mana nak cekau air kan?? aku geli masak air guna air paip....walaupun memang ada filter luar rumah....


so tadah je la banyak mana yang sempat...janji ado...~


bekas ni khas untuk basuh tangan...sebab tu letaknya sebelah sinki...hikhik~   mujur rumah mak berlambak bekas² Tupperware...pfftt! 


bekas air minuman....2 bekas ni je sempat aku tadah....pastu air dah tak keluar....err air dari water filter lah...air paip ada lagi....sikittttttt je pun yang keluar....cukup lah kot 2 bekas ni...insyaAllah...mak aku pun takde esok...pi outstation Melaka...3 hari dia stay sana....ayah aku pulak banyak spend time kat KGNS...jarang ada kat rumah...so tinggal kami bertiga je....kalau tak cukup beli je lerr air mineral dalam botol kat 7E or memana kedai...hewhew~


Air mandian tak sempat nak tadah....herm...insyaAllah air tangki je dah cukup...2 hari je tak silap kena catu air....kalau tengok jadual yang Syabas sediakan, tempat aku di Zone 3...catuan dibuat bergilir² dengan zone 4....2 hari ada air, 2 hari takde air...gitu...


Bawah ni aku share jadual catuan air untuk fasa ke 4 yang mula berkuatkuasa 1 April 2014....sila lah semak kawasan rumah anda atau opis anda bila tarikh air dicatu...senang planning nak simpan/tadah air...idak lerr kelam kabut nanti....tak pasal ramai pulak duk tahan kencing kat opis....ngeeee~  tak sihat! :p


Tapi...since rumah aku tak follow pun apa yang ada dalam Jadual, aku rasa better korang pun start tadah air dari sekarang...sediakan payung sebelum hujan gitu....


Semoga dipermudahkan urusan kita menadah air... (^^,)





korang boleh download pdf file ni...kalau tak nampak, boleh klik pada icon belah kanan sekali untuk enlarge image...icon sebelah kanta pembesar (+ -) tu...  :)


kbye!







p/s:  tiba-tiba pagi ni aku check ada pulak air...adoii jangan la buat drama gitu...sensitif tau bab bab air ni.. huhu

Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

SAMBUNG LAGI

Chekgu Azrine said...

Alahai...

Petak Bunga said...

tak faham dengan jadual catuan..
tak ikut schedlu mana..
tp selalu prepare..tadah bnyk.. kalau boleh semua bekas dlm rumah nak isii air.

umie said...

sama la kat ampang,tak ikut schedule..kadang2 sehari je tak de air..bila kite ingat esok ade air,tetiba xde air plak..so mmg slalu kene standby je..

eima said...

seb baik putrajaya tak terlibat fuuuuhhhh

Fazleyatul Aini said...

alhamdulillah melaka belum ada krisis air lagi. sekarang pon hujan. syukur

CikNaa said...

umah ku pn masuk senarai..kena tambah lg simpanan nih..adeh..

::EIDA:: said...

ade lagi eh krisis air nii .. huhu ingat dah xde isu daaa.. rupanya ada lagi.. hmmm.....

Fariehan Ibrahim said...

betul3, kita risau betol takde air ni..
xde elektrik xpe lg, jgn lar xde air..xsenang duduk! huhu

moga catuan air kt selangor cpat2 selesai :)

diana said...

2 hari tu bagi akak lama dah..heheh..umah akak ni kalau tak de air setengah hari je dah mengelabah..heheh

cik hani said...

air takde memang stress..semua bekas guna nak tadah air

msredcheesecake said...

setakat ni tak pernah lagi tak mandi gi keje...hehe... alhamdulillah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015