Apr 15, 2014

Jemur Kain Dalam Rumah

Assalamualaikum...


Musim catuan air ni, kena plan betul² bila masa nak basuh kain, sidai kain and lipat kain...dengan cuaca tak menentu sekarang...kalau panas sentiasa oke lagi...selalunya petang² hujan....memang tak kering la kain baju...so nak taknak kena jugak plan....tak boleh ikut mood sukahati macam dulu....iskkk~


Selalunya time ada air, aku pulun basuh sebanyak mungkin baju kotor...kadang sampai tak cukup ampaian....


Lantak di situ! janji berbasuh kain baju aku! hahaha~  kalau nak tunggu ampaian kosong baru nak basuh memang melimpah² la baju kotor dalam bakul...serabut mata ni tengok hehh! -.-'



tak cukup sidai kat ampaian luar, sidai dalam rumah....nasib lerr ada jugak tempat gantung baju berlebih² dalam rumah ni....pheww~


Sesi melipat buat bila???


2 hari takde air tu pulun la lipat kain baju pulak!


Memang letih lipat baju banyak²....tips dari aku...jangan bertangguh! jangan dilonggok baju tak berlipat sampai jadi bukit! JANGAN!! aku dah pernah buat perangai gitu sebelum ni....lagi tinggi baju² ko, lagi pemalas nak lipat....so better jangan start melonggok...


Sejak pindah rumah baru ni, aku nekad ubah sikap...lepas angkat baju dari ampaian terus lipat! aku cuma akan longgokkan baju maksimum 2 bakul je...ada aku ceritakan pasal ni dalam entry 'Mencabarnya Tugas Melipat Baju'     


Apa pun cara korang, yang penting kena disiplin!


All the best ladies! and gents juga...heee~  (^^,)






p/s:  ada ubat tak untuk orang migrain selain pain killer?? T_T

 Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Wawa said...

melonggok merata kain skang..lagi2 budak kecik tu baru punggah sume baju die dari almari, betambah tinggi longgokan...kikiki...:p

Nurzakiah Hanum said...

SAMA LA KITA

DYatie said...

Hihihi. Mmg mncabar lipat baju. Kite kalau malas sangat kite suh ayah ica. Bahahahhaha.

sade said...

untuk legakan migrain

gesek kulit kayu manis pada batu lesung, tepekkan hasil gesekkan tu di dahi

satu cara lagi, cari minyak eucalyptus dan sapukan di dahi & belakang leher & telinga

SYANI said...

Sama la kita.. Lepas basuh terus jemur dalam rumah je. Lagi cepat kering daripada jemur kat luar sbb cuaca skrg pun tak berapa panas kan..

Yana Ujang said...

woo mekaseh sade!!! great tips!! ^_^

Mommy_Cha said...

hohoho.
kau nak kena bli mesin dryer baju gakla mek.
senang taruk baju dlm tu jer pastu terus lipat hahahahah :)

eima said...

dah 2 minggu aku asek skip nk melipat bj .. huwaaaaaaaaaaa sampai dah abis bj dlm drawer ank aku .. jenuh korek

MissNadia said...

baju timbun rendah pun kekadang dua round baru nak siap.. hehe malas

CikNaa said...

hai..bab kain ni rasa lemah je rasa..tapi nak xnak kene buat jgak..ngee..

as ♥ Leenda said...

ubat migrain?
tutup lampu, tido..huhu..

Chekgu Azrine said...

Fhm sgt..klu air sat ada sat takde camgini la

tifa anvar said...

saya biasanya longgok kain bila musim hujan je. hari biasa angkat je trs lipat. almaklumlah saya ni housemaker

aizamia3 said...

maksimum pun dua bakul je.. kalau lebih en. suami pulak yang akan bebel2 manja.. ngeh3x..
tapi camane malas sekali pun akan kupastikan baju semua berlipat dan bersusun cantik..
ampaian penuh tu biasa.. tak cukup luar.. dalam rumah pun kujadikan markas gantung baju.. hehehe..

Delimasari said...

kerja harian sentiasa melipat kain, nak simpan satu hal lg

Petak Bunga said...

Malas lipat..

Fresh dr ampian..hanger terus

msredcheesecake said...

akk basuh kat dobi diy je kalau takde air... nak masak pun susah sket, air tak cukup... sabar je lah dgn ujian ni...

Nurul Aziz said...

ramai orang tak suka lipat kain.. basuh kain.. haha tapi sy suka jeeee.. serius ni.. maybe sbb sy housewife je kot? dah tu jela pun kerjanya kan.. kang kalau aku tak lipat siapa pulak nak buat.. gitu..

Aty_Fared said...

ko ok lagi ada tempat...bilik nak jemur dalam umah... aku jemur kain baju ampaian aku kat ruang tamu tengah2 sofa hokeh..!! hahaha..kalau tetibe orang datang..mau gelabah cicak lah aku mengangkatnya... ngeee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015