Apr 11, 2014

Makin Besar, Botol Susu pun kena Guna yang Besar....

Assalamualaikum...


 Sejak Zafirah baby, sampai umur dia 2 tahun aku bagi dia minum susu dalam storage bottle gini....masukkan puting kat lubang penutup tu and boleh terus minum....dulu rajin simpan stok susu senang...panas kan je susu dalam botol and terus sua...


 Masa umur Zafirah 2-8 bulan gitu tak silap...guna puting kaler kuning...sebab puting putih ni macam keras sikit...puting kuning tu lembut....dia dah besar sikit baru kitorang tukar puting putih gini....puting pun ada saiz....ikut pada anak kita lah selesa saiz besar mana..   :)


Since umur Zafirah setahun aku dah stop simpan stok susu...pemalas nak pam sebab production bukan banyak nau....kahkah~  sori sayang! 


Aku bagi susu Dutch Lady sebab tu je yang dia boleh telan....sampai umur dia 2 tahun Zafirah masih guna storage bottle untuk menyusu...padahal aku ada je beli botol Tommie Tippie lah, Avent saiz besar (9oz) tu...dia refuse...dia lebih suka guna botol kecik...


Then bila umur dia cecah 2 tahun, aku cuba ajar dia guna botol lebih besar...kesian pulak tengok dia macam tak puas je minum susu dalam botol kecik...sebab storage bottle tu pun maximum boleh isi cuma 5oz....aku tengok anak orang lain baya² Zafirah sekali minum mesti 6-7 oz....hehh~   tak patut! 2-3 hari jugak aku ngajar dia guna botol besar....


Alhamdulillah sekarang dah tak pakai botol kekecik ni....


Boleh lah simpan dalam almari...buat semak kitchen cabinet je lambak botol banyak²....ngeee~  :p


 Aku simpan semua botol² yang tak dipakai, bekas pam etc etc dalam satu bekas besar gini....


 pastu letak dalam KC paling atas sekali...sok sok dapat rezeki adik baby kita guna je yang sedia ada...hihi~  :)


alolo pandai anak dara ni minum susu botol...hikss~


Aku juga hampir berjaya wean off Zafirah dari mengempeng...especially tengah malam....jarang dah dengar dia mintak "nak shushu mama!"...bila dia macam rindu je dia mintak nak susu mama....kalau tak dia akan cakap, "nak shushu botolll..."


:')


Lepas ni boleh cuba ajar asingkan tempat tidur....sian papa tunggang langgang tidur selama 2 tahun! ngee~  semoga dipermudahkan proses mengasingkan tempat tidur...  (^^,)


Anak korang minum susu guna botol apa??



 Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Nurul Aziz said...

storage bottle tu memang boleh guna sampai bila-bila ke? takde expired date macam botol biasa- 6bulan kena tukar.. huhu. kita takde pengalaman sebab tak breastfedd baby, masa bf dulu pu takde buat stock2.. saje tanya kot anak no-2 nanti dapat fully bf.. :)) dapat buat stok banyk2.. hehe.

YanaUjang said...

botol tu saya tukar every 6 mths...kadang tgk tulisan dh pudar baru tukar..hikss~ :)

eima said...

icha tommee tippee tu ... tak penah tgk gambar zafirah ngan botol tau ... cam budak beshar dah die shomeelll

Allene said...

yana... lin pun tengah training abam tidur asing... susah gak la.. sbb bila terjaga dia cari ddy dia.
for now, kitorang asingkan tmpat tidur je, bilik still sama...

shehan ismail said...

salam. storage bottle tu sama je cm botol2 lain. xle pakai lama pn. paling boleh tahan lama plastic jenis PES. lain2, mmg xle lama. sob2. terpaksa lah tukar baru. demi keselamatan. leh gugel pasal plastc coding. :)

permatabiru said...

mcm ssh pula nak asingkan ank tido..tp sejak ada adik kecil nie..dia si kakak mmg makin jauh tidonya..dah boleh asingkan bilik kot:)

Chekgu Azrine said...

Alahai tgok ank org senang je minum pkai botol..aish siap bt drama muntah2 lg klu bg susu pkai botol..huhu..

Mommy_Cha said...

anak aku dedua dah minum botol
sorang brand avent sorang aku dah lupa.
kahkahkah.
ciss baru anak dua dah lupa macam2.
kihkihkih.

Fariehan Ibrahim said...

sys, zafirah dh umo 2tahun tuh.
bila nk bg zafirah adik?? kiki :P

*tak berkaitan sgt soalan. wakakaa

diana said...

maisara dah besar2 ni tengok adik tidur dengan ibu ,terus dia tak nak tidur sendiri dalam bilik dah..melampau..tapi kadang2 time akak buat muka garang,terpaksa jugak dia tidur sendiri..heheh

dzu amri said...

Cemana nak asingkan tempat tidur ek? Anak saya dah 5 tahun pun masih tidur sekali.. T__T

MissNadia said...

anak N guna botol susu Avent. Masa kecik dulu guna botol avent kecik tapi bila dah besar guna yang 9oz. Ada empat botol, tak pernah tukar pun :P

Makcik Anak 3 said...

good lah..anak akk tak leh leka dr ngempeng lagi nie..umur nak 4 tahun dah....botol memang dah lama die isap...bab ngempeng tu..huuuuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015