Apr 9, 2014

Shopping Tesco Online yaw!

Assalamualaikum..


Akibat terpengaruh dengan entry Maria Elena....makanya hari tu aku TERshopping barang² Tesco by online sahaja! bahaha~


Kebetulan pulak aku memang nak beli pampers, susu and wipes tissue....sebab stok kat rumah dah nak habis...


Kebetulan lagi Tesco ada promo untuk pampers Hey Baby...aku biasa beli kat Speedmart RM25.90...tapi during Tesco promo, harga Hey Baby cuma RM22.90 sahaja!!! jimat RM3!! terus borong 3 bungkus!! KAHKAH~   oh sekarang Zafirah tak pakai Whoopee dah sebab takde promo beli 2 RM50 tu...kalau ada diskaun pun still lagi mahal dari Hey Baby...aku kan pegang kata² mak...pampers anak beli paling murah je....selagi dia tak alergik...jangan membazir! :)


Bila nak shopping gini wajib mintak permission suami....menteri kewangan kekdahnya...tak sangka aku dak encem bagi permission TANPA SYARAT!!! wakakakaka~   makcik sookkaaaaa!!!! sengih sampai telinga kaoo masa klik² buat order...  :p


The best part pasal Tesco online is ko boleh pilih tarikh and masa delivery...charge pengangkutan bergantung pada lokasi rumah korang, tarikh dan masa penghantaran...hari tu aku pilih hari Jumaat pukul 8-10pm (dia bagi time range gitu)...kos transport cuma RM8!!! wow! instead of aku sendiri pi Tesco (yang terdekat pun kat Kajang), duit minyak pi balik, kudrat lagi...oh berbaloi sangat RM8 tu!! ^_^


pukul 8.10pm gitu lori terpacak depan rumah!! dorang akan call bila dah sampai....jakun sangat tengok lori Tesco depan rumah aku...bahahaha~  menurut staff ni, hanya Tesco Puchong je yang buat service shop online...Tesco² lain dia tak sure...jauh tu dari Puchong ke rumah aku...paling jauh dorang cover sampai ke Nilai...haa nampak tak nilai RM8 untuk transport tu besar mana?? berbaloi ke tak??  :)


"eh awak meh amek gambar..."

"haa amek gambar ke??"

"haa kitorang blogger...nak tepek dalam blog..."


kahkahkah  motipppp sangat mention 'blogger'!  :p


Kalau korang duk sorang kat rumah, yang jenis PJJ dengan suami, tak perlu risau nak angkut segala barang² tu masuk rumah...driver lori tu sendiri boleh tolong angkut segala barang korang tu sampai depan pintu rumah...senang kerja kan?  :)


Disebabkan dorang datang bawak lori, rasa bersalah la pulak kalau beli seketul barang je kan....so far aku tengok takde pulak Tesco set limit untuk pembelian....minimum, maximum....takde! tapi kalau aku jadi dreber lori mesti hangin nak delivery jauh² hanya untuk seketul barang?? hurm hurm  renung²kan! :)


So....ni lah yang aku rembat dari Tesco....


Pampars Hey Baby 3 bungkus, susu Dutch Lady, wipes tissue and daging ayam kisar Ramly...


Suggestion aku, kalau korang nak shop Tesco online, better beli barang² kering atau frozen (nugget, daging kisar etc) sahaja...jangan beli makanan fresh macam ikan, ayam...takut dapat yang dah nak busuk...sebab kalau pi sendiri Tesco memang aku perhati rata² ikan mata dah merah, ayam dah pucat....so benda² tu ko beli tempat lain lah ye...hihi~


Oh lagi satu lepas buat order, korang boleh pilih nak bayar online atau bayar masa lori sampai....aku pilih untuk bayar kat pintu rumah...sebab takut barang yang aku mintak tetibe takde stok ke apa, payah nak refund balik duit tu...ko kena menapak sendiri pi Tesco Puchong and refund...gitu lah yang budak tu explain kat aku....


Apa pun pilihan korang, dorang TAK TERIMA CASH! pembayaran mesti lah menggunakan kad...kredit or debit terpulang...untuk mereka yang ada kad Tesco, nak redeem point segala bagai tu....maaf aku lupa nak tanya staff tu hari tu...korang kena call Tesco sendiri lah ye...ngeee~  :)


eh pe kata korang pi je terjah online shop Tesco and baca sendiri T&C dia...malas betul nak taip panjang²...kehkeh~  :p


So far aku puas hati service Tesco online shop ni....memang dah plan nak gunakan service dorang lagi akan datang...err tunggu ada promo lain iols beli lagi ye...hihi~


kbye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

BAGUS KAN

Fazleyatul Aini said...

ish kat melaka takde lagi la ni. lagipun aku dok celah kampung, jenuh la tesco nak mencari kalau ada pun haha

::EIDA:: said...

die hntr sampai depan pintu rumah ye? macam mane pulak kalau rumah tu tingkat 4? die tolong angkut barang tak? muahahhaha.. ai is malas u know. kekekkee

Ros Anis Rusli said...

yana..heybaby kt manjaku rm21.99 je free sabun..baru ni aku gi bli kt airiell..

ros_reeza said...

ada jugak terbaca dari blog Maria elena tu tentang tesco ni.. mudahnya kan..tak payah tempuh jalan jem ke hape ke kan.. online je sekarang ni :)

mOoN IzzaN said...

Mcm best..nnt nak survey area umah ada tak servis ni..hehe..nyway slalu beli heybaby rm22.90 je...

NS said...

kawan pun ada share gak experience dia beli tesco online.. mmg senang. RM8 tu sama la mcm kite bayar poslaju.. hahaha..

kite buat GA. kalau sudi join la.. :)
http://life-of-pearl.blogspot.com/2014/04/ns-dreams-giveaway-contest.html

Umi Qi said...

Kan kalo suami oustation ke mesti senang nak beli barang...click2 je sampai yeyy...leh cuba time kecemasan...time kasih yana

Zuraida Rahim said...

Berbaloi rasanya beli secara online.. kalau ke tesco macam2 nak beli. Lain yang dirancang, lain pulak yang dibeli

eima said...

aku prasan jiran2 aku ni rajin sgt lori tesco singgah .. tp kami ni la tak penah lagi try ....

diana said...

macam best je..macam nak try je..tapi tak tahu la tesco kat rumah akak ni ada ke perkhimatan gini..tak tahu la pulak..

cik yuki said...

tesco terlalu dkt sgt dgn umah. so, xleh r nk bermimpi beli online hehehee

Cik Puan Eka said...

cam best je. tp kat sini takde tesco. Giant je ada. Huwaa. tp sebab jauh ngan somi kan, kat umah sini tak masak ahahahah.

Arina Yusof said...

Camne awak dpt delivery rm8 je ni? Saya punya every week beli delivery flat rate rm 10. Oh tp dont worry barang basah dia still segar2. Bawahg timbang pun smua yg elok2 je. Alhamdulillah ok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015