Apr 17, 2014

Berus dan Ubat Gigi Pilihan Zafirah

Assalamualaikum...


Ubat gigi pertama yang aku beli untuk Zafirah...saja beli jenama Pureen..err bukan saja...aku ikut sepupu aku....dia belikan ubat gigi Pureen untuk anak dia....iols kan newbie! tak reti nak beli jenama apa...pastu macam tak konfiden,

"eh selamat ke ubat gigi ni untuk bebudak? 

"kalau dorang telan tak bahaya ke?"


Gitu lah krisis yang melanda minda mommy newby ni kan....so nak safe, follow je lah orang lain! kahkah~  >_<


 Ini BUKAN berus gigi Zafirah yang pertama...tak ingat pulak aku berus gigi yang ke berapa...sejak Zafirah mula tumbuh gigi aku dah start beli berus gigi...konon nak ajar menggosok gigi dari awal lah kan....kononnya! tak gigih pun aku nak menyental mulut anak aku sebenarnya....kahkah~  :p


Bila dia besar sikit aku saja beli yang ada gambar kartun²...ni pun kazen aku lerr ngajo....katanya nak bagi dia seronok nak menggosok gigi...giteww~


Awal² je dia seronok...lama² bosan lak dia tengok berus ni...habis dia buat main je....berus ni dah pernah digosok atas sofa, lantai and toys dia! hehh~  -.-'


Demi menjaga kebersihan....aku gigih cari berus gigi lain....yela takkan nak guna lagi kan bekas dia dah gosok benda² lain tu....eww~   beli je lah yang lain....yang sama comel....hikss~




 berus gigi Hello Kitty....beli kat Guardian...RM7+ gitu...tak ingat pulak aku....aku suka berus gigi ni....berus dia lebih lembut dari yang aku beli kat atas tu....serius! Zafirah tak rasa sakit pun bila aku gosokkan gigi dia...kalau guna berus yang ada gambar bird tu asyik la menjerit tiap kali gosok gigi....grrr~   tapi memang boleh rasa kelembutan berus kat toothbrush ni dengan tangan ko....  :)


oh aku saja beli 2 batang berus gigi ni...1 letak kat bilik air tingkat atas, satu lagi letak bilik air tingkat bawah....Zafirah sekarang dah pandai memilih bilik mandi....kadang dia nak mandi kat atas, kadang tu dia nak mandi kat bilik air bawah....tak kose sangat nak hangkut segala mak nenek toiletries dia turun naik....so aku spare kan je siap² toiletries dia kat setiap bilik air...sabun mandi aku letak yang jenis head to toe kat bilik air bawah....pampers sebungkus besar and towel pun aku spare kan jugak letak kat bilik bawah....senang! :)


Ubat gigi ni pun baru beli....untuk letak kat bilik air tingkat bawah....saja beli jenama lain....lain bilik air, lain flavor ubat gigi, lain jenis sabun mandi/syampu...baru la tak boring....kehkeh~  mama yang boring sebenarnya kalau setiap bilik air sama je bau sabun....  >_<


eh tu je nak cerita....kehkeh~


anak korang guna ubat and berus gigi jenama apa?? senang tak anak korang gosok gigi?? berapa kali sehari?? so far Zafirah aku gosokkan gigi dia sekali sehari je...bahaha~   v(^^,)








p/s:  Zafirah kena ciken pox~   T__T

 Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ala cutenya

juls julie said...

xde rezeki ade baby lagi tp suke tgk entry2 pasal org ade anak ni :)

Rizziela said...

samalah dgn hero sy..suka kalau dapat berus gigi yg ada gambar2 tu

tifa anvar said...

same mcm brus gigi ank dara saya

permatabiru said...

ank ssy suka ubat gigi upin ipin tp mcm pedas sikit ada zylatol apa tah..tp sbb kn upin hari2 nak gosok gigi..rasanya kodomolion lg selamat kot

IeRA said...

Mesti suka ni...

eima said...

fahim kecik mudah dilentur .. aku suruh ajar die ikut tp icha ni heeee ssh benor nk gosok gigi kena la mama die paksa ... hauhauhauahuahua kejam

MissNadia said...

nanti nak beli juga hello kitty ni sebab susah nak jumpa berus gigi lembut walaupun dia tulis untuk kanak-kanak..

hazman fadzil said...

Hurmmm.... baru tahun Pureen pun ada keluarkan ubat gigi yea... nanti aku nak cuba jugak la....hahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015