Apr 25, 2014

Nutrimoist Hilangkan Parut Chicken Pox!!

Assalamualaikum...



 Zafirah sekarang dalam fasa kena ciken pox...masa aku amek gambar ni dah hampir kering pun ciken pox dia...kesian weh tengok budak 2 tahun kena ciken pox...dia tak paham gatal, miang tu apa....dia tahu sakit je... T_T


Sebelum ni Zafirah kena demam campak...eh tak...HFMD...err ye kot...ke unknown virus?? entah! ada naik merah² macam ruam tu...tapi dah doktor pun konpius...aku lagi lerrrrr konpius!! -.-'


Ekceli Zafirah kena ciken pox since Khamis lepas...hari ni dah seminggu lebih...dah sihat pun dia...huhu~   aku tak tahu dia kena ciken pox...teacher dia yang bagitau...haha~   aku perasan je ada bijik² merah naik kat badan dia 2-3 hari sebelum tu...aku ingatkan kena gigit nyamuk....mommy newbie katakan...anak baru sorang....mana lerr suspect ciken pox... :p


Petang tu jugak aku bawak dia pi klinik...aku pi klinik kesihatan je...biasa dah petang² gitu tak ramai orang...lagi cepat daripada Az-Zahrah...bayar pun singgit je....consultation doktor pun best...lalalala~  tapi masa tu bijik² merah tak banyak...doc cakap mungkin ciken pox, mungkin juga virus...sebab Zafirah kecik lagi...jarang budak umur 2 tahun kena ciken pox...katanya lahhhh....dak encem dah tarik nafas lega...hikss~


Tapi, bila dah malam baru muncul bintik² merah dengan meriahnya...habis penuh badan dia dengan bintik² merah...yang ada air tu....busuk kot bau ciken pox....err pada hidung aku busuk laaa....bau telur...ngeee~


Esoknya tu giliran dak encem amek cuti jaga Zafirah...yela kan dah kena ciken pox takkan nak hantar taska jugak! nak bawak dia keluar jalan² pun tak boleh...public responsibilities kata mak aku....so kuarantin je dia kat rumah....siann!


Hari kedua, nampak naik bijik² kat muka pulak...alahiiii sedih tengok muka anak dara aku...  T_T   dak encem ajak pi klinik lagi...nak kompemkan betul ke ciken pox....haha punya la dia nak positif....hehh~   oke aku turutkan jugak....kali ni pi klinik kat UPM....FOC je sebab dak encem staff sana...service pun cepat, consultation doktor pun best! syabas! :)


Dapat la ubat² ni...eh yang aerius syrup tu dapat kat klinik kesihatan kot...tak ingat pulak....tapi semua ubat ni untuk bagi tahan gatal/miang je....ada jugak dapat ubat demam...tapi tak pernah bagi sebab suhu badan Zafirah masih dalam kawalan....calamine lotion tu doktor cakap sapu sekali sehari je....aku biasa sapu lepas mandi pagi...Zovirax tu sapu 4 kali sehari...tapi jarang betul aku guna...2 kali je kot aku sapu Zovirax kat badan Zafirah...hahaha~   


Zafirah sekarang makin bijak...makin panjang akal dia...dia tahu time nak sapu ubat...habis dia main lari² satu rumah...saja suruh aku kejar dia! grrr~   tak kose nak main kejar²....aku biar kan je....haha~   biasa lepas mandi aku tak pakaikan dia baju pun....sebab bila pakai baju dia berpeluh, lagi gatal badan....Zafirah tu nama je sakit...dia punya lasak ya ampunnnnn....takpe lah...aku bersyukur...sekurang² nya dia masih ceria dan mampu buat mama papa ketawa macam biasa...  :')


Now, ciken pox dia dah mengering...ada yang dah terkopek²...habis berparut...aku dah berhenti sapu krim² yang doktor bagi....sejak ciken pox dah start mengering, aku sapukan Nutrimoist!! (^^,) 


Nutrimoist ni BUKAN untuk hilangkan gatal/miang ciken pox...tapi untuk hilangkan parut supaya takde tinggal kesan² ciken pox...anak iols gegurl....tak comel tau ada parut² especially kat muka.... T_T


More, Nutrimoist tak bahaya jika TERMAKAN!! ko tau la bebudak asal nampak ada bendasing kat badan dia mula la nak usik²...pastu tangan tu dia duk garu mata lah, masuk mulut lah....dia bukan paham bahaya tu apa...and kita bukan boleh alert sentiasa...terlepas pandang 5 saat pun macam² dia boleh buat!! so untuk keselamatan aku sapukan Nutrimoist instead of ubat doktor...  ^_^


Dalam 3 hari dah nampak kesan...Alhamdulillah parut semakin berkurangan....aku kena rajin je sapu Nutrimoist setiap kali lepas mandi....Zafirah pun dah faham, bila nak sapu ubat, dia pun sibuk nak sapu sama...aku tak perlu risau dia nak pegang krim Nutrimoist lepas tu nak gosok mata ke apa....sebab aku yakin ianya tak bahaya...hihi~


oh aku lupa amek gambar badan dia yang dah takde parut...err...lain kali la aku upload eh...ngee~   :p


Harga sebotol kecil Nutrimoist: RM85
Harga sebotol besar Nutrimoist: RM198

(harga TAK TERMASUK postage)


Email me at ctliyanadmib@gmail.com
whatsapp/sms 0133618800







p/s:  sok Zafirah dah besar, kalau tak ingat bila kena ciken pox, boleh refer balik entry mama ni kay!! kahkah~  *aku tak ingat bila aku kena ciken pox*  :p

 Terima kasih sudi membaca!

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

GREAT SHARING :)

aizamia3 said...

Dak Nuha tak kena lagi setakat ni.. dak Adik dah kena masa umur dia belum masuk setahun :(

eima said...

zovirax is acyclovir ... acyclovir ni adalah antiviral .. antiviral ni la buat cepat kering CP tu syg oii... nape tak rajin sapu ... boleh hilang gatai jg berbanding calamine yg buat kering dah gatal .....

earius syrup tu gomen tak provided sbb mahai mei klu kat farmasi tak salah RM38 ...aku rasa tu klinik UPM kot ....

tak sabo nk tgk gambo latest zafirah guna nutrimoist

MissNadia said...

bahaya cken pox kene kat budak.. orang besar kene pun dah haru, inikan pula budak kecik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015